Κοροναϊός: Σε ποιους ασθενείς το μοριακό τεστ βγαίνει θετικό επί μακρόν
Μια νέα μελέτη ειδικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης δείχνει ότι άτομα με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα που προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό αργούν να αρνητικοποιηθούν στον ιό σύμφωνα με το μοριακό τεστ.
Οι κατηγορίες ασθενώνΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, ασθενείς με COVID-19 που είναι 60 ετών και άνω αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνιες νόσους και ιδιαιτέρως από διαβήτη, παχυσαρκία, ρευματολογικά νοσήματα ή έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση
Η καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται online στο «Open Forum Infectious Diseases» είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την επανεξέταση με PCR ατόμων που έχουν θετική διάγνωση για COVID-19 – τόσο ανοσοκατεσταλμένων όσο και μη ανοσοκατεσταλμένων.
Υπό αμφισβήτηση οι συστάσεις για επανεξέταση«Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το για πόσο διάστημα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζουν να έχουν θετικό τεστ για COVID-19 μετά την αρχική λοίμωξη» ανέφερε η Ρέιτσελ Επστάιν, ειδικός στα Μεταδιδόμενα Νοσήματα στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και κύρια συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν χρειάζεται να γίνεται πολύ συχνή επανεξέταση στα άτομα με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού καθώς και αν είναι απαραίτητο να υπάρχει στα άτομα αυτά αρνητικό τεστ για να αίρεται η απομόνωσή τους».
Η κατηγοριοποίηση των ασθενώνΠροκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 3.758 ατόμων που είχαν αρχικώς διαγνωσθεί με SARS-CoV-2 μέσω μοριακού τεστ και υποβλήθηκαν σε επανεξέταση και πάλι μέσω μοριακού τεστ. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση την ηλικία τους καθώς και το πρόβλημα υγείας τους που συνδεόταν με ανοσοκαταστολή. Συγκεκριμένα:
Ως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα θεωρήθηκαν τα άτομα που βρίσκονταν σε χημειοθεραπεία, που έπασχαν από τον ιό ΗΙV με αριθμό CD4 κυττάρων μικρότερο του 200, που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου μέσα στο τελευταίο έτος ή που υποβάλλονταν σε χρόνια θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (τα άτομα αυτά αποτελούσαν συνολικά το 7,4% της ομάδας μελέτης)Ως ήπια ανοσοκατεσταλμένα θεωρήθηκαν τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, όσα ήταν θετικά στον HIV με αριθμό CD4 κυττάρων μεγαλύτερο του 200 καθώς και όσα λάμβαναν χρόνια θεραπεία με βιολογικά φάρμακα (4,2% της ομάδας μελέτης)Τέλος το 88,4% των ατόμων της ομάδας μελέτης δεν είχαν κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής.Πότε αρνητικοποιείτο η εξέτασηΟπως προέκυψε το μέσο διάστημα προτού αρνητικοποιηθεί η μοριακή εξέταση για τον SARS-CoV-2 στα σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα ήταν 22 ημέρες. Για τα μετρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα το διάστημα ήταν 20 ημέρες ενώ για τα μη ανοσοκατεσταλμένα ήταν 16 ημέρες. Για τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, που ήταν άνω των 60 ετών, που έπασχαν από διαβήτη, παχυσαρκία ή ρευματολογικό νόσημα καθώς και για όσα είχαν περισσότερα από τρία υποκείμενα νοσήματα ταυτοχρόνως, χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα ώστε να αρνητικοποιηθεί η εξέταση PCR για την COVID-19.
Ελάχιστη η πιθανότητα μετάδοσης μετά από 20 ημέρες από τη νόσηση«Η επανεξέταση προκειμένου να σταματήσει η απομόνωση μπορεί να καθυστερήσει την ιατρική φροντίδα που πιθανόν χρειάζονται κάποιοι ασθενείς και πιθανώς δεν είναι απαραίτητη ούτε και για τα πιο σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, κυρίως καθώς οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη μετάδοση του ιού αποδεικνύουν ότι είναι ελάχιστα πιθανό να μεταδώσει κάποιος τον ιό όταν έχουν παρέλθει περισσσότερες από 20 ημέρες από τη στιγμή της νόσησης» σημείωσε η δρ Επστάιν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Σε ποιους ασθενείς πρέπει να επικεντρώνεται η επανεξέτασηΣυνολικά οι ερευνητές της μελέτης υποστήριξαν ότι οι συστάσεις για επανεξέταση των θετικών στον νέο κορωνοϊό ατόμων θα έπρεπε πιθανώς να λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα στοιχεία και να περιορίζονται σε άτομα με πολλές συννοσηρότητες ή σε ορισμένες ομάδες σοβαρά ανοσοκατεσταλμένων ασθενών. Οπως ανέφεραν, έχουν καταγραφεί κάποιες λίγες περιπτώσεις στη βιβλιογραφία στις οποίες ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή μεταμόσχευση μυελού των οστών ή είχαν λάβει κυτταρική θεραπεία CAR-T συνέχιζαν να έχουν θετικό μοριακό τεστ μήνες μετά την αρχική τους λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.
Απαιτούνται επιπρόσθετες μελέτεςΟι ερευνητές κατέληξαν τονίζοντας ότι απαιτούνται τώρα επιπρόσθετες μελέτες οι οποίες θα μετρούν τη μεταδοτικότητα των ατόμων που έχουν θετικό τεστ PCR για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών από τη στιγμή της νόσησης με COVID-19.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρή 55χρονη στα Καλάβρυτα λίγα λεπτά μετά το εμβόλιο
- Τα πρώτα λόγια του πιλότου μέσα από τα κρατητήρια - Τι είπε στον δικηγόρο που θα τον εκπροσωπεί
- Γλυκά Νερά: «Του πήραν το παιδί από τα χέρια, νόμιζε ότι είχε κάνει το τέλειο έγκλημα»
- Καλάβρυτα: Πέθανε 65χρονη μετά το εμβόλιο
- Δολοφονία Γλυκά Νερά: Βραδινή επίσκεψη του αρχηγού της ΕΛΑΣ στη ΓΑΔΑ - Ποιους ευχαρίστησε
- Γλυκά Νερά: Η πρώτη δήλωση του πιλότου
- «Προσχεδιασμένη η γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά από έναν καλό ηθοποιό» τονίζει ο Κατερινόπουλος – «Είχα την πληροφορία από την πρώτη εκπομπή της Νικολούλη»
- Γλυκά Νερά: Όλα όσα είπε ο πιλότος στους αστυνομικούς – «Τι πατέρας είσαι εσύ;» του είπε η Κάρολαϊν (video)
- Παγώνη: Πολάκη, οφείλεις να εμβολιαστείς για τους ασθενείς σου
- Καλάβρυτα: Γυναίκα πέθανε λίγα λεπτά αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Euro 2020: «Ο Έρικσεν κατέρρευσε λόγω του συνδρόμου της Νάξου»
- Γλυκά Νερά: Οι τέσσερις φορές που ο συζυγοκτόνος έπαιξε θέατρο μπροστά στις κάμερες
- Γλυκά Νερά: Πώς επί 2 ώρες και 20 λεπτά ο πιλότος σκηνοθετούσε το «τέλειο» έγκλημα
- Γλυκά Νερά: Θέλω να τιμωρηθώ γι αυτά που έκανα λέει τώρα ο 32χρονος πιλότος
- Γλυκά Νερά: Πώς έφθασε στην ομολογία ο 32χρονος πιλότος
- Πανελλαδικές 2021: Αυτές είναι οι απαντήσεις στην Χημεία
- Σιωπηλός Δρόμος – Spoiler: Τι θα δούμε στο επόμενο συγκλονιστικό επεισόδιο
- Στα χέρια του πρωθυπουργού η γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
- Γιώργος Μαρίνος: Η ζωή ενός πρωτοπόρου των ζωντανών σόου που σήμερα γίνεται 82 ετών
- Μήνυμα από το 112: Φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ασπρόπυργο – Μείνετε μέσα, κλείστε τα παράθυρα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κοροναϊός: Σε ποιους ασθενείς το μοριακό τεστ βγαίνει θετικό επί μακρόν
- ΗΠΑ: Επένδυση 3 δισ. δολαρίων για νέα αντιικά φάρμακα
- Κοροναϊός: Το παζλ της ανοσίας
- Γλυκά Νερά: Πώς έφθασε στην ομολογία ο 32χρονος πιλότος
- Πανελλαδικές 2021: Αυτές είναι οι απαντήσεις στην Χημεία
- Μαρινάκης: «11 χρόνια επιτυχίες, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
- Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Να ανταποκριθούμε όλοι στη μεγάλη πρόκληση του εμβολιασμού
- Euro 2020: «Ο Έρικσεν κατέρρευσε λόγω του συνδρόμου της Νάξου»
- Γιατί ο Έρικσεν πρέπει να αποχωρήσει από την Ίντερ
- Γλυκά Νερά: Οι τέσσερις φορές που ο συζυγοκτόνος έπαιξε θέατρο μπροστά στις κάμερες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε 56χρονη στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό της
- Παίζοντας τένις στην Πάτρα το 1914
- Προμαχώνας: Τι αλλάζει από το τέλος Ιουνίου για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών
- Αχαΐα: Πέθανε 65χρονη στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό της
- Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον πιλότο: Τι δηλώνει ο συνήγορός του
- Η «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» στο Πανεπιστήμιο Singidunum – Βελιγραδίου
- Εθνική Ελλάδας: Με Μεξικό η πρεμιέρα στο «Ακρόπολις» – Το πρόγραμμα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος
- Josep Borell to Turkey: The Law of the Sea determines EEZ
- ΔΕΔΔΗΕ: Προκήρυξη για 664 προσλήψεις