Κτηματολόγιο: Στον «αέρα» 400 χιλιάδες ιδιοκτησίες – Ποια ακίνητα κινδυνεύουν να χαθούν
Δέκα μήνες περιθώριο (έως το τέλος του χρόνου) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους. Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Αν δεν το κάνουν, χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για διεκδικήσουν
Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συνεπώς δεν υφίστανται πλέον προθεσμία διόρθωσης. Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται «άγνωστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα όσον αφορά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.
Σε μια εικονική αποθήκηΣύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τα ακίνητα που «περιήλθαν» και αυτά που θα «περιέλθουν» στο Δημόσιο, στην πραγματικότητα είναι σαν να πηγαίνουν σε μια εικονική αποθήκη (!). Γιατί; Επειδή όπως εξηγούν, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ούτε μηχανισμός ούτε σχεδιασμός, αλλά και ούτε πρακτική δυνατότητα «αξιοποίησης» των ακινήτων αυτών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» ή για την ακρίβεια σε μια εικονική αποθήκη… Κατά τις ίδιες, ωστόσο, πηγές, σε ό,τι αφορά αυτά τα ακίνητα, μόνο ένα στα δέκα παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον… Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως εκτός από τις προαναφερόμενες 36 περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές το 2018, στην υπόλοιπη χώρα ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «άγνωστου ιδιοκτήτη» για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.
Τι πρέπει να κάνουνΤίθεται έτσι το ερώτημα: Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες στις 36 περιοχές; Εδώ, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού.Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την αυτούσια απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης). Στην περίπτωση που διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτούσια απόδοση του ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, και στη συνέχεια το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο ως μεταγενέστερη εγγραφή (και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής).
Τι άλλαξεΑυτό πλέον άλλαξε και από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «άγνωστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο. Ετσι, αν εντός 60 ημερών, το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου) θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή. Στην περίπτωση όμως που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα, τότε η αίτηση διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διόρθωση της εγγραφής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περιστατικό αδιανόητης βίας στα Χανιά: Του ξερίζωσε το μάτι επειδή τον... κοίταξε στραβά!
- Το τελευταίο μέτρο που θα καταργηθεί για τους ανεμβολίαστους
- Έκτακτο δελτίο: Ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ οι πρώτες κυρώσεις μετά το διάγγελμα Πούτιν
- Αστυνομικοί στο μετρό της Μόσχας δέχονται άγρια επίθεση από επιβάτες.
- Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν
- Survivor: Έκπληξη με τους υποψήφιους προς αποχώρηση – Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια
- Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Εν αναμονή των τοξικολογικών - Το στατιστικό παράδοξο και οι ενδείξεις
- «Πράσινο φως» για επιστροφές 575 έως 12.236 ευρώ στους συνταξιούχους Δημοσίου από τις κρατήσεις ΕΑΣ [πίνακες].
- Φωτιά στο Αιγαίο
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (22 Φεβρουαρίου)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κτηματολόγιο: Στον «αέρα» 400 χιλιάδες ιδιοκτησίες – Ποια ακίνητα κινδυνεύουν να χαθούν
- Ουκρανία: Συνεδριάζει το πρωί το ΚΥΣΕΑ στη σκιά των δραματικών εξελίξεων
- Mitsotakis to convene emergency meeting of KYSEA on Ukraine crisis
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Ο Πούτιν ανάβει το φιτίλι
- Alco poll: Inflation chips away at ND’s lead over SYRIZA, now less than 10 percentage points
- Ουκρανία: Μπαίνει ρωσικός στρατός στο Ντονμπάς, με διαταγή Πούτιν – Ειρηνευτικές δυνάμεις σε ετοιμότητα
- Είναι επίσημο: Η Μαρίνα Πατούλη είναι ζευγάρι με τον Βλάσση Χολέβα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους
- Ποτέ δεν είναι αργά: 10 άνθρωποι που έκαναν μεγάλη επιτυχία μετά τα 40
- Ουκρανία-Ρωσία: Η Κίνα καλεί από τον ΟΗΕ όλες τις πλευρές να μην κλιμακώσουν την κρίση
- Γυναικοκτονία στα Ιωάννινα: «Είχαν συχνούς καβγάδες» λένε οι γείτονες – «Δεν είχα σκοπό να τη σκοτώσω» δήλωσε ο 69χρονος δράστης (Βίντεο)
- Ρωσία: Πολύ νωρίς για να συζητηθούν τα σύνορα των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας
- 22/2/22: Τι σηματοδοτεί η «Twosday» για τη ζωή μας - Η μοναδική ημερομηνία και η δύναμή της
- Πάτρα: Έπαθε καρδιακό μόλις έμαθε ότι ο γιος της προσπάθησε να σκοτώσει με φρικτό τρόπο την εν διαστάσει γυναίκα του
- 4ος Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας»
- Τα εφημερεύοντα φαρμακεία της Αχαΐας για σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022
- Ποιος ήταν ο πρώτος ασφάλτινος δρόμος στην Ελλάδα;