«Μάχη» στη θάλασσα: Πώς το ελληνικό ναυτικό ξετρύπωσε τα τουρκικά υποβρύχια

Ο πόλεμος νεύρων και ναυτικών ελιγμών κοντά στο Καστελλόριζο συνεχίζεται, με τo ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται σε επιφυλακή και να αντιδρά με ψχυραιμία.

Την Τρίτη, το Oruc Reis έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

Ωστόσο, η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με τα ελληνικά πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε διάταξη μάχης και να σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο «τείχος» προστασίας.

Αρκετά πλοία αναπτύχθηκαν νότια του Καστελλόριζου σε κοντινές αποστάσεις σχηματίζοντας ένα πλωτό

«τείχος» στα 6 ναυτικά μίλια από το νησί.

Και δεν ήταν μόνο οι μονάδες επιφανείας πανέτοιμες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ο μεγάλος «εφιάλτης» των γειτόνων, τα ελληνικά υποβρύχια.

Τρεις φορές έχουν εντοπιστεί τα τουρκικά υποβρύχια

Παράλληλα με την κατάσταση «μη πολέμου» που καταγράφεται στην επιφάνεια της θάλασσας, στον βυθό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αφανές κυνηγητό μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών υποβρυχίων.

Ωστόσο, αυτά που δεν βλέπουν και τους προκαλεί από τη μία τρόμο και από την άλλη εκνευρισμό είναι τα ελληνικά υποβρύχια. Οπως και τον περασμένο Αύγουστο που το Oruc Reis είχε βγει για έρευνες, έτσι και τώρα τα ελληνικά υποβρύχια, αλλά και οι ελληνικές δυνάμεις ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν θέσει «εκτός μάχης» τις τουρκικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυνηγητό των υποβρυχίων που μαίνεται στο Αιγαίο οι Τούρκοι έχουν ηττηθεί κατά κράτος, καθώς από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εντοπίσει και «ξετρυπώσει» τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τόσο τα ελληνικά πλοία, όσο και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, sonar και radar, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα
στα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων και προφανώς προκάλεσαν πανικό στα πληρώματά τους με τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς εντοπισμού από τα sonar, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ούτε τι συμβαίνει στην επιφάνεια, ούτε τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Πού βρίσκεται τώρα το Oruc Reis

Επισημαίνεται ότι το Oruc Reis έχει ενεργοποιήσει και πάλι τον πομπό του και συνεχίζει την πορεία του εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής, έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από το Καστελλόριζο.

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης, το τουρκικό ερευνητικό πλέει 40 νμ νότια-νοτιοανατολικά της Ρόδου με πορεία Ανατολική-βορειοανατολική κινείται με ταχύτητα 3,9 κόμβους και απέχει 72 νμ από το Καστελλόριζο.

Αντι-NAVTEX

Χθες, η Τουρκία εξέδωσε δύο αντι-Navtex για τις περιοχές Λήμνου, Σαμοθράκη και Άγιου Ευστράτιου.

Έτσι, η Άγκυρα, επιχειρεί να διατρανώσει εκ νέου τον ισχυρισμό της για την «ανάγκη» να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σημειώνεται πως η NΑVTEX του Oruc Reis λήγει στις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Ντονμέζ, υπογράμμισε πως οι δράσεις του ερευνητικού θα συνεχιστούν για δύο μήνες. Άρα, είτε θα παραταθεί η νυν NAVTEX είτε θα εκδοθεί νέα.

Μεταξύ διαλόγου εφ’ όλης της ύλης και… θερμού επεισοδίου η Τουρκία

Ως «πόλεμο ψυχολογικών επιχειρήσεων με σκοπό τη φθορά της ελληνικής πλευράς» χαρακτήρισε τις τουρκικές δράσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α., η τρέχουσα κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1974, ενώ όπως είπε, η στόχευση της Άγκυρας είναι διττή.

«Η Τουρκία επιδιώκει να μας φέρει μεταξύ δύο άσχημων εξελίξεων: Είτε ενόψει ενός πολέμου, που και η ίδια η Τουρκία δεν επιθυμεί, είτε εμπρός ενός συμβιβασμού, που θα είναι επιζήμιος για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενέργεια που αποκάλεσε «πολεμική εισβολή και κατοχή εδάφους».

Ως εκ τούτου, ο αντιστράτηγος, υποστήριξε, πως εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης, όπως επιδιώκει η γείτονα, μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο, «προσχεδιασμένο» από πλευράς Άγκυρας.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της επέκτασης των 12 μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, επισήμανε πως θα ήταν «κίνηση ρίσκου» να γίνει αυτό το διάστημα.

Στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφου του militaire.gr, Πάρι Καρβουνόπουλο, εκτιμούν ότι η Τουρκία ψάχνει το επεισόδιο.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα μας οδηγήσει σε μια αυτονόητη αντίδραση. Όπως αν εισέλθει κάποιο τουρκικό πλοίο στα 5,9 ναυτικά μίλια» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα