Κοροναϊός: Η διάθεση του εμβολίου ίσως αποδειχθεί δυσκολότερη από την παρασκευή του

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναϊό. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία από μόνη της, όμως η διάθεση του εμβολίου στο ευρύ κοινό ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη.

Η προσπάθεια αντίστασης στη θανατηφόρο πανδημία αποκαλύπτει τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες φαρμάκου. Ο πλανήτης δεν διαθέτει ούτε επαρκείς γυάλινες φιάλες για την αποθήκευσή τους, αλλά ούτε και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να συσκευάσει και να αποθηκεύσει τα εμβόλια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Η ζήτηση θα ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά»,

προβλέπει ο Βιτζέι Κουμάρ, ένας αναλυτής της Evercore με ειδίκευση στα ιατρικά προϊόντα και τους τομείς των επιστημών ζωής, σε συνέντευξή του στο CNN Business.

Προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η πανδημία του κοροναϊού δεν παύει να μας δείχνει τις επιπτώσεις της απότομης αύξησης και πτώσης της ζήτησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και τους τρόπους που τα απρόσμενα κωλύματα σε αυτές μπορούν να οδηγήσουν ένα ολόκληρο σύστημα στην κατάρρευση.

Οι ΗΠΑ αδυνατούν να εξασφαλίσουν «βασικές αλλά ζωτικές» προμήθειες για τη χορήγηση εμβολίου κοροναϊού, προειδοποιεί ο Ρικ Μπράιτ, πρώην διευθυντής της Αρχής Προαγωγής της Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης σε κείμενό του τον Μάιο.

Εκεί ανέφερε ότι τα Στρατηγικά Εθνικά Αποθέματα διαθέτουν μόλις το 2% των απαιτούμενων 650 με 850 εκατομμυρίων βελονών και συριγγών και ότι οι αρχές δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια έλλειψη σε γυάλινα φιαλίδια.

«Θα μπορούσαν να περάσουν ακόμη και δύο χρόνια μέχρι οι ΗΠΑ να μπορέσουν να παράγουν αρκετές φιάλες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ και άλλα φάρμακα απαιτούν τέτοιου είδους υλικά συσκευασίας», τόνισε ο Μπράιτ.

Η χρήση ολόκληρου του σημερινού αποθέματος σε φιάλες για την κάλυψη αναγκών του κοροναϊού δεν αποτελεί λογική στρατηγική καθώς θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα προβλήματα στην κάλυψη πάγιων αναγκών, όπως είναι τα ετήσια εμβόλια της γρίπης αλλά και τα εμβόλια για τα παιδιά, υπογραμμίζει ο Κουμάρ.

Σε τι διαφέρει το ιατρικό γυαλί;

Η φαρμακοβιομηχανία μπήκε στους ρυθμούς της πανδημίας ενώ ήδη δεχόταν πιέσεις στο ζήτημα των συσκευασιών, καθώς η έλλειψη ιατρικού γυαλιού μόλις είχε αρχίσει να εξομαλύνεται, σημειώνει.

Το ιατρικό γυαλί δεν κατασκευάζεται από την τυπική άμμο παραλίας, και οι φιάλες που παρασκευάζονται από αυτό δεν μοιάζουν με εκείνες που προορίζονται για οικιακή χρήση.

Παραδοσιακά, οι ιατρικές φιάλες κατασκευάζονται από βοριοπυριτικό γυαλί, το οποίο διαθέτει υψηλή ανθεκτικότητα σε ακραίες αλλαγές θερμοκρασίες, ενώ είναι και πιο ανθεκτικό στα χημικά σε σχέση με το κοινό γυαλί. Έχει αποδειχθεί πως είναι ικανό να συντηρήσει αποτελεσματικά τα εμβόλια, τόσο ως προς τη δράση τους όσο και ως προς τη σταθερότητα του pH τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να είναι βέβαιο πως το εμβόλιο λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Όμως οι προμήθειες γυαλιού έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη σε πυριτική άμμο, η οποία είναι πλούσια σε χαλαζία και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των εν λόγω φιαλών, όπως αναφέρει και ο Κουμάρ σε ερευνητικό του σημείωμα από τις 26 Απριλίου.

Προσπάθειες για εύρεση εναλλακτικών λύσεων

Τις τελευταίες ημέρες, οι κάνουλες του δημόσιου χρήματος έχουν ανοίξει προκειμένου να αυξηθούν οι αριθμοί των φιαλιδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα του εμβολίου για τον κοροναϊό, με τα χρήματα να επενδύονται σε εναλλακτικές συσκευασίες.

Οι φαρμακευτικές αναζητούν και δημιουργούν εναλλακτικά μονοπάτια που συμπεριλαμβάνουν την αποθήκευση πολλών δόσεων σε μία συσκευασία. Αυτή η κίνηση εξοικονομεί φιάλες, όμως αυξάνει δραστικά το ενδεχόμενο το εμβόλιο να πάει χαμένο, σημειώνει ο Φρασάντ Γιαντάβ, ειδικός των υγειονομικών εφοδιαστικών αλυσίδων και ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

Τα φιαλίδια πολλαπλών δόσεων ενδέχεται να αυξήσουν και τον κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, και ιδιαιτέρως αν οι ίδιες βελόνες επαναχρησιμοποιούνται, προειδοποιεί ο Τζέι Γουόκερ, επικεφαλής του ApiJect Sustems που παρασκευάζει προγεμισμένες σύριγγες.

Η ApiJect έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 456 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 123 εκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση τον Μάιο με στόχο την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων προγεμισμένων συριγγών μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτές οι σύριγγες κατασκευάζονται μέσα από9 μια διαδικασία παραγωγής αποστειρωμένων πλαστικών συσκευασιών, οι οποίες στη συνέχεια γεμίζονται και σφραγίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Η εταιρεία αναμένεται να είναι σε θέση να παράγει 500 τέτοιες σύριγγες κάθε λεπτό.

Τελικός στόχος είναι η εταιρεία να μπορεί να παράγει περισσότερες από 500 εκατομμύρια σύριγγες το 2021.

«Είμαστε μέρος της απάντησης, δεν είμαστε όμως ολόκληρη η απάντηση», προειδοποιεί ο Γουόκερ.

Πηγή: www.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα