Κοροναϊός: Γιατί μολύνονται ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι;
H ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα είναι ο κυριότερος λόγος που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 δείχνει να μειώνεται σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν δώσει οι κλινικές δοκιμές.
Ούτως ή άλλως κανένα εμβόλιο δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό και τα κρούσματα μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων είναι αναμενόμενα.
Ακόμα κι έτσι όμως τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και πολύ σπάνια οδηγούν στο νοσοκομείο ή τον θάνατο.
Την ώρα όμως που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ένα νέο πανδημικό κύμα, πολλοί αναπόφευκα αναρωτώνται «Πόσο προστατευμένος είμαι;»
Με γκρι
Ανεκδοτολογικές αναφορές δίνουν την εντύπωση ότι το φαινόμενο είναι συχνό, στην πραγματικότητα όμως τα νούμερα παραμένουν χαμηλά και εντός των στατιστικά αναμενόμενων επιπέδων, καθησυχάζουν ειδικοί στους Financial Times.
«Κανένα εμβόλιο δεν είναι τέλειο (…) και η περίπτωση της Covid-19 δεν διαφέρει» λέει ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Βάντερμπιλτ» του Τενεσί.
Ας δούμε το παράδειγμα το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, το οποίο θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό εμβόλιο ζωντανού ιού που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, με μία και μόνο δόση να αποτρέπει το 98% των λοιμώξεων. Ακόμα κι έτσι, όμως, 2 λήπτες του εμβολίου στους 100 θα βρεθούν τελικά θετικοί αν εκτεθούν στον ιό.
Στην περίπτωση των εμβολίων Covid-19, οι κλινικές δοκιμές έδωσαν εντυπωσιακά επίπεδα αποτελεσματικότητας που στην περίπτωση των εμβολίων mRNA υπερβαίνουν το 90% στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης.
Στην πράξη όμως, δεδομένα από τη Βρετανία, το Ισραήλ και τον Καναδά δείχνουν ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες, πιθανότατα λόγω της εξάπλωσης μεταλλαγμένων παραλλαγών του ιού όπως το στέλεχος Δέλτα.
Οι εκτιμήσεις για την πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, ανάλογα με το εμβόλιο, κυμαίνονται από το 60 έως το 90 τοις εκατό, αν και την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, που θεωρείται το πιο αποτελεσματικό, δείχνει να έχει μειωθεί στο 39%.
Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England), περίπου το 17% των κρουσμάτων στελέχους Δέλτα σε μια περίοδο 4 εβδομάδων μέχρι τα μέσα Ιουλίου αφορούσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δηλαδή άτομα που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον 14 ημέρες πριν βρεθούν θετικοί.
Όμως το ποσοστό αυτό είναι αναμενόμενο να αυξάνεται όταν αυξάνεται η αναλογία των εμβολιασμένων στον πληθυσμό, επισημαίνει ο Άντονι Μάστερς της Βασιλικής Εταιρείας Στατιστικής στη Βρετανία.
«Αν φτάσουμε σε εξαιρετικά υψηλά κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι λογικό ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων θα αφορούσε πλήρως εμβολιασμένους.
Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει το 60% του συνολικού πληθυσμού, περίπου το 52% των κρουσμάτων καταγράφεται σε πλήρως εμβολιασμένους.
Ποιοι εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;Ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού νοσούν σοβαρά. Σύμφωνα με δεδομένα πραγματικών συνθηκών του Public Health England:
Το εμβόλιο της Pfizer παραμένει 96% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας. Αντίστοιχο εκτιμάται πως είναι το ποσοστό για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA.
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 92% στην πρόληψη της νοσηλείας. Αντίστοιχο επίπεδο προστασίας εκτιμάται ότι προσφέρει το εμβόλιο της Johnson & Johnson που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.
Ωστόσο τα νούμερα αυτά είναι μέσοι όροι και ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κάθε λήπτης του εμβολίου εξαρτάται από προσωπικούς παράγοντες, επισημαίνει η Νάταλι Ντιν, καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα. «Όλα είναι σχετικά όσον αφορά τα εμβόλια και το ρίσκο» είπε.
Ανάλυση των Financial Times επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια έχουν κάνει τον ιό λιγότερο θανατηφόρο. Δεδομένα για τον ρυθμό θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος 80άρης αντιμετωπίζει πλέον τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με έναν ανεμβολίαστο 50άρη.
Στην Αγγλία, όπου 9 στα δέκα άτομα άνω των 50 έχει εμβολιαστεί πλήρως, το 30% των ασθενών που χρειάστηκε νοσηλεία λόγω του στελέχους Δέλτα τον Ιούλιο ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Και περίπου οι μισοί από τους 460 θανάτους που αποδίδονται στο στέλεχος Δέλτα από τον Φεβρουάριο ήταν επίσης πλήρως εμβολιασμένοι.
Όμως τα ποσοστά αυτά είναι αναμενόμενο να αυξάνουν καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται, τονίζει ο δρ Μάστερς της Βασιλικής Εταιρείας Στατιστικής. «Αν είχαν εμβολιαστεί πλήρως όλοι, τότε όλοι όσοι εισάγονταν στο νοσοκομείο θα εμβολιασμένοι εξ ορισμού» είπε.
Υπενθύμισε δε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαίο στη Βρετανία φορούσαν ζώνη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ζώνη σκοτώνει. Το θέμα είναι ότι το 99% των οδηγών στη Βρετανία φορούν ζώνη, οπότε είναι αναμενόμενο ότι τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά αφορούν οδηγούς με ζώνη.
Ακόμα, ο Μάστερς επισήμανε ότι οι εμβολιασμένοι που εμφανίζουν δυσάρεστα αλλά ήπια συμπτώματα κοροναϊού θα είχαν νοσήσει βαριά ή θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Όταν ακούω ασθενείς να μου λένε ότι αρρώστησαν ελαφρά παρά τον εμβολιασμό, πάντα τους λέω ότι χαίρομαι που βρίσκονται εδώ για να διαμαρτυρηθούν» είπε.
Μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο προστατευμένος είναι;Δυστυχώς όχι ακόμα. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος για την εκτίμηση των επιπέδων ανοσίας είναι η μέτρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα. Ωστόσο στην ανοσία παίζουν ρόλο και τα Β και Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία όμως είναι δύσκολο να μετρηθούν.
Τα τεστ αντισωμάτων συνήθως δείχνουν μόνο αν υπάρχουν ή όχι αντισώματα έναντι του κοροναϊού, ενώ στην πραγματικότητα η ανοσία είναι συνεχές φάσμα. «Δεν είσαι ασφαλής ή μη ασφαλής, προστατευμένος ή μη προστατευμένος. Οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το πόσο προστατευμένοι είναι από το εμβόλιο» εξηγεί στους FT ο Ντάνι Όλτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
Καλύτερη εκτίμηση της ανοσίας δείχνει το τεστ εξουδετέρωσης, το οποίο εξετάζει πόσες φορές μπορούν να αραιωθούν τα αντισώματα του αίματος μέχρι να πάψουν να εξουδετερώνουν υον ιό. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να διαθέτουν αντισώματα που μπορούν να αραιωθούν μόνο 100 φορές πριν πάψουν να είναι αποτελεσματικά, ενώ οι υγιείς νέοι μπορεί να φτάνουν τις 10.000 φορές σε αραίωση και «ίσως είναι άτρωτοι» στον ιό, σύμφωνα με τον Όλτμαν.
Τι σημαίνει η μειωμένη αποτελεσματικότητα για την ανοσία της αγέλης;Το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικά σημαίνει ότι η συλλογική ανοσία μπορεί να είναι «ανέφικτη» αν η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπεράσει το 90%, εκτιμά ο Κιτ Γέιτς, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία.
Και όπως επισήμανε ο Άνταμ Κουσάρσκι, επιδημιολόγος της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ακόμα και μικρές αποκλίσεις της αποτελεσματικότητας των εμβολίων θα έχουν συνέπειες όσον αφορά την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Για παράδειγμα, το Public Health England διαβεβαιώνει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία είναι 91 με 97 τοις εκατό στην πρόληψη της νοσηλείας. «Αν όμως αναποδογυρίσεις τους αριθμούς βλέπεις πόσο αναποτελεσματικά είναι τα εμβόλια. Και μια αναποτελεσματικότητα κατά 9% αντί για 3% σημαίνει τρεις φορές περισσότερες νοσηλείες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απόφαση-σοκ για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
- Νεαρός τρολάρει στον Πειραιά: «Έκανα εμβόλιο χωρίς γλυκάνισο, χαιρετίσματα στον Κυριάκο»
- ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ ΠΡΙΝ 56 ΧΡΟΝΙΑ : Το τραγικό δυστύχημα στις ΦΥΤΕΙΕΣ με 6 νεκρούς, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής το 1963! –Λεωφορείο του ΚΤΕΛ έπεσε στο γκρεμό!!
- Μεσσαροπούλου για Μαλέσκου: «Οι σχέσεις δεν έχουν εξελιχθεί καλά ούτε μπροστά ούτε πίσω από τις κάμερες»
- Βενζίνη: Απίστευτη η κατάσταση στα νησιά...
- Ινδία: Η τρομακτική στιγμή που το έδαφος ανυψώνεται τρία μέτρα (video)
- Πατήσια: Τους έπιασαν μέσα στο ταξί για διακίνηση ναρκωτικών – Είχαν σχεδόν δύο κιλά κοκαΐνη
- Προσλήψεις: Ανοίγουν 2.000 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο - Οι δικαιούχοι
- Δημήτρης Μεσσήνης: Οι ιστορίες πίσω από τα κλικ του γνωστού φωτορεπόρτερ
- Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2022 – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες (πίνακας)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο 50 χρόνων: Αποκαλύφθηκε τι ομάδα ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος (Pic)
- Κοροναϊός: Γιατί μολύνονται ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι;
- Κοροναϊός: Γιατί το 5-7% των νοσηλευομένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι
- Ελεονώρα Μελέτη: Αυτή είναι η νέα της εκπομπή στο MEGA
- Βέφα Αλεξιάδου: Δικαστική διαμάχη αξίας 60 χιλιάδων για μια… μαγειρίτσα
- Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα – Πόσο θα διαρκέσει [βίντεο]
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κοροναϊός: Γιατί μολύνονται ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι;
- Βέφα Αλεξιάδου: Δικαστική διαμάχη αξίας 60 χιλιάδων για μια… μαγειρίτσα
- Ελεονώρα Μελέτη: Αυτή είναι η νέα της εκπομπή στο MEGA
- Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα – Πόσο θα διαρκέσει [βίντεο]
- Σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο 50 χρόνων: Αποκαλύφθηκε τι ομάδα ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος (Pic)
- Κοροναϊός: Γιατί το 5-7% των νοσηλευομένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες από αύριο
- Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός
- Ηλεία: Οικογενειακή τραγωδία με τέσσερα νεκρά αδέρφια μέσα στο 2021
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Πώς υπολογίζεται – Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2022
- 5 εντυπωσιακά οφέλη που παρέχουν τα κεράσια στην υγεία
- Υπ. Εργασίας: Από 1/1/22 η αύξηση του κατώτατου μισθού
- Αυστρία: Όλο και περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας
- Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Βίωσα ρατσισμό για τα κιλά. Φώναζαν στον δρόμο 'πώς πάχυνες έτσι»
- Ο Φαμπιάνο στη διάθεση του Μάντζιου για την Αστάνα
- Τρεις συλλήψεις για κλοπές από αυτοκίνητα στη Γλυφάδα - Έχουν εξιχνιαστεί έως τώρα 12 περιπτώσεις
- Ducati Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary – Μια ειδική αριθμημένη έκδοση αφιερωμένη στον Troy Bayliss
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Οι νέες αμοιβές για τις τριετίες - Αναλυτικά παραδείγματα
- Φωτιά: Έσβησε στη Ρόδο