Κοροναϊός – Προβληματισμοί και διαφωνίες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων – Τα νέα μέτρα που φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων

Ανησυχία, πιέσεις, διαφωνίες και εφιαλτικές εκτιμήσεις περιλαμβάνει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.

Άλλωστε η απότομη αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών μέσα σε μία εβδομάδα φανερώνει πως ο Νοέμβριος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος.

Η γενική εικόνα ειδικά στην κατηγορία των θανάτων από Covid προκαλεί θλίψη, καθώς βρισκόμαστε μόνο μία ανάσα πριν θρηνήσουμε συνολικά 16.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας,

με το κοντέρ να γράφει τώρα 15.894 απώλειες.

Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος πως στις 6 Οκτωβρίου είχαμε 15.000 νεκρούς, η χώρα μας σε μία εβδομάδα πιθανότατα θα μετρά 1.000 θανάτους μέσα σε ένα μήνα.

Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε έχασαν τη ζωή τους 266 συνάνθρωποί μας. Επίσης νόσησαν συνολικά, μέσα σε μόλις έξι μέρες -δηλαδή από την Δευτέρα 25/10 μέχρι και το Σάββατο 30/10 –  23.076 συνάνθρωποί μας

Η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών -καθώς εκεί που την 1η Οκτωβρίου είχαμε 168 εισαγωγές, χτες σημειώθηκαν 323 σε μία ημέρα- θα έχει ως αποτέλεσμα η Επιτροπή των ειδικών να συνεδριάσει σε διαφορετικό κλίμα, μεθαύριο, Τετάρτη. 

Τι συζητείται στην επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανότατα θα προχωρήσει σε εισηγήσεις για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Στον κύκλο των ειδικών επικρατεί η άποψη πως πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το τέταρτο κύμα θα πιέσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας και ειδικά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που δίνουν μάχη σε κάθε εφημερία.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως σταυρόλεξο για γερούς λύτες θα αποτελέσει η εύρεση νέων μέτρων, τα οποία θα έχουν άμεσο και ανασταλτικό αποτέλεσμα της εξάπλωσης της πανδημίας.

Φαίνεται πως στην φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν «μαγικά μέτρα», γι΄αυτό και οι ειδικοί εξετάζουν πιο πρακτικές λύσεις οι οποίες θα επικεντρώνονται στους μεικτούς χώρους.

Άλλωστε τα αυστηρότερα μέτρα στους μεικτούς χώρους (θέατρα και σινεμά) είναι μία λύση που ήδη έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ωστόσο αρκετοί ειδικοί δεν είναι βέβαιοι πως μόνο αυτό είναι αρκετό για να μην σπάσουμε το φράγμα των 5.000 κρουσμάτων την ημέρα. 

Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που διαφωνούν με τη νέα καμπάνια ενημέρωσης των ανεμβολίαστων, δηλαδή με την αποστολή καθημερινών SMS στο κινητό τους, καθώς θεωρούν πως ενδεχομένως έχει αντίθετα αποτελέσματα. Άλλωστε μερικοί ειδικοί, όπως ο κ. Μόσιαλος, έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως.

Σε πρώτο πλάνο τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η Επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Περισσότεροι περιορισμοί σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Παραδείγματος χάριν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο.Απαγόρευση μουσικής στους εξωτερικούς χώρους.Αύξηση του testing σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους.Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς

Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Ενα SMS την ημέρα για τους ανεμβολίαστους

Σημειώνεται επίσης πως από σήμερα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ξεκινά και η εκστρατεία sms με καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων, ειδικά σε περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπου οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι το 95% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τα μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας και θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, θα αποστέλλονται υπενθυμιστικά μηνύματα και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της επαναληπτικής (τρίτης ) δόσης. 

Keywords
Τυχαία Θέματα