Λυμπεροπούλου : Πώς ο Λαμπράκης γλίτωσε τον πατέρα μου από την εξορία

Μια μοτοσικλέτα Afrika Korps, από το εκστρατευτικό σώμα των Γερμανών στην Αφρική, εγκαταλελειμμένη στην Αθήνα ήταν η αρχή του κακού. Ο Χάρης Λυμπερόπουλος αφού την επισκεύασε την κυκλοφορούσε την περίοδο της Κατοχής ανενόχλητος με μια πλαστή πινακίδα που έγραφε Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο διάστημα μεταξύ Απελευθέρωσης και έναρξης του Εμφυλίου όμως οι κομμουνιστές την πήραν από το πατρικό του ενώ έλειπε, για τις ανάγκες του κόμματος. Αρχισε να την αναζητά ώσπου την εντόπισε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Οταν το μέλος του ΕΛΑΣ

που την οδηγούσε την άφησε για λίγο ώστε να μπει σε κάποιο κατάστημα ο «ιδιοκτήτης» της βρήκε την ευκαιρία να την πάρει πίσω αλλά δεν αφαίρεσε τη νέα πινακίδα που έγραφε «ΕΛΑΣ, 1ο ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ».

Οταν ξέσπασαν τα Δεκεμβριανά δύο μέλη της οργάνωσης Χ του Γρίβα δεν πίστεψαν την ιστορία με την αλλαγμένη πινακίδα και τον συνέλαβαν. Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί στου Γουδή, όπου είχαν σταλεί όλες οι εξέχουσες προσωπικότητες της κομμουνιστικής ιδεολογίας ή όλοι όσους η κρατική εξουσία θεωρούσε προσκείμενους στον κομμουνισμό. Επρόκειτο για σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης, οι πιο επιφανείς εκ των οποίων κατέληγαν στο υποτυπώδες νοσοκομείο που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του βαλκανιονίκη, ειρηνιστή και γιατρού Γρηγόρη Λαμπράκη προκειμένου να γλιτώσουν την εξορία στην Ελ Ντάμπα της Αφρικής.

Οταν ο Λαμπράκης αναγνώρισε τον αθλητή που έβλεπε ως διάδοχό του στο άλμα εις μήκος και του μάθαινε τα μυστικά του, απόρησε καθώς γνώριζε ότι δεν ήταν κομμουνιστής. Προσφέρθηκε να τον βοηθήσει με μια πλαστή διάγνωση.

«Την επόμενη μέρα το πρωί άρχισα να σφαδάζω από τον πόνο, υποτίθεται πως έπαθα κρίση έλκους στο δωδεκαδάκτυλο και χρειαζόμουν άμεση επέμβαση. Πράγματι, μόλις ήρθε ο Λαμπράκης, προσποιήθηκα πως ήμουν βαριά άρρωστος· εκείνος έδωσε εντολή να μεταφερθώ σε νοσοκομείο της Αθήνας, απ' όπου θα ήταν εύκολο να δραπετεύσω, κι έτσι γλίτωσα την εξορία στην Αφρική (...). Ηρωική μορφή και σύμβολο όχι μόνο για την παράταξη στην οποία ανήκε, αλλά και για τη δημοκρατία, πραγματικός θρύλος!» θυμόταν ο Χάρης Λυμπερόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα