Κοροναϊός: Σε ποιους ασθενείς το μοριακό τεστ βγαίνει θετικό επί μακρόν

Μια νέα μελέτη ειδικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης δείχνει ότι άτομα με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα που προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό αργούν να αρνητικοποιηθούν στον ιό σύμφωνα με το μοριακό τεστ.

Οι κατηγορίες ασθενών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, ασθενείς με COVID-19 που είναι 60 ετών και άνω αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνιες νόσους και ιδιαιτέρως από διαβήτη, παχυσαρκία, ρευματολογικά νοσήματα ή έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση

οργάνου, εμφανίζουν θετική εξέταση PCR για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με νεότερα άτομα που δεν έχουν τέτοιες συννοσηρότητες.

Η καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται online στο «Open Forum Infectious Diseases» είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την επανεξέταση με PCR ατόμων που έχουν θετική διάγνωση για COVID-19 – τόσο ανοσοκατεσταλμένων όσο και μη ανοσοκατεσταλμένων.

Υπό αμφισβήτηση οι συστάσεις για επανεξέταση

«Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το για πόσο διάστημα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζουν να έχουν θετικό τεστ για COVID-19 μετά την αρχική λοίμωξη» ανέφερε η Ρέιτσελ Επστάιν, ειδικός στα Μεταδιδόμενα Νοσήματα στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και κύρια συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν χρειάζεται να γίνεται πολύ συχνή επανεξέταση στα άτομα με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού καθώς και αν είναι απαραίτητο να υπάρχει στα άτομα αυτά αρνητικό τεστ για να αίρεται η απομόνωσή τους».

Η κατηγοριοποίηση των ασθενών

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 3.758 ατόμων που είχαν αρχικώς διαγνωσθεί με SARS-CoV-2 μέσω μοριακού τεστ και υποβλήθηκαν σε επανεξέταση και πάλι μέσω μοριακού τεστ. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση την ηλικία τους καθώς και το πρόβλημα υγείας τους που συνδεόταν με ανοσοκαταστολή. Συγκεκριμένα:

Ως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα θεωρήθηκαν τα άτομα που βρίσκονταν σε χημειοθεραπεία, που έπασχαν από τον ιό ΗΙV με αριθμό CD4 κυττάρων μικρότερο του 200, που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου μέσα στο τελευταίο έτος ή που υποβάλλονταν σε χρόνια θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (τα άτομα αυτά αποτελούσαν συνολικά το 7,4% της ομάδας μελέτης)Ως ήπια ανοσοκατεσταλμένα θεωρήθηκαν τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, όσα ήταν θετικά στον HIV με αριθμό CD4 κυττάρων μεγαλύτερο του 200 καθώς και όσα λάμβαναν χρόνια θεραπεία με βιολογικά φάρμακα (4,2% της ομάδας μελέτης)Τέλος το 88,4% των ατόμων της ομάδας μελέτης δεν είχαν κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής.Πότε αρνητικοποιείτο η εξέταση

Οπως προέκυψε το μέσο διάστημα προτού αρνητικοποιηθεί η μοριακή εξέταση για τον SARS-CoV-2 στα σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα ήταν 22 ημέρες. Για τα μετρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα το διάστημα ήταν 20 ημέρες ενώ για τα μη ανοσοκατεσταλμένα ήταν 16 ημέρες. Για τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, που ήταν άνω των 60 ετών, που έπασχαν από διαβήτη, παχυσαρκία ή ρευματολογικό νόσημα καθώς και για όσα είχαν περισσότερα από τρία υποκείμενα νοσήματα ταυτοχρόνως, χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα ώστε να αρνητικοποιηθεί η εξέταση PCR για την COVID-19.

Ελάχιστη η πιθανότητα μετάδοσης μετά από 20 ημέρες από τη νόσηση

«Η επανεξέταση προκειμένου να σταματήσει η απομόνωση μπορεί να καθυστερήσει την ιατρική φροντίδα που πιθανόν χρειάζονται κάποιοι ασθενείς και πιθανώς δεν είναι απαραίτητη ούτε και για τα πιο σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, κυρίως καθώς οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη μετάδοση του ιού αποδεικνύουν ότι είναι ελάχιστα πιθανό να μεταδώσει κάποιος τον ιό όταν έχουν παρέλθει περισσσότερες από 20 ημέρες από τη στιγμή της νόσησης» σημείωσε η δρ Επστάιν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Σε ποιους ασθενείς πρέπει να επικεντρώνεται η επανεξέταση

Συνολικά οι ερευνητές της μελέτης υποστήριξαν ότι οι συστάσεις για επανεξέταση των θετικών στον νέο κορωνοϊό ατόμων θα έπρεπε πιθανώς να λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα στοιχεία και να περιορίζονται σε άτομα με πολλές συννοσηρότητες ή σε ορισμένες ομάδες σοβαρά ανοσοκατεσταλμένων ασθενών. Οπως ανέφεραν, έχουν καταγραφεί κάποιες λίγες περιπτώσεις στη βιβλιογραφία στις οποίες ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή μεταμόσχευση μυελού των οστών ή είχαν λάβει κυτταρική θεραπεία CAR-T συνέχιζαν να έχουν θετικό μοριακό τεστ μήνες μετά την αρχική τους λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Απαιτούνται επιπρόσθετες μελέτες

Οι ερευνητές κατέληξαν τονίζοντας ότι απαιτούνται τώρα επιπρόσθετες μελέτες οι οποίες θα μετρούν  τη μεταδοτικότητα των ατόμων που έχουν θετικό τεστ PCR για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών από τη στιγμή της νόσησης με COVID-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα