Κοροναϊός – Οι πρώτες αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και τα «αγκάθια» με τους ελέγχους

Τι κι αν τα νέα μέτρα του κοροναϊού που ανακοινώθηκαν χτες αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, στην πραγματικότητα από το Σάββατο δεν θα αλλάξει μόνο η δική τους καθημερινότητα.

Φυσικά όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο θα πρέπει να μπουν ξανά σε ένα νέο ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο, καθώς –σχεδόν- πριν από κάθε τους δραστηριότητα θα είναι απαιτούμενη η διενέργεια rapid test.

Εκτός από τη διενέργεια δύο

rapid test την εβδομάδα που απαιτούνται για την είσοδο των ανεμβολίαστων στη δουλειά τους, οι ίδιοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους παντού εκτός από τα φαρμακεία, τα σούπερ μαρκετ και τις εκκλησίες.

80 ευρώ το λιγότερο το μήνα για τους ανεμβολίαστους

Το μηνιαίο κόστος λοιπόν των ανεμβολίαστων από το Σάββατο θα ξεκινά με βάση των 80 ευρώ, τα οποία ουσιαστικά θα καλύπτουν τις δραστηριότητες τεσσάρων ημερών. Αν όμως κάποιος θελήσει να καθίσει σε ένα μαγαζί ή να πάει για ψώνια τις υπόλοιπες τρεις ημέρες της εβδομάδας, τότε θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε νέο έλεγχο.

Γκρίνια σε εστίαση και λιανεμπόριο

Η νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας φέρνει αλλαγές και στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς όσοι εργάζονται στο λιανεμπόριο και στην εστίαση αφενός εισέρχονται ξανά σε αχαρτογράφητα νερά με κίνδυνο την μείωση του τζίρου τους, αφετέρου θα σηκώσουν στις πλάτες τους το δύσκολο έργο του ελέγχου και της διαχείρισης των νέων μέτρων.

Ήδη πανελλήνιες ομοσπονδίες, σωματεία και σύλλογοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τα νέα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται μάλιστα λίγο πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Στο νέο μοτίβο μέτρων θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι τράπεζες, καθώς από τη Δευτέρα θα γίνεται έλεγχος όλων των πολιτών στην είσοδο των καταστημάτων.

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, η είσοδος θα γίνεται και εκεί μόνο με rapid test πράγμα που σημαίνει πως ενδέχεται να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές στην είσοδό τους, ειδικά αυτή τη περίοδο που μόλις ξεκίνησαν οι εκπτώσεις.

Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να πάνε σχεδόν πουθενά χωρίς την… μάσκα τους και το πιστοποιητικό rapid test τους.

Μέτρα την ώρα που ο κοροναϊός θερίζει τα νοσοκομεία

Ανεξαρτήτως πάντως της γκρίνιας, της ανησυχίας και γενικότερα της αναστάτωσης που φέρνουν τα νέα μέτρα, αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός πως αυτά ελήφθησαν με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον έλεγχο της νέας επιδημικής έξαρσης, η οποία έχει προκαλέσει «τσουνάμι» κρουσμάτων και πιέζει όλο και περισσότερο το σύστημα Υγείας ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την έμφαση που δόθηκε από την κυβέρνηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ με 1300 κλίνες σε ΜΕΘ Covid αλλά και με γιατρούς και επικουρικό προσωπικό, ακόμη και με επίταξη αν χρειαστεί.

Άλλωστε από την στιγμή που ξεκίνησε να επιβαρύνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία  ξεκίνησαν και οι διαβουλεύσεις με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου  να παραχωρηθούν περισσότερες κλίνες για Covid περιστατικά.

Ανεμβολίαστοι δίνουν μάχη στα νοσοκομεία

Για την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο Παπανικολάου μίλησε για ακόμη μία φορά ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μίλησε για «παρέλαση ανεμβολίαστων».

Στο 70% έχει φτάσει η θνητότητα στις εντατικές του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο κοροναϊός θα τους δημιουργήσει προβλήματα και πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάρα πολύ αργά ακόμη και μετά από 3 εβδομάδες από τη νόσηση.

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν, είναι παγόβουνο», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Είναι μια μικρή εικόνα από ένα νοσοκομείο τεράστιο που δίνει μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή για να κρατήσει όρθιο ένα σύστημα υγείας», σημείωσε.

Να παρακαλάμε να μείνουν σταθερά τα κρούσματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε στην ίδια εκπομπή για την αλματώδη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και εξήγησε ότι οφείλεται στο ρεκόρ επιτήρησης με πάνω από 400.000 διαγνωστικά τεστ που αποκαλύπτουν τους ασυμπτωματικούς και τους ολιγοσυμπτωματικούς που δεν θα εντοπίζονταν εάν γίνονταν λιγότερα τεστ.

«Αυτό που κάνουμε τώρα έπρεπε να το έχουμε κάνει πολύ καιρό πριν», τόνισε ο καθηγητής.

Δεν απέκλεισε να αυξηθούν και άλλο τα κρούσματα λέγοντας χαρακτηριστικά «να παρακαλάμε να μείνουν σταθερά». Σημείωσε επίσης ότι έχει σημασία να δούμε τι ποσοστό των κρουσμάτων μετατρέπονται σε νοσηλείες.

Έκρουσε καμπανάκι για περιοχές χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λάρισα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα όπου οι γύρω νομοί πιέζουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα