Κυπριακό: Το θερμό καλοκαίρι και η επιστροφή της ExxonMobil

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Λευκωσία αναφορικά με την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματός της, την οποία η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου τοποθετεί τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Η γεώτρηση αυτή αφορά το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και την ExxonMobil, κάτι που ίσως εξηγεί και την αισιοδοξία, αφού το τεμάχιο αυτό δεν συγκαταλέγεται σε εκείνα για τα οποία η Αγκυρα εγείρει άμεσα ενστάσεις, η δε ExxonMobil και οι ΗΠΑ

είναι ο «δυσκολότερος» παίκτης για την Τουρκία στα ενεργειακά και το ενδεχόμενο προκλήσεων κρίνεται εξαιρετικά απομακρυσμένο. Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία δήλωσε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ότι δεν αναμένονται προβλήματα για αυτή την αδειοδότηση, εν αντιθέσει με το γεωτρητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ/TOTAL το οποίο καθυστερεί - αν και η Λευκωσία ελπίζει ότι θα αρχίσει την άνοιξη του 2022.

Μετά τον Λαβρόφ

Στην Κύπρο, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στρέφεται στο διπλωματικό πεδίο και κυρίως στις διεργασίες για το Κυπριακό, όπως φυσικά και στο ζήτημα της επίσκεψης Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, και του τι πρόκειται να ανακοινωθεί. Η ξαφνική κάθοδος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Τσαβούσογλου στην Κύπρο, χθες βράδυ, ξάφνιασε ακόμα και τους τουρκοκύπριους πολιτικούς, ουδείς εκ των οποίων, πλην του κυρίου Τατάρ και μερικών συνεργατών του, γνώριζε για την επίσκεψη η οποία, σημειώνεται, προγραμματίστηκε ακριβώς μετά από την κρίσιμη συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ στην Αττάλεια. Παρότι Ρωσία και Τουρκία δεν αναμενόταν να ασχοληθούν με το Κυπριακό στη συνάντηση αλλά με τα σοβαρά διμερή τους ζητήματα, με πρώτο την προσέγγιση της Αγκυρας με το Κίεβο και σε αμυντικό επίπεδο αλλά και το ζήτημα της Λιβύης, η έκβαση της συνάντησης της Αττάλειας θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο και στο ζήτημα της ΝΑ Μεσογείου και κατ' επέκταση στο Κυπριακό.

Τουρκικός όρος

Η ίδια διπλωματική πηγή στη Λευκωσία εκτιμούσε, διευκρινίζοντας ότι στο παρόν στάδιο πρόκειται για ελπίδα περισσότερο, ότι η Τουρκία δεν θα καταφύγει στα πιο ακραία των σεναρίων εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, προπαρασκευαστική της οποίας θεωρείται η κάθοδος Τσαβούσογλου στην Κύπρο. Η εκτίμηση αυτή, προσέθεταν, βασίζεται και στο γεγονός ότι η Αγκυρα εμφανίζεται πιο ελαστική και στην προσέγγισή της έναντι του ενδεχομένου διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Κυπριακό, κάτι το οποίο απέρριπτε στην Πενταμερή της Γενεύης τον Απρίλη. Από τουρκικής πλευράς τίθεται ως όρος ότι αυτή η αναβάθμιση θα γίνει μόνο στη λογική πως ο αντιπρόσωπος αυτός, πιθανότητα η νυν απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες Τζέιν Χολ Λουτ, θα ασχοληθεί πρώτα με τη διερεύνηση ύπαρξης εδάφους για επανέναρξη συνομιλιών και πως ο διορισμός αυτός δεν θα θεωρηθεί από μόνος του επανέναρξη διαλόγου.

Καθοριστικός Σεπτέμβρης

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια νέα άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη την επομένη της ολοκλήρωσης της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη, κάτι που τα Ηνωμένα Εθνη δείχνουν να επιδιώκουν ελπίζοντας ότι και η Τουρκία θα το αποδεχθεί. Με όλα αυτά ως ζητούμενο από τον διεθνή παράγοντα, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, η ελπίδα της Λευκωσίας είναι πως η Τουρκία δεν θα κάνει κινήσεις οι οποίες θα δυναμιτίσουν το κλίμα εξαγγέλλοντας κάτι ιδιαίτερα αρνητικό κατά την εδώ επίσκεψη Ερντογάν. Το χειρότερο από αυτά τα ενδεχόμενα θα ήταν η απόφαση να αποχαρακτηριστεί η στρατιωτική σήμερα ζώνη της Αμμοχώστου και να δοθεί στις «Αρχές» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», έτσι που η Επιτροπή Αποζημιώσεων των Τουρκοκυπρίων να είναι σε θέση να εξετάσει και άλλες θεραπείες για προσφυγές Ελληνοκυπρίων πέραν της αποζημίωσης. Με άλλα λόγια, να ανοίξει, με μια εξαγγελία του όλου πράγματος από τον Ερντογάν, όπως εδώ και καιρό φημολογείται, η περίκλειστη πόλη για επιστροφή των προσφύγων εκείνων που θα το αιτηθούν στις «Αρχές» και οι οποίες θα διατηρήσουν και τον έλεγχο της πόλης, κατά παράβαση και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν επιστροφή της πόλης στους κατοίκους, όχι απλά των κατοίκων σε αυτήν.

Keywords
Τυχαία Θέματα