Λιβυκό εφετείο ακυρώνει τη συνεργασία με τον Ερντογάν

Την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τη συνεργασία στην εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων αποφάσισε χθες το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του λιβυκού Τύπου. Πρόκειται, θυμίζω, για το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας

του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, με έδρα την Τρίπολη, τον Οκτώβριο του 2022 και προέβλεπε τη συνεργασία στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, με στόχο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.

Το μνημόνιο είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδας και της Αιγύπτου και θεωρείτο μια πολιτική «συνέχεια» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, ενδεικτική της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια συμφωνία «σε αναστολή»

Πρέπει, βέβαια, να λάβουμε υπόψη μας ότι από την υπογραφή αυτού του τουρκολιβυκού μνημονίου έως και σήμερα οι δύο πλευρές δεν είχαν προχωρήσει στην εφαρμογή του. Μια εμφάνιση, άλλωστε, των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην περιοχή θα είχε προκαλέσει ισχυρές διεθνείς αντιδράσεις που κι ο Ερντογάν είναι προφανές πως δεν τις επιθυμεί. Είναι δε ενδεικτικό ότι δεν βιάστηκε ούτε να προχωρήσει στην επικύρωσή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σε κάθε περίπτωση, από τον Οκτώβριο του 2023 θεωρείται «παγωμένο» επειδή ελεγχόταν δικαστικά.

Και η χθεσινή απόφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Sadat», έρχεται να ακυρώσει και τυπικά τους σχεδιασμούς των Ερντογάν και Ντμπεϊμπά.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει, ωστόσο, τη δυνατότητα εντός 60 ημερών να προσφύγει για μια ακόμη φορά στην απόφαση αυτή και να παραπέμψει το μνημόνιο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης.

Διάδρομος Μητσοτάκη – Μόντι

Απόψε το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Νέο Δελχί ο Μητσοτάκης, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία έπειτα από 15 χρόνια. Για την επέκταση της ελληνοϊνδικής συνεργασίας στην οικονομία, το εμπόριο, την άμυνα κ.λπ. σας έχω ξαναγράψει. Το πιο σημαντικό πρότζεκτ που θα συζητήσει όμως ο Μητσοτάκης με τον Ναρέντρα Μόντι είναι ο «οικονομικός διάδρομος» σύνδεσης της Ινδίας με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη (IMEC το αρκτικόλεξό του, εκ του India, Middle East, Europe Economic Corridor). Μια εναλλακτική του εμπορικού δρόμου του μεταξιού, της Κίνας, την όποια επιθυμούν πολύ και οι ΗΠΑ (για ευνόητους λόγους) και στην οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί με το λιμάνι του Πειραιά.

Αν η κουβέντα πάει καλά είναι πιθανό να ακούσουμε και κάποια σχετική αναφορά από τον Μητσοτάκη στη 9th Raisina Dialogue, τη σημαντικότερη Διάσκεψη της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία, στην οποία θα είναι, αύριο, Τετάρτη, ο επίσημος καλεσμένος ομιλητής. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού εννοείται ότι θα έχει και συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και παρουσία στο Ελληνοϊνδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Βομβάη, με την αφορμή της επίσκεψής του.

Η Μέτσολα στην Αθήνα

Εκνευρισμός και ενόχληση προκλήθηκε στην αντιπολίτευση με τη σημερινή επίσκεψη της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Δύο οι λόγοι. Αρχικά, η Μέτσολα είχε προγραμματισμένες συναντήσεις μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Τασούλα και όχι με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων που έχουν εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπως συνήθιζε να κάνει π.χ. ο προκάτοχός της Νταβίντ Σασόλι. Σημειώνω ότι η Μέτσολα ανήκει στο ΕΛΚ. Κι ότι η επίσκεψή της γίνεται ενόψει ευρωεκλογών και στη σκιά του ψηφίσματος για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παρουσίασαν ως «πολιτική επίθεση» των υπολοίπων ευρωομάδων, αλλά και της καταδίκης του από τον Αρειο Πάγο.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Η ενόχληση για την παράλειψη της αντιπολίτευσης από το πρόγραμμά της μεταφέρθηκε, από ό,τι μαθαίνω, κατευθείαν στο γραφείο της στις Βρυξέλλες, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ανέλαβε να το επικοινωνήσει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. Ανεπισήμως, η απάντηση των συνεργατών της ήταν πως δεν τα κανόνισε έτσι η Μέτσολα κι ότι αυτή επιθυμεί διάλογο με όλους. Και για να κατευνάσει τα πνεύματα κανόνισε τελευταία στιγμή να συναντήσει εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για ένα μισάωρο, χωρίς παρουσία του Τύπου όμως. Η ενόχληση, όμως, δεν τελείωσε.

Κι αυτό γιατί η Μέτσολα θα πραγματοποιήσει στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή ομιλία χωρίς να προβλέπεται, όμως, δυνατότητα διαλόγου με τους βουλευτές, όπως σε μια κανονική ειδική συνεδρίαση. Κι αυτό παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες της έλεγαν ότι προτίθεται να το κάνει. Εκανε πίσω; Αγνωστο. Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως έγινε το πράγμα, δημόσιο διάλογό της με την αντιπολίτευση δεν προβλέπεται να ακούσουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα