Κοροναϊός : Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης και τα μέτρα που ζητά η αντιπολίτευση

Ο φονικός σεισμός στη Σάμο είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Κυριάκο Μητσοτάκη με τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό, που ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Παρασκευής και τη μεταφορά του για αύριο το πρωί του Σαββάτου στις 10.

Η αναθεώρηση και το άγχος

Ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι πριν καν γίνει αυτό το διάγγελμα οι πρώτες αντιραθέσεις γι’ αυτό καθ’ αυτό το διάγγελμα είναι γεγονός και μάλιστα κυβέρνηση και

αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν σφοδρά πυρά τα οποία καλύφθηκαν από το γεγονός ότι ο φονικός σεισμός επισκίασε την επικαιρότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ανακοινώσεις για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση με σκληρή κριτική για «εγκληματική αδράνεια» στην διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ συγκεκριμένο: Με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού χάθηκαν 8 μήνες και με καθυστέρηση θα ανακοινωθεί σχέδιο ενός μηνός.

«Φοβάμαι ότι πριν περάσουν λίγες μέρες θα χρειαστεί να το αναθεωρήσει. Και αυτό όπως και άλλα αποσπασματικά μέτρα που διαρκώς ανακοινώνει και αναθεωρεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε γιατί «άφησε τους οκτώ προηγούμενους μήνες να περάσουν χωρίς να χτίσει καμία άμυνα απέναντι στη πανδημία».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «άγχος του κ. Τσίπρα» και σχολίασε το «πρωτοφανές και φαιδρό» γεγονός ότι «έκανε δήλωση πριν καν ακούσει το μήνυμα του πρωθυπουργού»

«Μόνος στο κομματικό του σπίτι, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία. Οι πολίτες ενωμένοι, με υπευθυνότητα, θα ακούσουν ξανά τις οδηγίες των ειδικών και θα ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης για την επόμενη μέρα των ανακοινώσεων

Αυτό που προκύπτει πάντως είναι πως επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο και τους άξονες της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ασκώντας δε μια εφ’ όλης της ύλης κριτική για τα κενά στο ΕΣΥ σε προσωπικό και ΜΕΘ, την έλλειψη μαζικής συνταγογράφησης διαγωνιστικών τεστ και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και αποφυγής του συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες και τα σχολεία, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «αποφάσεις ευθύνης» με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αύξηση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών με 270 λεωφορεία και τρόλεϊ καθώς και ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Επί της ουσίας πρόκειται για μέτρα που με διαφορετικές παραλλαγές ζητά το σύνολο των αντιπολίτευσης εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι αρκείται σε ανεπαρκή περιοριστικά μέτρα που δεν δίνουν απάντηση στον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού και εν γένει στο πρόβλημα διαχείρισης της πανδημίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτική και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ. «Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης στο «Σωτηρία» θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μόνο 12 από αυτές» τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Όσον αφορά τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και θα κρατήσουν περίπου έναν μήνα, δηλαδή όλο το Νοέμβριο, αυτά θα αφορούν κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες ουσιαστικά θα αυστηροποιηθούν κάποια μέτρα, με σκοπό να θυμίζουν αυτά του «κόκκινου» επιπέδου.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν στις περιοχές στο επίπεδο 4.

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν ως έχει, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου δράσης

Μάσκα παντού (μέσα και έξω) για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος της κάθε περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας

Προώθηση της τηλεργασίας με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να προτείνουν το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι να αυξηθεί στο 60%

Περιορισμοί στην εστίαση. Ο Πρωθυπουργός θα δείξει συνθήκες καραντίνας ήδη από το Σαββατοκύριακο και για τις «πορτοκαλί» περιοχές με παρεμβάσεις που θα αφορούν στην εστίαση και την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η εστίαση θα κλείνει 9:30 ή 10:00 το βράδυ.

Ο περιορισμός στην εστίαση  θα φέρει απαγόρευση και στην κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έρθει λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον επιλεγεί το σενάριο για κλείσιμο των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου νωρίς το βράδυ και δεν επιλεγεί το σενάριο του πλήρους λουκέτου.

Οι μετακινήσεις. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους προβληματισμούς για το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η απαγόρευση ή μη της μετακίνησης από νομό σε νομό, ένα μέτρο που φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Μητσοτάκη.

Το λιανεμπόριο και τα σχολεία που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Λουκέτο για εστίαση

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει Νοεμβρίου, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για πλήρες λουκέτο σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Η εναλλακτική που εξετάζεται είναι η νέα συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων, ώστε να κλείνουν νωρίς το βράδυ.

Πάντως είναι βέβαιο ότι το ζήτημα θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά ο οποίος με αφορμή τις πληροφοριες για κλείσιμο της εστίασης στις 9 το βράδυ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια και μίλησε για στοχοποίηση του κλάδου εν μέσω πανδημίας.

Στοχοποίηση του κλάδου

Ο Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του στο newsit.gr τονίζει: «Ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί, αφού όταν μιλάμε για μέτρα εννοούμε μόνο την εστίαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κοροναϊού. Τα εστιατόρια στην πλειονότητά τους τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και η παραβατικότητα δεν ξεπερνά το 1%.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν  τεράστιες ευθύνες στην Πολιτεία για διασπορά του ιού, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων μέτρων που πήρε, μετά την εκκίνηση της οικονομίας. Δεν νοείται να έχουμε 100% πληρότητα στα αεροσκάφη και 85% πληρότητα στα πλοία χωρίς να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης, όταν στα εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα πληρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα να απευθύνονται και πάλι στην εστίαση! Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει λουκέτα, αφού πολλές επιχειρήσεις εάν υποχρεωθούν να περιορίσουν το ωράριό τους μέχρι τις 21.00 δεν θα έχουν αντικείμενο δραστηριότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα