Κυβερνητικό φιάσκο με τη Novartis

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλου, ημέρα με την ημέρα μετατρέπεται στο μεγαλύτερο φιάσκο της κυβέρνησης. Οι διαρροές μηνών για φυλακίσεις, για λογαριασμούς στο εξωτερικό, για δωροδοκίες πολιτικών που θα τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα, αποδείχθηκαν «φούσκα». Η έρευνα συνεχίζεται αλλά οι εισαγγελείς δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες κατά των 10 πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται. Μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης, ο επίτροπος στην Κομισιόν κ.λπ.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το δικαστικό

ρεπορτάζ αναφέρουν ότι δεν βρέθηκαν λογαριασμοί ή ίχνη διακίνησης πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζει ακόμη και η κατηγορία περί χρηματισμού γιατρών. Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια και να συντηρεί μια αρρωστημένη κατάσταση για καθαρά προεκλογικούς λόγους κι επειδή το Μαξίμου έχει εγκλωβιστεί στη λογική των «Πολάκηδων» και συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης.

Η χθεσινή (Τετάρτη) αποκάλυψη του Bloomberg ότι κατόπιν εσωτερικού ελέγχου της Novartis δεν βρέθηκαν περιπτώσεις χρηματισμού ελλήνων πολιτικών ή συγγενών τους, αποτέλεσε τη σφραγίδα στο κυβερνητικό φιάσκο.

Παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του επιμένει στο «σκάνδαλο» λέγοντας:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis. Αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων… από τη Novartis!» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη ΝΔ, μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία…»

Από την ανακοίνωση αυτή αποδεικνύεται σε πόσο δυσχερή θέση βρίσκεται τη κυβέρνηση που πόνταρε επικοινωνιακά στην υπόθεση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Διότι η διεθνής εμπειρία γύρω από το τι σημαίνει εσωτερικός έλεγχος σε μια εταιρεία θα έπρεπε να «βάλει μυαλό» σε εκείνους που επιμένουν να παίζουν με τους Θεσμούς.

Τι σημαίνει εσωτερικός έλεγχος

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ήδη από το 2002 που ψήφισαν το Νόμο Sarbanes-Oxley (εν συντομία SOX) και επέβαλαν τον εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων και την προσωπική ευθύνη των γενικών διευθυντών τους, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα και τη σημασία του.

Στην Ευρώπη, που η Οδηγία 2006/43/ΕΚ επέβαλε τον εσωτερικό έλεγχο, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα και τη σημασία του.

Στην Ελλάδα, που ο Έλληνας νομοθέτης, με τον Νόμο 3016/2002 επέβαλε -τουλάχιστον στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις- να έχουν ξεχωριστό τμήμα εσωτερικού ελέγχου, πάλι αναγνωρίστηκε η σημασία του.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως, το να λέει ο γενικός διευθυντής της Novartis, Vas Narasimhan, ότι μετά από εκτεταμένο εσωτερικό έλεγχο δεν βρέθηκαν παράτυπες πληρωμές, αυτός ο «εσωτερικός έλεγχος» είναι για το θεαθήναι. Και πως παρά τις κυρώσεις που προβλέπει ο νομοθέτης, το υψηλότερα ιστάμενο ιεραρχικά πρόσωπο στη διοίκηση της εταιρείας, θα διακινδυνεύσει ακόμα και την ελευθερία του, καλύπτοντας ατασθαλίες, που, αν έγιναν, ήταν πολύ πριν τον Φλεβάρη του 2018 που ανέλαβε εκείνος.

Π. Πολάκης, από τους εμπνευστές της υπόθεσης Novartis

Η NOVARTIS δεν θα διακινδύνευε ποτέ ψευδή δήλωση γιατί οι auditors/ελεγκτές είναι third parties/τρίτες εταιρείες ανεξάρτητες. Μεγάλοι οίκοι που δεν δικινδυνεύουν τη φήμη τους με ψεύδη.

Ούτε την τιμή της μετοχής της NOVARTIS θα διακινδύνευε ποτέ η NOVARTIS.

Επίσης, η ελβετική εταιρεία υιοθετεί τα στάνταρ της Αμερικής που είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Επομένως, στο Μαξίμου χρειάζεται να έχουν λίγη προσοχή όταν επιβεβαιώνουν την… άγνοιά σας ακόμα και για τα στοιχειώδη της νομοθεσίας αλλά και της ίδιας της λογικής.

Εκτός κι αν επιλέξουν για άλλη μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, τώρα που είναι στριμωγμένοι μεταξύ της «αποθέωσης» υπουργών για το Μακεδονικό και της «τεχνητής ρήξης» με τους δανειστές για την πρώτη κατοικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα