Κορωνοϊός: Ενας στους 50 που νοσούν στην Κίνα πεθαίνει

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 15 χώρες, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να παραμένει καθησυχαστικός και δεν έχει κηρύξει ακόμα την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί σε πανδημία.

Ο φονικός ιός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 426 άτομα, με τον μέσο όρο θνησιμότητας να κυμαίνεται στο 2,1% – ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στην Κίνα, καθώς εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Ένας στους 50 που νοσούν από τον κορωνοϊό στην Κίνα

πεθαίνει, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτών που χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι πάνω από 60 ετών.

Τα ύποπτα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αγγίζοντας τα 20.000 – αλλά μόνο το 1% από αυτά βρίσκονται εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Παράλληλα, η ζημιά στην κινεζική οικονομία σίγουρα είναι σημαντική, ενώ η μία μετά την άλλη οι ξένες χώρες γυρνούν την πλάτη τους στην ασιατική χώρα απομακρύνοντας άρον-άρον τους πολίτες τους και επιβάλλοντας αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες.

Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

Στήριξη του ΠΟΥ στην Κίνα – Τα μέτρα της ίσως μπορέσουν να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού

Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κοροναϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων μονάχα στην ηπειρωτική Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας.

«Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» υπογράμμισε.

Today’s @WHO Situation Report on the #2019nCoV highlights EPI-WIN's communication with business sector on their role in the outbreak, importance of providing reliable information to employees and how to protect the emplyees from getting infected. https://t.co/aA2dOO0lDT

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) February 4, 2020

Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων» σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.

«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.

Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Τσεν Ξου, είπε ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».

Μέτρα στην Ιταλία

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εξής θα πραγματοποιούνται ειδικοί έλεγχοι με «σκάνερ θερμότητας», για να διαπιστώνεται αν οι επιβάτες που φθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας, μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα του κορωνοϊού.

Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης πέντε σκάνερ τοποθετήθηκαν στις αφίξεις των διεθνών πτήσεων, τρία στις ευρωπαϊκές και δυο στις εσωτερικές.

Παράλληλα, οι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, σήμερα παρουσιάζουν επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας τους, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Αποφασίστηκε η εισαγωγή τους στην μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λάτζαρο Σπαλαντσάνι ενώ, μεταξύ των άλλων, τους χορηγούνται και πειραματικά φάρμακα.

Έως τώρα έχουν πάρει εξιτήριο από το Σπαλαντσάνι είκοσι έξι πολίτες, οι οποίοι προέκυψαν αρνητικοί στον ιό. ‘Αλλοι έντεκα παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Οι πενήντα έξι Ιταλοί που έφτασαν χθες με ειδική πτήση από την Κίνα, παραμένουν σε απομόνωση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Τσεκινιόλα, κοντά στην Ρώμη. Οι γιατροί τους επισκέπτονται τρεις φορές την ημέρα και μέχρι τώρα κανείς τους δεν έχει εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης συναγερμού στην οποία κηρύχθηκε η Ιταλία και της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού, οι πρώτες προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: πέντε εκατομμύρια τουρίστες μπορεί να αποφασίσουν, τελικά, να μην επισκεφθούν φέτος την Ιταλία.

Η δε οικονομική ζημία μπορεί να αγγίξει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο ερευνών Demoskopika «σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα πρέπει να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον τουριστικό τομέα, και να τον στηρίξει οικονομικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα