Λευκορωσία: Φρικτές μαρτυρίες για τις φυλακές όπου βρίσκονται οι εχθροί του Λουκασένκο

Στις διαβόητες φυλακές της Οκρεστίνα, κοντά στο Μινσκ, βρίσκονται ο Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις λευκορωσικές κατά τη διάρκεια πτήσης της Ryanair από την Αθήνα με αρχικό προορισμό το Βίλνιους.

Σε αυτό το κέντρο κράτησης έχουν οδηγηθεί πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο

και υπάρχουν πολυάριθμες καταγγελίες για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, στέρηση φαγητού και ύπνου, ακόμα και βιασμούς.

Roman Protasevich and his girlfriend, Sofia Sapega, are now in Okrestina – a notorious prison in #Minsk, where thousands of protestors detained in #Belarus post-election were tortured, beaten, and raped.

Sofia managed to text her mother “mom,” and then disappeared. pic.twitter.com/RbrxqhOKkA

— Anastasiia Lapatina (@lapatina_) May 24, 2021

Το ενημερωτικό δίκτυο NEXTA, το οποίο ίδρυσε ο συλληφθείς Προτάσεβιτς το 2018, είχε παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στους θαλάμους βασανιστηρίων του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Πολλοί διαδηλωτές βρέθηκαν με σπασμένα οστά, μελανιές στα πόδια, εγκεφαλικές κακώσεις, βλάβη στους νεφρούς και σπασμένα δόντια, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Χτες το βράδυ, ο 26χρονος δημοσιογράφος – ο οποίος πάντως φαίνεται να έχει βεβαρυμμένο ακροδεξιό υπόβαθρο – εμφανίστηκε μπροστά σε κάμερα και δήλωσε ότι «ομολογεί» ότι ενορχήστρωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Παρά το γεγονός ότι αναφέρει πως οι λευκορωσικές αρχές του συμπεριφέρθηκαν «σωστά και νόμιμα», η οικογένεια και οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι είναι φανερό πως υπέστη βασανιστήρια και εκφοβισμούς για να… ομολογήσει.

Raman Pratasevich, obviously beaten, says Lukashenka’s thugs treat him «correctly» and «lawfully». He is in the Minsk Detention Center #1. Terrifying video. pic.twitter.com/d7Iuj9X4MD

— Franak Viačorka (@franakviacorka) May 24, 2021

Ο πολιτικός κρατούμενος που πέθανε τρεις μέρες πριν τη σύλληψη Προτάσεβιτς

Τρεις μέρες πριν το θρίλερ στον αέρα με τον νεαρό δημοσιογράφο, ανακοινώθηκε ο θάνατος στη φυλακή του Λευκορώσου πολιτικού κρατουμένου, Witold Ashurok.

Η οικογένειά του είχε να ακούσει νέα του από τις 30 Απριλίου, αν και προηγουμένως λάμβαναν γράμματα από αυτόν κάθε 10 μέρες. Οι αρχές της χώρας ακόμα δεν έχουν παραδώσει τη σορό του.

FYI, 3 days ago another Belarusian political prisoner – Witold Ashurok – has died of an alleged ‘heart disease’. His family last heard from him on 30 April, although previously they got letters from him every 10 days. Prison officials still refuse to hand his body over to family. pic.twitter.com/SU2p7DxisK

— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) May 24, 2021

Το ειδησεογραφικό δίκτυο NEXTA δημοσίευσε μάλιστα το σοκαριστικό βίντεο του θανάτου του Ashurok. O πολιτικός κρατούμενος φαίνεται να καταρρέει στην τουαλέτα της φυλακής, με τα ερωτήματα για τις συνθήκες του θανάτου του να είναι πολλά.


https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/05/2021_05_25_Следователи_устанавливают_обстоятельства_смерти_осужденного.mp4

Στις 19 Μαρτίου, οι λευκορωσικές αρχές έκαναν ντου και έκλεισαν τα γραφεία του Tut.by, ενός από τα μεγαλύτερα και ανεξάρτητα ενημερωτικά δίκτυα της χώρας. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Προτάσεβιτς, το καθεστώς ανακοίνωσε ότι πλέον απαγορεύεται η δημοσιογραφική κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Φρικτές μαρτυρίες από τα βασανιστήρια κρατουμένων στη Λευκορωσία

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει σχεδόν 450 περιπτώσεις βασανιστηρίων στη Λευκορωσία από τον Σεπτέμβριο. Δέκα θύματα που κατάφεραν να ξεφύγουν από το καθεστώς έχουν ξεκινήσει νομική προσπάθεια κατά του Λουκασένκο στη Γερμανία.

Εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 12 Μαϊου, αποκαλύπτει τις φρικτές ιστορίες των ανθρώπων αυτών.

Ένας από αυτούς είναι και ο Βαλερί Σαμαλαζάου, ειδικός σε θέματα Πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ταξίδεψε στην πατρίδα του, τη Λευκορωσία, για να μπορέσει να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου του 2020.

Μια ημέρα μετά τη νίκη Λουκασένκο, οι δρόμοι πλημμύρισαν από διαδηλωτές που αμφισβητούσαν τη νίκη του στις εκλογές.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, ενώ περπατούσε στο πεζοδρόμιο, συνελήφθη από τις αρχές του Μινσκ γιατί φορούσε… ύποπτο μπλουζάκι. Συγκεκριμένα, το μπλουζάκι είχε το κρανίο που είναι το σήμα του Punisher, του αντιήρωα στα κόμικ της Μarvel.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας θεώρησε ότι ήταν σύμβολο του Τρίτου Ράιχ και τον κατηγόρησε ότι είναι φίλα προσκείμενος της Azov, μια νεοναζιστικής ομάδας που πολεμούσε στην ανατολική Ουκρανία.

O γολγοθάς του ξεκίνησε από τη στιγμή που τον στοίβαξαν σε ένα βαν μαζί με άλλους συλληφθέντες. Μέσα σε αυτό το κινητό δωμάτιο βασανιστηρίων, οι συλληφθέντες έκλαιγαν, ούρλιαζαν, προσευχόντουσαν και ξερνούσαν. Ο ίδιος έχασε τις αισθήσεις του δύο φορές από τον πόνο, καθώς οι αστυνομικοί του είχαν δέσει τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον είχαν δείρει.

«Δεν με άφηναν να κοιμηθώ ενώ μου είχαν χορηγήσει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά χάπια. Τα δάχτυλά μου είχαν μουδιάσει από τα βασανιστήρια. Δυσκολεύομαι να μιλήσω για το πώς με χτύπησαν, ταπεινώθηκα και απείλησαν να μου βάλουν ένα μπαστούνι στον πρωκτό μου»…

Παρόμοια είναι και η μαρτυρία του Πολωνού δημοσιογράφου Κάσπερ Σιενίτσκι (Kacper Sienicki), ο οποίος είχε και αυτός την… ατυχία να καλύπτει μια διαδήλωση κατά του Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020.

Όπως ανέφερε, οι αστυνόμοι άρπαξαν τον ίδιο και τον φίλο του και τους κατηγόρησαν εξαιτίας της εθνικότητάς τους ως υποκινητές της διαδήλωσης. Για 72 ώρες τους οδήγησαν σε κέντρο κράτησης στη Zhodzina: εκεί οι αστυνομικοί τους έδεσαν τα χέρια, τους ξάπλωσαν κάτω και άρχισαν να τους δέρνουν με γκλομπ. Τους απειλούσαν μάλιστα να μη φωνάζουν, αλλιώς θα τους σπάσουν τα δόντια.

«Μας αρνήθηκαν φαγητό και νερό, δεν μας άφησαν να κοιμηθούμε και να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα», δήλωσε ο δημοσιογράφος που είδε πολλούς άλλους συλληφθέντες να βασανίζονται από τις αρχές.

Τους βασάνισαν για να «ομολογήσουν»

Πέρα από τη DW, και η Daily Mail φιλοξενεί δηλώσεις από Λευκορώσους που γλίτωσαν από το καθεστώς, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Η Yulia Bolievskaya ανήκε σε εφορευτική επιτροπή και ήταν υπεύθυνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 9ης Αυγούστου. Για άγνωστη αιτία η αστυνομία τη συνέλαβε και την οδήγησε σε κέντρο κράτησης.

Εκεί, την πρώτη νύχτα την πέρασε σε κελί για έξι άτομα μαζί με άλλες 12 γυναίκες, ενώ μετά έφεραν και άλλες 8 συλληφθείσες. Ακολούθησαν καψώνια με τους φύλακες να καταβρέχουν τις φυλακισμένες με κρύο νερό.

Αφού καταδικάστηκε ερήμην σε τέσσερις μέρες φυλάκιση, οδηγήθηκε σε άλλο κέντρο κράτησης. Εκεί τις δόθηκαν μερικά κομμάτια ψωμί και οι φύλακες την ανάγκασαν να πληρώσει για να αγοράσει σερβιέτες.

O 35χρονος Alexander Gazimov δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική και δεν ψήφισε στις εκλογές της χώρας του. Αντίθετα, εκείνη την ημέρα έκανε πάρτι σπίτι του.

Την επόμενη, είχε την κακή τύχη να βγει να φάει σε σημείο όπου γινόταν διαδήλωση. Την ώρα που οι διαδηλωτές έτρεχαν να ξεφύγουν από τις αρχές, ο Αλεξάντρε σκόνταψε και έσπασε το πόδι του.

Οι αστυνόμοι τον συνέλαβαν και άρχισαν να τον χτυπούν και να του πατάνε το σπασμένο πόδι. Απείλησαν μάλιστα να βάλουν μπαστούνι στον πρωκτό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα