Κοροναϊός: Φόβος για τις περιοχές «καταφύγια» της πανδημίας παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Σε αριθμούς ακόμα και κάτω από τα 2.000 την ημέρα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα βρέθηκαν μετά από αρκετό καιρό ακόμα και κάτω από τα 1.000. Πρόκειται για ενθαρρυντικά νέα, αφού όπως δείχνουν οι αριθμοί, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της «μάχης» της χώρας μας με την πανδημία τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά, παρά την «άρση» του lockdown.

Ενδεικτικό

είναι το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα κατέγραψε 907 κρούσματα, ενώ χθες ο αριθμός ήταν 1.497 και προχθές 1.585. Αυτή η σταθεροποίηση προκαλεί ανακούφιση τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, ενώ μας επιτρέπει να ανοίξουμε περισσότερες δραστηριότητες τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται στο σύνολο της χώρας δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αφού υπάρχουν περιοχές, στις οποίες αντί να μειώνονται τα κρούσματα αυξάνονται…

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν self test από τη Δευτέρα για όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετώνΠου αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, όσον αφορά στην Αττική, μια τέτοια περιοχή είναι το Μαρούσι, στο οποίο από 78 ενεργά κρούσματα έχει φτάσει στα 127.

Έντονο «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί και το Ηράκλειο, το οποίο από 128 ενεργά κρούσματα έχει φτάσει στα 216.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Περιστέρι, στο οποίο από 384 έφτασαν τα ενεργά κρούσματα στα 446.


https://tv.in.gr/uploads/20210530/223557_30_05_2021-20_11_in.gr.mp4Πέντε ακόμα περιοχές στο «μάτι» του κοροναϊού

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν μόνο περιοχές της Αττική πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πέντε περιοχές της Ελλάδας.

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που μας προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου, είτε μικρή, είτε μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το τελευταίο πενθήμερο εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169, δηλαδή έχουμε μία αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία 24ωρα της τάξης του 26%» συμπλήρωσε.

«Απευθύνουμε έκκληση, θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα» κατέληξε.

Που βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα

Βέβαια, από την άλλη μεριά, υπάρχουν και οι… καλοί μαθητές. Τέτοια είναι η Αττική, στην οποία μετά από καιρό, σύμφωνα με το MEGA, τα ενεργά κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 2.000.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και ο Πειραιάς, στον οποίο από 792 τα ενεργά κρούσματα έπεσαν στα 748.

Πολύ καλή εικόνα παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη, όπου από τα 1.050 ενεργά κρούσματα τώρα έχει 836 ενώ και η Καλλιθέα από 245 ενεργά βρίσκεται στα 239.

Τι αλλάζει στη ζωή μας από Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, από την Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι σε ισχύ νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία αποτελούν η επαναλειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων, το άνοιγμα νέας εφαρμογής για τον κοροναϊό και το σχέδιο για τοπικά lockdown.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (28/5), πως στις 31/5 ανοίγουν γυμναστήρια και γήπεδα 5Χ5, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια – Ποιοι δεν πρέπει να φοράνε μάσκα

Ακόμα, αποφασίστηκε οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων δηλαδή, με προϋποθέσεις:

Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.Με rapid test ή PCR.Ηλεκτρονικές εγγραφές.Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.Νέα πλατφόρμα

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι την Δευτέρα 31 Μαΐου θα είναι διαθέσιμη νέα ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα covid19.gr και σε αυτές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ προσφέρει 4 νέες δυνατότητες.

Στη συνέχεια, ανέφερε τις 4 νέες δυνατότητες και είναι οι εξής:

1: Δείκτης θετικότητας

Τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή

2: Αριθμός κρουσμάτων

Ο αριθμός κρουσματων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 7 ημερών

3: Πορεία των κρουσμάτων

Ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

4: Επίπεδο εμβολιασμού

Το επίπεδο εμβολιασμού σε κάθε περιοχή της χώρας
Keywords
Τυχαία Θέματα