«Μακεδονικό»: Τρομάζουν τα επεισόδια στη Βόρεια Ελλάδα κατά βουλευτών και Παυλόπουλου

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα επεισόδια σε βάρος πολιτικών που πηγαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα για διάφορες εκδηλώσεις. Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προκαλέσει την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών σε πολλούς νομούς της χώρας και κάθε φορά που κάποιος πολιτικός κάνει περιοδεία αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το θέμα τείνει να πάρει διαστάσεις και δεν είναι λίγοι ακραίοι εθνικιστές που δεν έχουν μυαλό, όπως είπε από την Κύπρο ο πρωθυπουργός. H φράση αυτή έχει εξοργίσει πολύ κόσμο καθώς υποβαθμίζει

την άποψη χιλιάδων πολιτών που καλώς ή κακώς αρνούνται τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού στο τελευταίο συλλαλητήριο μέτρησε 70.000 είπε ότι ότι επρόκειτο για ακραίους λαϊκιστές ενώ με σιγουριά τόνισε στον Εμ. Μακρόν ότι η πλειοψηφία όσων σκέπτονται με το μυαλό τους είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρνούμενος να αποδεχθεί την πραγματικότητα, τις μετρήσεις που δείχνουν ότι πάνω από 70% του κόσμου και τουλάχιστον το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν εθνικά επωφελή τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός έριξε λάδι στη φωτιά.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις επιθέσεις σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν ζητήσει επιπλέον προστασία από την Αστυνομία φοβούμενοι ότι μπορεί ακραία στοιχεία να εκμεταλλευτούν την οργή των πολιτών και να δημιουργήσουν επεισόδια.

Την οργή των πολιτών δέχθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες στη συμπρωτεύουσα ενώ δεν περνά ημέρα που να μην γίνονται φασαρίες. Να σημειωθεί ότι για το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κατά της συμφωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος μπήκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα. Στον κ. Παυλόπουλο καταλογίζουν το γεγονός ότι δεν αντέδρασε στη συμφωνία και την υπέγραψε αμέσως. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι χθες ακυρώθηκε η επίσημη επίσκεψή του στον δήμο Βισαλτίας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλη της Νιγρίτας.

Μετά από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βισαλτίας το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Παυλόπουλος κρίθηκε ανεπιθύμητος στις εκδηλώσεις με αφορμή τη στάση του στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η δήμαρχος Βισαλτίας κα Αγνή Δουβίτσα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την ακύρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή και σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «όσο και να μας πονάει το θέμα της Μακεδονίας μας και της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και να διαφωνούμε με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο και να είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η συμφωνία, δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η δήμαρχος, ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε προσωπικά με την κα Δουβίτσα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και αφού την ευχαρίστησε για την πρόσκληση, της ζήτησε να μεταφέρει στους πολίτες του δήμου και ειδικά σε όσους τάχθηκαν κατά της επίσκεψης του ότι σέβεται και κατανοεί την απόφαση τους και τους αγώνες τους.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Το τελευταίο διάστημα, ο Δήμος μας ήρθε σε συνεννόηση με το γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να παραστεί ο κ. Πρόεδρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της πόλης της Νιγρίτας.

Θεωρήσαμε και θεωρούμε μεγάλη τιμή το γεγονός ότι ο κ. Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση της Δημάρχου να επισκεφθεί τη Νιγρίτα την 21η Φεβρουαρίου. Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός της δημοκρατίας που θα πρέπει να διαφυλάσσεται, μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

Δυστυχώς, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βισαλτίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει την επίσκεψη του κ. Προέδρου στο Δήμο μας και την ανακήρυξη του σε επίτιμο Δημότη.

Όσο και να μας πονάει το θέμα της Μακεδονίας μας και της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και να διαφωνούμε με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο και να είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η συμφωνία, δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα, οι κυβερνήσεις και οι αποφάσεις τους κρίνονται από τον λαό, επιβραβεύονται ή απορρίπτονται στην κάλπη. Όμως, όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες – και ειδικά οι εκλεγμένοι από τον λαό αυτοδιοικητικοί – οφείλουμε να σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της δημοκρατίας και της πολιτείας.

Οφείλουμε να μπορούμε να διαχωρίζουμε τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κεφαλής του Ελληνικού Κράτους, από τη διαφωνία μας με την εκλεγμένη κυβέρνηση και να μην αρνούμαστε να αποτίουμε τις απαραίτητες τιμές.

Οφείλουμε να κατανοούμε τη σπουδαιότητα και το συμβολισμό της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης ενός μικρού Δήμου στη Μακεδονία και όχι να προσπαθούμε να κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά οφέλη ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Προς τιμή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε προσωπικά με τη Δήμαρχο, μόλις πληροφορήθηκε την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον δεχθεί στη Νιγρίτα, την ευχαρίστησε για την πρόθεση της και για την προσπάθεια που έγινε και παράλληλα, ζήτησε να μεταφέρει στους πολίτες του Δήμου και ειδικά σε όσους τάχθηκαν κατά της επίσκεψης του ορισμένες σκέψεις του.

Ζήτησε να ενημερωθούν ότι κατανοεί πλήρως τις διαφωνίες τους, τις ανησυχίες τους και τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή τους την απόφαση.

Σέβεται και κατανοεί την απόφαση τους και τους αγώνες τους. Εύχεται, σε άλλο χρόνο και υπό διαφορετικές συνθήκες, να συναντηθούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα