Κοροναϊός: Εντείνεται η αγωνία μετά την αύξηση των θυμάτων - Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» των θυμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως άλλωστε αναμενόταν, αφού το πρωί του Σαββάτου δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τρεις και αναγκάζοντας τις Αρχές να λάβουν νέα έκτακτα μέτρα. Πρόκειται για δύο άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχασαν τη μάχη σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο νεκρό, πρόκειται για έναν 90χρονο ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές

πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τα κρούσματα του κοροναϊού.

Ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στη συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Για το λόγο αυτό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σπεύδει στο Νοσοκομείο της Καστοριάς για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Καστοριά έχει 13 διαπιστωμένα κρούσματα εκ των οποίων 7-8 είναι νοσηλευτές και γιατροί του νοσοκομείου. Πάνω από 40 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου έχουν τεθεί σε καραντίνα, χωρίς όμως κάνεις από αυτούς να έχει εμφανίσει κάποια συμπτώματα.

Στο μεταξύ, σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης ο γιος του 90χρονου και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο νεκρό πρόκειται για έναν 67χρονο που κατέληξε μετά από ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Ήταν στο γκρουπ προσκυνητών που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους και η υγεία του είχε επιδεινωθεί. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν αλλά, παρά τις προσπάθειές τους, ο άνδρας υπέκυψε.

Ήταν ένα από τα 4 κρούσματα στο νησί της Ζακύνθου. Τα άλλα τρία περιστατικά που νοσηλεύονται εκεί, θεωρείται πως βρίσκονται «εκτός κινδύνου».

Νέα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση έλαβε νέα έκτακτα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν την παύση λειτουργίας όσων πτήσεων πραγματοποιούνται από και προς την Ιταλία, καθώς τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με το 50% των επιβατών.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωσή τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα

Στο μεταξύ, 190 κρούσματα κοροναϊού έχουν καταγράφει στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Παρασκευής, εκ των οποίων 11 χωρίς ιστορικό ταξιδιών ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σαράντα έξι άτομα νοσηλεύονται σε κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς ενώ για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και επτά παιδιά. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική.

Τα κρούσματα χωρίς προφανές ιστορικό σύνδεσης είναι ενδεικτικά τις «σιωπηλής» εξάπλωσης του ιού για την οποία προειδοποιούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες οι λοιμωξιολόγοι, καθώς πολλοί φορείς μεταδίδουν τον κορωνοϊό κατά την ασυμπτωματική φάση.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος καθώς, στατιστικά, πολλοί εκδηλώνουν μόνο τα ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 πιθανολογείται πως μία μεγάλη μερίδα ασθενών, δεν πηγαίνει ποτέ για εξετάσεις με αποτέλεσμα να μην διαγιγνώσκεται με τον κορωνοϊό.

Όλα δείχνουν πως η Ελλάδα εισέρχεται πλέον στην φάση 2, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πιθανή μια έξαρση της νόσου στην χώρα μας έως τα μέσα Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα