Κρίση στο Αιγαίο: Θα απαντηθεί οποιαδήποτε παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος

Την πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητά της διαμηνύει προς την Άγκυρα η Αθήνα και ενώ το Ορούτς Ρέις βρίσκεται εν πλω προκειμένου να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες νότια της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν εκβιάζεται, θα υπερασπίσει την κυριαρχία της

Στη σχεδόν δίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι τρόποι αντίδρασης στη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μετά την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που όπως αναφέρει «υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Μάλιστα οι αναφορές αυτές από την ελληνική διπλωματία για την υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας που στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση, έρχονται την ώρα που η Ελλάδα έχει απαντήσει στην παράνομη τουρκική Navtex με αντι-Navtex, ενώ το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει την ανάκληση των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τίθενται σε επιφυλακή.

Κινητικότητα του τουρκικού ΠΝ

Για την ελληνική κυβέρνηση η παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες από το Ορούτς Ρέις σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση της επιθετικότητας της Άγκυρας και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ επέμεινε με έμφαση στο κάλεσμά του προς την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι να καταδείξει διεθνώς ότι η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για πιθανή διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή και ως εκ τούτου να νομιμοποιήσει και διπλωματικά οποιαδήποτε δυναμική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Επικοινωνία Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει επικοινωνία στις 5μμ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Ελλάδας και Αιγύπτου είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γερμανία: Λάθος της Τουρκίας οι μονομερείς ενέργειες

Θέση για το θέμα πήρε η Γερμανία χαρακτηρίζοντας λάθος μήνυμα της Τουρκίας την απόφαση για έρευνες.

«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Ο κ. Μπούργκερ απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Το σκηνικό έντασης που στήνει εκ νέου η Άγκυρα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιθανόν να εισέλθουν σε νέο σκηνικό έντασης, καθώς ο Ερντογάν, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, εμφανίζεται να αντιδρά με οξύ τρόπο στην ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ήδη η Άγκυρα τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές προαναγγέλλοντας έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ξαναστείλει ερευνητικά πλοία για σεισμικές έρευνες, δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουρκικών ναυτικών μονάδων.

Στις θέσεις του ο ελληνικός στόλος

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του -τακτική που ακολούθησε και στο παρελθόν η Τουρκία και συγκεκριμένα, κυρίως για να προκαλέσει σύγχυση στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων.

Ο ελληνικός στόλος πάντως είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Το σύνολο σχεδόν του στόλου του ΠΝ έχει ήδη αναπτυχθεί στο Αιγαίο και στα άλλα σημεία ενδιαφέροντος της Μεσογείου στρέφοντας τα κανόνια του στις 12 μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου που έχει βγει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αποτελούμενη φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατους καθώς και 3 υποβρύχια.

Προκλήσεων συνέχεια

Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ την ίδια ώρα συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε εντολή στα τουρκικά πλοία να κατευθυνθούν στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Κατά τον ίδιο «η συμφωνία συμφέρει την Τουρκία, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο. Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο CNN Turk, κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα