Κοροναϊός: Τι θα ισχύσει για μισθούς και συμβάσεις στην τηλεργασία

Από Δευτέρα αλλάζει το τοπίο στην εργασία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού έφερε μια σειρά νέων μέτρων για την Αττική που αφορούν μεταξύ άλλων εργαζόμενους σε επιχειρήσεις αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμοστεί υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% ενώ η προσέλευση των εργαζομένων θα γίνεται σε διαφορετικές ώρες.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο

μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία.

Όπως διευκρίνισε, το μέτρο θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εργασία.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές και εργοδότη και εργαζομένου. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που έχουν σήμερα επιπρόσθετα με όσους προσλάβουν, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες και, αν χρωστούν, πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.Θέσπιση ευελιξίας  κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Επίσης, θα υπάρχουν σαρωτικοί έλεγχοι  rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

7 στις 10 επιχειρήσεις λειτουργούν με τηλεργασία

Παρατείνεται το ευέλικτο μοντέλο εργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων να λειτουργεί με τηλεργασία και την πλήρη απασχόληση στο γραφείο να αποτελεί παρελθόν για πολλές από αυτές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad Ελλάδας, 7 στις 10 επιχειρήσεις λειτουργούν αποκλειστικά ή μερικώς με το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας και μόλις το 6% των ερωτηθέντων της έρευνας απαιτεί φυσική παρουσία για τους εργαζομένους.

 Αναλυτικά, 26% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στους κλάδους της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών, δήλωσαν ότι εφαρμόζουν στο 100% την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Σε ποσοστό 45% οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των υπηρεσιών, του Retail και του Fast Moving Consumer Goods (FMCG), δήλωσαν ότι εφαρμόζουν στο 50%-80% την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Το 23% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στους κλάδους των υπηρεσιών, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των ασφαλιστικών, δήλωσε ότι εφαρμόζει στο 10%-30% την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό του.

 Τέλος, 6% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας, δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν καθόλου την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα