Κοροναϊός : Οι διαφορές των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca

Να λαμβάνεται η δεύτερη δόση σε διάστημα τριών μηνών από την πρώτη εισηγήθηκαν οι βρετανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Οξφόρδης.

Η πρόταση αυτή καθιστά σαφές πως το εμβόλιο της Οξφόρδης διαφέρει από αυτό της Pfizer καθώς σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα οι συγκεκριμένες δόσεις του εμβολίου να μην γίνονται με διάστημα τριών εβδομάδων, όπως στην περίπτωση της Pfizer.

Βέβαια αυτή είναι η εκτίμηση της

βρετανικής επιτροπής και ενδέχεται να μην ισχύσει για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν ο EMA αποφασίσει ή προτείνει κάτι διαφορετικό.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου από την βρετανική ρυθμιστική αρχή ανέφερε πως το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.

«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.

«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).

Άλλος βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Διαδικασία-express για την έγκριση του εμβολίου

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα που εγκρίνει την χρήση ενός εμβολίου. Προηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, με το οποίο ξεκίνησε νωρίς η βρετανική εμβολιαστική εκστρατεία.

Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου των AstraZeneca/ Οξφόρδης

Το εμβόλιο των AstraZeneca /Οξφόρδης ήταν πολυαναμενόμενο για πρακτικούς λόγους. Είναι φθηνότερο από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και μπορεί να συντηρηθεί στην θερμοκρασία ενός κοινού ψυγείου, δηλαδή στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που διευκολύνει τον εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την έγκριση

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία χώρες, με περισσότερους των 71.500 θανάτους, την πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων, τον υπερκορεσμό του συστήματος υγείας και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να ζουν υπό συνθήκες lockdown.

Το πράσινο φως της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής «έπεται αυστηρών κλινικών δοκιμών και μίας εις βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους εμπειρογνώμονες του MHRA, οι οποίοι έφθασαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο ανταποκρίνεται σε αυστηρές προϋποθέσεις ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί από τις 4 Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η ελπίδα για την άρση του lockdown στο νέο εμβόλιο

Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία επικρίνεται σφοδρά για την διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού.

Απέναντι στην μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του ιού, ο εμβολιασμός αντιπροσωπεύει την βασική ελπίδα της κυβέρνησης για την άρση των τοπικών lockdown που έχουν εξαντλήσει τον πληθυσμό και τορπιλίζουν την βρετανική οικονομία.

Οι διαφοροποιήσεις και το μπέρδεμα με τις δόσεις

Το εμβόλιο AstraZeneca /Οξφόρδης βασίζεται σε αδρανοποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες και τροποποιήθηκε γενετικά. Ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάζει γενετικό υλικό στα κύτταρα με την εντολή να επιτεθούν στον SARS-CoV-2 παρουσιάσθηκε ως «Δούρειος Ιππος».

Στα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το βρετανικό εργαστήριο ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι το εμβόλιό του έχει κατά μέσον όρο αποτελεσματικότητα 70%, έναντι 90% των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ομως, αυτός ο μέσος όρος έκρυβε μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των πρωτοκόλλων:

η αποτελεσματικότητα τότε ήταν 90% για τους εθελοντές που έλαβαν ως αρχική μισή δόση και στην συνέχει μία ολόκληρη δεύτερη δόση έναν μήνα αργότερα. Αλλά κατεβαίνει στο 62% όταν ο εμβολιασμός γίνεται με δύο ολόκληρες δόσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά επικρίθηκαν, διότι η χορήγηση μισής δόσης σε ομάδα εθελοντών έγινε κατά λάθος και ο περιορισμένος αριθμός εθελοντών που ακολούθησαν αυτό το δεύτερο πρωτόκολλο ανάγκασε την εταιρεία να ξεκινήσει επιπλέον κλινικές μελέτες.

Το πρωτόκολλο που ενέκρινε σήμερα η βρετανική ρυθμιστική αρχή προβλέπει την χορήγηση δύο ολόκληρων δόσεων.

Ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ έδωσε σήμερα την διαβεβαίωση στο BBC ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά δεδομένα που υποστηρίζουν την μέθοδο αυτή. «Αλλά, στο τέλος, το αποτέλεσμα του εμβολίου θα επιτευχθεί όταν θα χορηγηθεί στο μπράτσο των ανθρώπων», πρόσθεσε

Ο Αντριου Πόλαρντ δεν έχει επίσης «καμία απόδειξη» ότι το εμβόλιο που εγκρίθηκε σήμερα «δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα