Κύπρος: Στην Αρχιεπισκοπή οι τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν

Mε ιδιαίτερη συγκίνηση, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος παρέλαβε χθες 24/1 τα τέσσερα σπαράγματα των τοιχογραφιών, που επαναπατρίστηκαν από τη Χάγη στην Κύπρο. Τις τοιχογραφίες μετέφεραν στην Αρχιεπισκοπή οι συντηρητές του τμήματος Αρχαιοτήτων, Στέλλα Πισαρίδου και Ελευθέριος Χριστοδούλου. Τις τοιχογραφίες παρουσίασε στον αρχιεπίσκοπο η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε

«να έρθει εκείνη η ώρα που οι τοιχογραφίες θα πάνε στον χώρο που ανήκουν, στις κατεχόμενες σήμερα εκκλησίες».

Επίσης, δήλωσε ότι «η Εκκλησία Κύπρου, η Αρχιεπισκοπή ιδιαίτερα, είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, το τμήμα Αρχαιοτήτων, τη γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία, ώστε όσο περισσότερα συλημένα κειμήλια, που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής να επαναπατριστούν».

Η υπουργός Μεταφορών , Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου σημείωσε ότι η σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έγινε σε εκτεταμένο βαθμό είναι κάτι που έχει πλήξει τα ίδια τα ανθρώπινά μας δικαιώματα.

Η διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου - Ιερωνυμίδου, δήλωσε ότι χρειάζεται πολλή επιμονή, υπομονή, αφοσίωση και επαγγελματισμός για τους επαναπατρισμούς.

«Οι πολιτιστικοί θησαυροί έχουν καταταλαιπωρηθεί, 45 χρόνια είναι μια οδύσσεια που περνούν. Είναι λαβωμένοι, είναι κομμάτια της ψυχής μας. Θα τα προσέχουμε πάντοτε ως κόρην οφθαλμού», τόνισε. Κατά την παραλαβή των τοιχογραφιών από τον αρχιεπίσκοπο ήταν επίσης παρόντες ο πρέσβης Ελπιδοφόρος Οικονόμου, υπαστυνόμος, Μιχάλης Γαβριήλιδης, και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, Γιάννης Ηλιάδης.

Από τα επαναπατρισθέντα σπαράγματα το ένα με τη μορφή Αγίου Μάρτυρα από τη Μονή Παναγίας Αψινθιώτισσας, στο κατεχόμενο Συγχαρί της Επαρχίας Κερύνειας, χρονολογείται στο 2ο μισό 12ου αιώνα. Από την ίδια Μονή προέρχεται και το σπάραγμα με τη μορφή της Παναγίας από τη σκηνή της Αποκαθήλωσης . Επίσης 2ο μισό 12ου αιώνα.

Το σπάραγμα σε μετάλλιο με προτομή Προφήτη από την Εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη 'Ασσια, 15ος αιώνας. Το τέταρτο σπάραγμα (15ος αιώνας) με μορφή Αγίου είναι από κατεχόμενη εκκλησία, που ακόμη δεν έχει διακριβωθεί ποια είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα