Κρεμλίνο: Εξετάζουμε το σχέδιο των Κινέζων φίλων μας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, που καλεί και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση και προειδοποιεί κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, θα πρέπει να αναλυθεί λεπτομερώς, λαμβάνοντας υπόψιν τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι το σχέδιο που προωθήθηκε την Παρασκευή από την Κίνα για την διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία «αξίζει προσοχής», αλλά «προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία ειρηνική λύση».

Υπό εξέταση το σχέδιο των Κινέζων

«Εξετάζουμε

το σχέδιο των Κινέζων φίλων μας με μεγάλη προσοχή (…) Πρόκειται για μακρά διαδικασία. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η υπόθεση να μπορεί να πάρει έναν ειρηνικό δρόμο».

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ, έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις διαδοχικές αποτυχίες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα εξετάζει την αποστολή drones στη Ρωσία.

Η πρόταση των 12 σημείων

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα παρουσίασε την πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η πρόταση ακολουθεί την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας ότι προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής στον πόλεμο που έχει αναζωπυρώσει τις δυτικές συμμαχίες που θεωρούνται από το Πεκίνο και τη Μόσχα αντίπαλοι.

Με τη δημοσιοποίησή της, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της Κίνας ότι είναι ουδέτερη, παρότι εμποδίζει τις προσπάθειες στα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την εισβολή. Το έγγραφο απηχεί τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επικρίνει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Στη συνάντηση του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σκεπτικισμό για τη θέση του Πεκίνου πριν από την κυκλοφορία του σχεδίου. Είπε ότι η Κίνα έχει παράσχει μη στρατιωτική βοήθεια που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι το Πεκίνο «εξετάζει την παροχή πολεμικής υποστήριξης». Η Κίνα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «λασπολογία» και είπε ότι στερείται αποδεικτικών στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα