lockdown και μεταλλάξεις: Για παρεμβάσεις που θα περιορίζουν την κινητικότητα του κόσμου μίλησε κι ο Γεραπετρίτης

Παρεμβάσεις στο μέτωπο κατά της πανδημίας, οι οποίες «θα ελέγχουν την κινητικότητα», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» προσθέτοντας ότι την ώρα αυτή «δίνουμε μάχη με το χρόνο», γι’ αυτό και η έκκλησή του «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κοινωνία».

Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, σε ό,τι

αφορά εν πρώτοις τις προτάσεις του για την Υγεία: «Δεν έκανε καμία απολύτως πρόσληψη, δεν έκανε καμία αύξηση ΜΕΘ», ανέφερε κάνοντας λόγο για «όψιμους τιμητές». Καταλογίζοντας δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «όνειρο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού» μέσω της εφήμερης αξιοποίησης γεγονότων της επικαιρότητας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα πάει με τον Κουφοντίνα, αν χρειασθεί να πάει, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα».

Ενώ στο θέμα των διερευνητικών, προειδοποίησε την ‘Αγκυρα, ότι αν συνεχίσει την ίδια στάση, η οποία «δεν ευνοεί τον εποικοδομητικό διάλογο, θα φθάσουμε κατ’ ανάγκην και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις – Υπάρχει κούραση των πολιτών»

Αναλυτικά και εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε εισαγωγικώς ότι, απόδειξη του ότι «υπάρχει ένα πολύ συστηματικό πλαίσιο περιορισμών» είναι το γεγονός ότι «δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση που να δημιουργεί δραματικές συνθήκες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες». Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, «υπάρχουν δύο δεδομένα που μας ανησυχούν: το πρώτο είναι οι μεταλλάξεις που τείνουν να κυριαρχήσουν σε όλη την Ευρώπη και νομοτελειακά θα έφθαναν και στην Ελλάδα. Και το δεύτερο, ότι η κοινωνία βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη κόπωση», κάτι που ο Γ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητό», με την πρόσθετη επισήμανση, «το οποιοδήποτε μέτρο εφαρμόζεται δύσκολα πια από τους πολίτες».

Στο θέμα λειτουργίας της αγοράς ειδικότερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτή λειτουργεί, μάλιστα ακόμη και σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη «λειτουργεί το λιανεμπόριο χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη αύξηση που υπήρξε σε άλλες περιοχές που ήταν σε απαγόρευση, όπως η Αττική. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι το λιανεμπόριο οδηγεί την πανδημία», συμπέρανε στο ζήτημα αυτό. Τελικώς, «αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με το χρόνο», είπε και ζήτησε «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κοινωνία».

«Έλεγχος της κινητικότητας»

Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι αφενός θα αξιολογηθούν περιοχές που βρίσκονται σε ηπιότερο καθεστώς και στις οποίες εμφανίζεται δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, με άλλα λόγια θα περιέλθουν κι αυτές στο «κόκκινο», για δε τις περιοχές που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο, όπως η Αττική, η Αχαΐα και λίγες ακόμη περιοχές, εκτίμησε πως «θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ελέγχουν την κινητικότητα».

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι «ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», το σημαντικό είναι «να κλείσουμε τα όποια «παράθυρα» υπάρχουν (…) το μεγάλο πρόβλημα είναι η κινητικότητα που οδηγεί σε πίεση το σύστημα Υγείας» αναγνώρισε επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι «κάθε μέρα που περνάει, ανοίγουμε νέες κλίνες, ενεργοποιούμε επικουρικούς μηχανισμούς από τον ιδιωτικό τομέα κ.ά.».

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία που ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός της, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι «κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που κυβέρνησε (σσ ο Αλέξης Τσίπρας) δεν έκανε καμία απολύτως πρόσληψη, δεν έκανε καμία αύξηση ΜΕΘ, παρέλαβε 565 κλίνες ΜΕΘ και παρέδωσε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε περίπου 1.360 κλίνες ΜΕΘ, κοντεύουμε να τριπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ που ήταν το χρόνιο πρόβλημα. Έχουμε αυξήσει περισσότερο από 20% τον αριθμό των υγειονομικών, κάθε μέρα που περνάει ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε για να καταλήξει, «οι πολίτες έχουν κρίση να αντιληφθούν το πώς όψιμοι τιμητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα εμφανίζονται ως σωτήρες».

Για Κουφοντίνα

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό του Δημήτρη Κουφοντίνα, και ξεκινώντας από όσα δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Θέλω μέσα μου βαθιά να πιστεύω ότι επρόκειτο περί γλωσσικού ολισθήματος, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης σήμερα, γνώστης της Ιστορίας και πολιτικός που έχει ζήσει τα γεγονότα, ο οποίος να θεωρεί ότι δεν τρομοκρατήθηκαν η χώρα και οι πολίτες. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ταύτιση του πολιτικού κόσμου με αυτήν την ιδεολογική πτέρυγα, αλίμονο αν σήμερα συζητάμε ότι η τρομοκρατία δεν οδηγεί σε κατατρομοκράτηση πολιτών, αλίμονο αν σήμερα, το 2021, συζητάμε ότι ‘δεν έγινε και τίποτε, επειδή οι νεκροί προέρχονταν από μία παράταξη’. Αυτού του τύπου ο διχαστικός λόγος ελπίζω ότι έχει παρέλθει και ο κ. Δρίτσας οφείλει να ανασκευάσει, ο δε κ. Τσίπρας κάποια στιγμή επιτέλους -όχι κατ’ ανάγκην από πολιτική ευαισθησία, όσο από πολιτική τακτική- αν μη τι άλλο να προσπαθήσει να επαναφέρει στην τάξη εκείνα τα μέλη της παράταξής του τα οποία προβαίνουν σε δηλώσεις ακραίες που προκαλούν την κοινωνία».

Όμως, ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε κι ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο ώστε να φέρει στην επιφάνεια και να ενισχύσει γεγονότα, τα οποία θα αλλάξουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό. Για αυτό το λόγο ασκεί μια πολιτική εφήμερης αξιοποίησης καταστάσεων. Θα πάει με τον Κουφοντίνα, αν χρειασθεί να πάει, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα. Ενίοτε θα πάει με το υγειονομικό ζήτημα, με το ζήτημα της ασφάλειας και της τάξης, το ζήτημα των πανεπιστημίων (…)

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης», αντέτεινε, «είναι να έχει πάντοτε ένα λόγο κριτικό προς την κυβέρνηση, νομίζω όμως ότι σε αυτήν τη φάση υπάρχει μια πολιτική αξιοποίηση, η οποία στηρίζεται περισσότερο σε ένα όνειρο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Και για αυτό το λόγο υπάρχουν αυτού του τύπου οι εφήμερες κομματικές αξιοποιήσεις», εξήγησε και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τα στελέχη του έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ένα εξαιρετικά ετερόκλητο μείγμα, κινείται σε διάφορους ιδεολογικούς χώρους, έχει πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρητικές απόψεις». Για τούτο και «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να μαζέψει σε ένα πολιτικό πλαίσιο και σε μία συγκεκριμένη ρητορική τα στελέχη του -κι αυτό του δημιουργεί μια σοβαρότατη δυστοκία στο να μπορέσει να ελέγξει το πολιτικό προϊόν το οποίο προωθεί».

Στην ουσία, τώρα, της απεργίας πείνας, σημείωσε ότι «ο κ. Κουφοντίνας επί τη βάσει του νόμου θα πρέπει να μετακινηθεί στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Ο νόμος προέβλεψε ότι δεν μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση ανατρέποντας προηγούμενο καθεστώς, εξαιρετικά προνομιακό. Η προηγούμενη κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους έθεσε ένα πλαίσιο το οποίο ήταν εξαιρετικά ευνοϊκό για αυτού του τύπου καταδίκους, δηλαδή τη δυνατότητα να υπηρετούν σε καταστήματα κράτησης που είναι ημι-ελεύθερα, δηλαδή τις αγροτικές φυλακές, και να έχουν ένα καθεστώς αδειών. Η παρούσα κυβέρνηση, που κρίθηκε για το πολιτικό της πρόγραμμα, έφερε ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους (…) είπαμε ότι αυτοί που έχουν ελαφρά αδικήματα, θα πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις άδειες, το κατάστημα κράτησης, την αποφυλάκιση κ.λ.π., ενώ οι βαρείς εγκληματίες θα έχουν διαφορετικό επίπεδο όσον αφορά την κράτησή τους.

Το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού δεν μπορεί να υποδεχθεί τον κ. Κουφοντίνα, το κατάστημα αυτό δεν παραλαμβάνει κανένα νέο κατάδικο, είναι κατάστημα υποδίκων και ελαφρών εγκληματιών ήδη από νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης», ανέφερε επίσης θυμίζοντας ότι «πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια ο ίδιος ο κ. Κουφοντίνας αρνήθηκε τη μεταγωγή του και ξεκίνησε διαμαρτυρία για το αντίθετο τότε, δηλαδή να μην μεταχθεί στον Κορυδαλλό, επειδή θεωρούσε ότι ήταν μια διεφθαρμένη φυλακή. Σήμερα επιθυμεί να μεταχθεί στον Κορυδαλλό για δικούς τους λόγους, οι οποίοι για μένα είναι ακατανόητοι», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «η ελληνική Πολιτεία έχει πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε να διασφαλίσει την υγεία του κρατουμένου».

Παραλλήλως, «ο ίδιος ο κ. Κουφοντίνας δεν έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα που του δίνει η έννομη τάξη, δεν έχει προσφύγει σε δικαστήριο», παρατήρησε εκτιμώντας πως αυτό γίνεται για λόγους τακτικής, καθώς «από τη στιγμή που ο νόμος είναι σαφής και απόλυτα σύμφωνος με το Σύνταγμα, δεν έχει τύχη μια τέτοια δικαστική ενέργεια. Αυτό που ζητεί ο κ. Κουφοντίνας είναι η επιείκεια από την έννομη τάξη, δεν ζητεί να εφαρμοσθεί ο νόμος αλλά να παρεκκλίνουμε από το νόμο για λόγους επιείκειας», επιχειρηματολόγησε υπογραμμίζοντας όμως ότι «την επιείκεια την ζητεί εκείνος ο οποίος, αν μη τι άλλο, έχει μετανοήσει για παράνομες πράξεις τις οποίες έχει διενεργήσει, ο κ. Κουφοντίνας δεν έχει μεταμεληθεί, αντιθέτως εξακολουθεί να υποστηρίζει τις βασικές του θέσεις, με εκδόσεις βιβλίων κ.λ.π. Μια συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορεί να υποχωρεί σε αιτήματα τα οποία είναι υπεράνω του νόμου…».

Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, εισαγωγικά θύμισε τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά για τις διερευνητικές: πρώτον, την περιορισμένη εντολή που θα είχαν οι αντιπροσωπείες (υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και δεύτερον και πιο κρίσιμο, όπως είπε, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών να μην υπάρχουν εκατέρωθεν επιθετικές ενέργειες. «Δυστυχώς τη στιγμή αυτή υπάρχει μια σχετική ένταση και πάλι, εξακολουθούμε εμείς να πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου (…) σε κάθε όμως περίπτωση εάν συνεχισθεί μια στάση εκ μέρους της Τουρκίας η οποία δεν ευνοεί τον εποικοδομητικό διάλογο, θα φθάσουμε κατ’ανάγκην και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε προς την άλλη πλευρά ο υπουργός Επικρατείας.

Και, εν κατακλείδι, «η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρή διπλωματική θέση, την έχει χτίσει στην Ανατολική Μεσόγειο με τις μεγάλες περιφερειακές συμμαχίες, είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή τη θέση βρίσκεται σε θέση πολύ υψηλής ισχύος».

Keywords
Τυχαία Θέματα