Λάδι στη φωτιά από πρώην υπουργό του Ισραήλ: «Η Γάζα είναι δική μας»

Ενώ το Ισραήλ έχει «τινάξει» στον αέρα την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με Χαμάς και Χεζμπολάχ, μετά τις πρόσφατες δολοφονίες ηγετών τους, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της χώρας ρίχνει λάδι στη φωτιά, με τις δηλώσεις του.

Μιλώντας, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στο 10ο Συνέδριο του ιδρύματος Γκους Κατίφ (Gush Katif) ο πρώην υπουργός Ραβίνος Γιτζάκ Λέβι, υποστήριξε ότι «αυτό που σήμερα ονομάζεται χώρα της Γάζας είναι σίγουρα μέρος της γης του Ισραήλ».

Ο εν λόγω φορέας

προασπίζει τα συμφέροντα των Ισραηλινών εποίκων που ζούσαν στους τέσσερις καταυλισμούς του Γκους Κατίφ στη Λωρίδα της Γάζας, πριν τους μετεγκαταστήσουν οι ισραηλινές αρχές το 2005.

Υπενθυμίζεται ότι τα εδάφη αυτά σε Γάζα και Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να επιστραφούν στους Παλαιστίνους καθώς οι Ισραηλινοί είναι κατοχικοί δύναμη.

«Σήμερα, η Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στο Ισραήλ. Ποιος θα κυβερνήσει εκεί;» είπε ο Λέβι και προσέθεσε ότι για όσους εκκενώθηκαν κατά την απεμπλοκή, τα συναισθήματα γύρω από την κατάσταση στη Γάζα σήμερα και η συζήτηση γύρω από αυτήν είναι περίπλοκα.

«Επιστροφή σε εγκαταλελειμμένα μέρη. Ένα κατεστραμμένο σχολείο, μια κατεστραμμένη συναγωγή. Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν είχαμε μείνει εκεί που ήμασταν», είπε. «Οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στο πότε θα ξαναχτίσουμε τον οικισμό μας και θα επιστρέψουμε στο σπίτι», πρόσθεσεo σιωνιστής υπουργός.

Σημειώνεται ότι στην ίδια εκδήλωση θα παραβρεθούν και ο ακραίος υπουργός Οικομικών του Ισραήλ Μπέζαλελ Σμότριχ, ένας εκ των πρωταγωνιστών  της εφαρμογής πολιτικών εθνοκάθαρσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ποιός είναι ο Λέβι

Ο Λέβι είχε διοριστεί το 1996 υπουργός Μεταφορών από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουαμιν Νετανιάχου και τον Φεβρουάριο του 1998, έγινε αρχηγός του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος και υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας μέχρι τον Ιούλιο του 1999. Υπηρέτησε επίσης ως Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, θέση που κατείχε εκ περιτροπής.

Τον Ιούλιο του 1999, διορίστηκε υπουργός Στέγασης και Κατασκευών, ώσπου τον Ιούλιο του 2000, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.

Στις 2 Νοεμβρίου 2000, η ​​28χρονη κόρη του, σκοτώθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Ιερουσαλήμ. Λίγα χρόνια μετά, το 2007, ο Λέβι, είχε στείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρ ζητώντας να γίνει ανταλλαγή των φυλακισμένων ενόχων δολοφόνων της κόρης του με αιχμάλωτους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Τον Απρίλιο του 2002, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «ΑμυντικήςΑσπίδα», έγινε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και από τον Σεπτέμβριο του 2002 έως τον Φεβρουάριο του 2003 διετέλεσε υπουργός Τουρισμού. Τον Μάρτιο του 2003 διορίστηκε Υφυπουργός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2004, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο απόσυρσης των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, 21 ισραηλινοί οικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη διαλύθηκαν μονομερώς. Ισραηλινοί έποικοι και στρατός εκκενώθηκαν από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, αναδιατάσσοντας τον στρατό του κατά μήκος των συνόρων. Η αποδέσμευση διεξήχθη μονομερώς από το Ισραήλ, συγκεκριμένα, το Ισραήλ απέρριψε κάθε συντονισμό ή τακτική παράδοση στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Keywords
Τυχαία Θέματα