Κοροναϊός: 8.649 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Σοκ προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 7ημερο, καθώς οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 8.649 ενώ μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, φτάνοντας χθες τους 135 .

Η τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων που έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, δείχνει ότι ο ιός τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας ακόμη και την Αθήνα

η οποία έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων προκάλεσαν σοκ καθώς ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έσπασε το φράγμα των 2.000 νέων μολύνσεων σε ένα 24ωρο.

Σοκ όμως προκάλεσε και ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε για τη Θεσσαλονίκη.

Οι 839 νέες μολύνσεις στη συμπρωτεύουσα δείχνουν ότι η κατάσταση το προηγούμενο διάστημα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται αλλά πλέον οι αριθμοί που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Πιέζεται το σύστημα Υγείας

Η αύξηση των διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει σταδιακά να πιέζει το σύστημα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη εξασφαλιζόντας 43 νέες κλίνες ΜΕΘ – Covid.

Συγκεκριμένα, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

«Τα 2.000 κρούσματα γίνονται εύκολα 4.000…»

Μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.056 νέα   οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει περαιτέρω εκτόξευση των κρουσμάτων.

Το μεγάλο στοίχημα εξάλλου, είναι εάν θα αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα οποία θέτουν μία σειρά νέων περιορισμών στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολίτων που εντάσσονται στις λεγόμενες περιοχές αυξημένου κινδύνου.

O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησε στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δίνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία και κατά πόσο θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα στον περιορισμό της.

Οπως είπε, σημασία δεν έχει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζουμε. «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε – εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα» προειδοποίησε.

Στο ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας παντού, απάντησε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που είχαν να κάνουν με τον προβληματισμό σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. Τις αποφάσεις πάντως, όπως διευκρίνισε,  τις λαμβάνει η πολιτεία κατόπιν εισηγήσεων. «Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000 κρούσματα. Και αυτό δεν είναι τρομολαγνεία, αλλά πραγματικότητα», υπογράμμισε.

 Ο νέος υγειονομικός «χάρτης»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε  τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, με την επικράτεια να χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις.

Συγκεκριμένα, σε ζώνη επιτήρησης Α εντάσσονται οι «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου Β εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές.

47 περιοχές είναι στο επίπεδο επιτήρησης (Α) και 27 βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Β).

Ανησυχία για την εκτόξευση των κρουσμάτων

Η εκτόξευση κρουσμάτων και διασωληνωμένων καθώς και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαλούν ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση.

Η εκθετική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται αλλά και η πίεση που αρχίζει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανάγκασε την κυβέρνηση να υιοθετήσει και να ανακοινώσει μία σειρά νέων περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να σβήσουν «εστίες» διασποράς του ιού.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με ορίζοντα ενός μήνα, είναι η πρώτη αποφασιστική κίνηση μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Το «λουκέτο» σε εστίαση που ξεκινά από την Τρίτη στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ αυτών και η Αττική, θεωρήθηκε από επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα βοηθήσει στην ανάσχεση του ιού, ειδικά σε μία περίοδο που αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και όλο και περισσότεροι θα βρισκόντουσαν σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, ουδείς είναι βέβαιος ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων. Εάν δεν γίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό το κυβερνητικό επιτελείο να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα ακόμη και πριν το πέρας του ενός μήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ανέφερε ότι η τήρηση των μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός  θα κρίνει είτε την παράταση και κλιμάκωση τους, είτε την αποκλιμάκωσή τους.

«Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι μπορεί να δούμε αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον  μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε» τόνισε.

«Έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα τα μέτρα»

Δεν λείπουν μάλιστα και οι επιστήμονες που τονίζουν ότι έπρεπε να είχαν αποφασιστεί νωρίτερα τα μέτρα.  Ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το λοκντάουν θα κρατήσει παραπάνω».

Εξήγησε ότι στη χώρα μας πήραμε τρία πακέτα μέτρων. «Τα προπροηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες» σχολίασε.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να φτάσουν και τις 3.000, και παραπάνω, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για φυσιολογική πορεία.

«Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) 1 μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» δήλωσε δε. «Έχουμε πάντως ένα καλό πακέτο μέτρων πρόσθεσε.

 Έσπασε το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων προκάλεσαν σοκ καθώς ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έσπασε το φράγμα των 2.000 νέων μολύνσεων σε ένα 24ωρο.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν σε σχέση με την Παρασκευή, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα που καταγράφηκαν στην Αθήνα.

Η συμπρωτεύουσα – και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα – γίνεται «πρωταθλήτρια» του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού ξεπερνάει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Αττική σε κρούσματα.

Είναι σοκαριστικό ότι την Παρασκευή καταγράφηκαν 540 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο καταγράφηκαν 839 νέες μολύνσεις.

Αρνητικό «ρεκόρ» σημείωσε πάλι και η Αττική με 464 νέα περιστατικά Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα η Ελλάδα «χτύπησε» αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.056 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 2.030 είναι εγχώρια και τα  62 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

–  22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

464 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

839 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 260 κρούσματα συνδέονται με δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

70 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροοές

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

65 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

82 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στη  Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

61 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα