Κοροναϊός: Σημαντικός ο περιορισμός της πανδημίας πριν τον χειμώνα

Έντονη είναι η ανησυχία των αρχών για την κατάσταση τόσο στην Αττική όσο και στους οίκους ευγηρίας, με τα θύματα του κοροναϊού από τις ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα του πρώτου κύματος σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Βρετανία και η Δανία. Στις χώρες αυτές, μετά από ένα αρχικό ξέσπασμα του κοροναϊού στον πληθυσμό, η πανδημία χτύπησε αλύπητα τους ηλικιωμένους που αφέθηκαν στην τύχη τους σε γηροκομεία – υγειονομικές βόμβες. Μετά από αυτό, ο κοροναϊός

άρχισε να χτυπάει και τους νεότερους.

Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε.

Η τωρινή περίοδος κρίνεται κρίσιμη για την αναχαίτιση της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και των υπόλοιπων ιογενών ασθενειών που φέρνει η αλλαγή της εποχής. Για τον λόγο αυτό, θέληση της κυβέρνησης είναι να ενταθούν οι έλεγχοι για τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν και αν χρειαστεί, να παρθούν και νέα μέτρα.

Γώγος: Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά μπορεί να αναστραφεί

Η πανδημία συνεχίζεται, σημείωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της covid-19 στη χώρα μας.

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυτή σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται η αύξηση κρουσμάτων covid-19, διότι ακολουθεί η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, η στιγμή είναι κατάλληλη για να θέσουμε σε εφαρμογή ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του κοροναϊού σε αυτή τη φάση, τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνο για περιορισμό του προβλήματος, πως σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων. Με τεστ, έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, πράγμα το οποίο γίνεται πλέον οργανωμένα με τους κατάλληλους αλγόριθμους και θεραπευτικά μέτρα, και βέβαια με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού, είπε ότι αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε – και αυτός είναι ένας λόγος που τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία (χρήση μάσκας) ενώ πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι και η συμμόρφωση συνολικά με τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Γώγος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ενώ απηύθυνε και έκκληση να κλείσουμε τ’ αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Χρειάζεται, είπε, μια σαφής και στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας, εντατικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί για το χειμώνα, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη.

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κοροναϊό θα εμποδίσουν παράλληλα και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και την γρίπη.

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική – Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

«Πρωταθλήτρια» στις νέες μολύνσεις είναι η Αττική, αφού τον τελευταίο καιρό σε αυτήν εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα καθημερινά κρούσματα.

Ενδεικτικά, από τα 202 κρούσματα της Παρασκεύης τα 192 ήταν εγχώρια και τα 86 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε η κατάσταση στην Αττική κι αν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων. Με τα έως τώρα δεδομένα, η εικόνα είναι οριακή, οπότε δεν θα δούμε επιβολή επιπλέον περιορισμών άμεσα.

Στις επόμενες συναντήσεις όμως, αν η κατάσταση έχει ξεφύγει θα έχουμε νέα μέτρα. Αυτά που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι είναι πιο στοχευμένα κι όλοι ελπίζουν να μη χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί.

Το πρώτο είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε περιοχές που θα έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικά φορτίο. Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το ωράριο στα καταστήματα ή και ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός της κίνησης.

Και ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Αν και ανέφερε ότι απέχουμε πολύ από ένα τοπικό lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι ένα από τα πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν είναι η χρήση μάσκας σε ορισμένους δήμους.

«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στην Αττική παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση και αναλόγως ετοιμαζόμαστε είτε να εισηγηθούμε είτε να βγάλουμε από το συρτάρι μέτρα που χρειάζονται», επισήμανε.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι σε όλες τις άλλες περιοχές που τηρήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, υπήρξε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση που οδήγησε εν τέλει και στην άρση τους.

«Τηρείτε τα μέτρα για να μην έχουμε άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας νέο μπαράζ ελέγχων για τα περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα.

Τα μέτρα για τα γηροκομεία

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα, στην άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής της, αλλά και το κλείσιμο σε είκοσι μέρες, εκείνων των δομών που δεν θα τη διαθέτουν και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 -ΦΕΚ 1136 Β΄), προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει και σε μπαράζ ελέγχων στους οίκους ευγηρίας του λεκανοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ισχύουν τα εξής μέτρα:

Αναβολή αδειών προσωπικούΥποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασίαΑποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτωνΑποφυγή συνωστισμώνΠεριορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισηςΑποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας έρθει σε επαφή με κρούσματα, ισχύουν τα παρακάτω βήματα:

Κατ’ οίκον περιορισμόςΠαρακολούθηση της υγείας τουΘερμομέτρηση 2 φορές την ημέραΔιαμονή σε διαφορετικό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με καλό αερισμόΠεριορισμός μετακινήσεων εκτός σπιτιούΚαλός αερισμός στην ιδιωτική κατοικίαΆμεση ενημέρωση του υπευθύνου της δομής φροντίδας ηλικιωμένων
Keywords
Τυχαία Θέματα