Κοροναϊός : Τέλος στα σενάρια περί πρόωρης άρση των περιοριστικών μέτρων
Να βάλουν «φρένο» σε όσους καλλιεργούν προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα επιχείρησαν να βάλουν χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες που ασχολούνται με την εξέλιξη της πανδημίας .
Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι η άρση των μέτρων είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, θέλει προσεχτικό σχεδιασμό και σε κάθε περίπτωση όταν θα ξεκινήσει θα γίνει σταδιακά.
Μαραθώνιος η άρση των μέτρωνΗ κανονικότητα δε θα επανέλθει σε μια εβδομάδα καθώς όπως λένε οι επιστήμονες
«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας με νόημα πως ελάχιστες χώρες αρχίζουν δειλά-δειλά να συζητούν για άρση των μέτρων ενώ η Ουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.
Χρειάζεται, όπως είπε, να τηρηθεί μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για την πληθυσμό μας σημείωσε.
Ο κ. Τσιόδρας χτύπησε για μία ακόμη φορά «καμπανάκι» σημειώνοντας πως πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες, να μην ανατραπούμε στην πορεία.
«Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει».
Μέσα στον Απρίλιο περιμένουμε την κορύφωσηΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης του κοροναϊού ο οποίος μίλησε χθες στοMEGA.
«Νομίζω ότι είμαστε πλέον κοντά στην κορύφωση, η οποία πιστεύουμε ότι δεν θα είναι τόσο δραματική. Θα είναι αντιμετωπίσιμη από το ΕΣΥ. Ενδεχομένως να μην έχουμε καν κορύφωση, να έχουμε επιπέδωση, δηλαδή μια διασπορά των κρουσμάτων στο χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλα αυτά ισχύουν αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε ο κ. Σύψας.
«Σίγουρα μες στον Απρίλιο περιμένουμε την κορύφωση. Και στη συνέχεια τον Μάιο θα μπορέσουμε να δούμε σιγά – σιγά την αποδρομή της επιδημίας», συνέχισε ο ίδιος.
«Αν έχουμε μεγάλη διασπορά τον Απρίλιο πολύ φοβάμαι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν και για τον Μάιο. Αυτό είναι πολύ κακό σενάριο, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει τόσο μεγάλο περιορισμό. Μπορεί η εικόνα που έχουμε σήμερα να αντιστραφεί ταχύτατα», κατέληξε ο κ. Σύψας.
«Καμπανάκι» από Μόσιαλο για την επόμενη μέρα«Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα, πρέπει να διατηρήσουμε τη μέχρι στιγμής επιτυχία περιορισμού της διασποράς της νόσου στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος βάζοντας με τη σειρά «φρένο» σε όλους όσους ονειρεύονται πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το επόμενο βήμαΣτο ερώτημα πώς η Ελλάδα θα κάνει το επόμενο βήμα, ο καθηγητής σημειώνει: «Για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο αυτό που πετύχαμε έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τα δεδομένα που έχουμε τώρα αντικατοπτρίζουν το τι συνέβαινε στη χώρα 14 έως 18 μέρες πριν. Η δική μου γνώμη είναι πως θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Απριλίου.
«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε το επόμενο διάστημα είναι να δούμε ποιος είναι ο χρόνος διπλασιασμού του αριθμού των νεκρών. Αν ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων που νοσηλεύονται επιμηκυνθεί και το ίδιο συμβεί για όσους χρειάζονται διασωλήνωση, τόσο καλύτερες ενδείξεις έχουμε ότι ελέγχουμε τη διασπορά και είμαστε σε καλό επίπεδο.
»Για να επανέλθεις σε μία κανονικότητα, πρέπει να πάνε και οι άλλες χώρες καλά. Αν ανοίξουμε τα σύνορα και αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, τότε μπορεί να έχουμε επανεισαγωγή κρουσμάτων, είτε από Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό είτε από άτομα άλλης εθνικότητας (από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλού),τα οποία θα επισκέπτονται τη χώρα μας».
Το σχέδιοΕξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του στο πώς θα σχεδιαστεί η επόμενη μέρα: «Είναι πολιτικά πιο δύσκολο να παίρνεις μέτρα και να κλείνεις σχολεία ή επιχειρήσεις ή να ζητάς από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του. Τεχνικά, ωστόσο, δεν είναι δύσκολο. Ευτυχώς, που στη χώρα μας συμμορφώθηκαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και τα μέτρα πάνε καλά σε σχέση με άλλες χώρες. Τεχνικά, είναι πιο δύσκολο να επαναφέρεις τη μερική κανονικότητα.
»Δεν πιστεύω πως θα έχουμε πλήρη κανονικότητα για πάρα πολλούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο Εάν, ωστόσο, έχουμε κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα στη φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να πει κανείς πως η «μερική κανονικότητα» μπορεί να γίνει λίγο πιο μεγάλη. Αλλά, δεν θα είναι ποτέ πλήρης, εάν δεν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Ας παρακολουθήσουμε το τι γίνεται. Να δούμε τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι να τα πάνε πάρα πολύ καλά, διότι εάν δεν τα πάνε αυτοί καλά, θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε εμάς».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 15χρονος αυτοκτόνησε λόγω καραντίνας
- Θλιβερή ιστορία: Ξεχασμένος στο νεκροτομείο ο αγαπημένος κλόουν της Λάρισας
- Ισραηλινή συγγραφέας έγραψε πριν από 23 χρόνια βιβλίο για μια πανδημία που θα ερχόταν το 2020!
- Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί στους απείθαρχους
- Απαρηγόρητη η έγκυος σύντροφός του Μπόρις Τζόνσον! Οι αποφάσεις που δεν θέλει να πάρει
- Βίντεο από την Ιταλία με πολίτες που δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η μέθοδος που μειώνει κατά 50% του όγκους
- Κορονοϊός: Δάκρυα χαράς - Δοκιμάστηκε με επιτυχία θεραπεία που νικάει τον ιό σε 3 ημέρες
- Κορονοϊός: To «κόλπο» της βασίλισσας Ελισάβετ στο τηλεοπτικό της μήνυμα
- Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον : Τους 457 μπορεί να φτάσουν οι νεκροί στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων: Τι αποφάσισε το υπ. Παιδείας για τις υπηρεσίες που δεν παρέχονται
- Κοροναϊός : Τέλος στα σενάρια περί πρόωρης άρση των περιοριστικών μέτρων
- Κοροναϊός: Τι πρέπει να προμηθευτείτε για να είστε αυτάρκεις επί αρκετές ημέρες στο σπίτι
- Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον : Τους 457 μπορεί να φτάσουν οι νεκροί στην Ελλάδα
- Αδήλωτα τετραγωνικά : Γκρίζες ζώνες στις e-διορθώσεις λόγω κορωνοϊού
- Eurogroup: Χωρίς συμφωνία έληξε η 16 ωρών συνεδρίαση – Νέα συνάντηση την Πέμπτη
- Συντάξεις : Μικρότερο ψαλίδι στις αποδοχές όσων εργάζονται
- Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά λόγω ανέμων 9 μποφόρ
- Κοροναϊός : Τα λάθη και οι παρανοήσεις σε επίπεδο ορολογίας
- Ταϊλάνδη : 3 θάνατοι και περισσότερα από 100 κρούσματα σε μία μέρα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κοροναϊός : Τέλος στα σενάρια περί πρόωρης άρση των περιοριστικών μέτρων
- Αδήλωτα τετραγωνικά : Γκρίζες ζώνες στις e-διορθώσεις λόγω κορωνοϊού
- Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον : Τους 457 μπορεί να φτάσουν οι νεκροί στην Ελλάδα
- Eurogroup: Χωρίς συμφωνία έληξε η 16 ωρών συνεδρίαση – Νέα συνάντηση την Πέμπτη
- Κοροναϊός : Τα λάθη και οι παρανοήσεις σε επίπεδο ορολογίας
- Συντάξεις : Μικρότερο ψαλίδι στις αποδοχές όσων εργάζονται
- Νότια Κορέα : 200 νεκροί και 10.384 κρούσματα έως σήμερα
- Κοροναϊός: Τι πρέπει να προμηθευτείτε για να είστε αυτάρκεις επί αρκετές ημέρες στο σπίτι
- Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά λόγω ανέμων 9 μποφόρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι κτηνίατροι προειδοποιούν: Κρατήστε τις γάτες στο σπίτι
- Η Χριστίνα Αλεξοπούλου για την κοίμηση του Πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Γκοτσόπουλου
- Ο κυκλώνας Χάρολντ γκρέμισε σπίτια και προκάλεσε τραυματισμούς στα νησιά Φίτζι
- Γαλλία: Κατά 6% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το Α' τρίμηνο
- Κορονοϊός: Οι σωστές ορολογίες και έννοιες γύρω από την πανδημία της COVID-19
- DW: Χειρότερη η παρούσα κρίση από εκείνη του 2008;
- ΗΠΑ: Χιλιάδες ψηφοφόροι στο Ουισκόνσιν τήρησαν τις αποστάσεις προστασίας
- Husqvarna Svartpilen & Vitpilen 2020: Φρεσκάρισμα όλης της γκάμας
- Κορονοϊός: Πάνω από 200 νεκροί στη Ρουμανία