Μακρόν: To λυκόφως του γάλλου προέδρου και μια κοινωνική έκρηξη από το μέλλον
Ο Εμανουέλ Μακρόν διεκδίκησε με ποικίλους τρόπους να είναι ο μεγάλος αναμορφωτής της γαλλικής πολιτικής ζωής και αυτός που θα διαμόρφωνε μια νέα συνθήκη όπου η δική του εκδοχή «Κέντρου» θα υποκαθιστούσε και υπερέβαινε προηγούμενες πολιτικές διχοτομίες.
Βεβαίως στην πράξη αποδείχτηκε ότι ο «μακρονισμός» ήταν μάλλον ένας σκληρός νεοφιλελευθερισμός συνδυασμένος με την πολιτική αισθητική ενός Κέντρου έτεινε ολοένα και περισσότερο προς αυτό που συνήθως λέμε «ακραίο κέντρο».
Ένας πολιτικός σε διαρκή σύγκρουσηΚατεξοχήν γέννημα ενός πολιτικού συστήματος όπου παιδιά προερχόμενα από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ακολουθούν την «κλασική διαδρομή» μέσα από τα ειδικά λύκεια προετοιμασίας και τις «Μεγάλες Σχολές», διαμορφώνοντας ένα κλειστό σώμα, αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, με δικούς του κώδικες και σχέσεις εμπιστοσύνης, ο Εμανουέλ Μακρόν πολλές φορές έδειξε τη δυσανεξία του απέναντι στις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βρέθηκε κατ’ επανάληψη αντιμέτωπος με μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις. Πρώτα, με τα «κίτρινα γιλέκα», ένα εντυπωσιακά μαζικό και μαχητικό κίνημα, παρά την αντιφατικότητα ή την απροθυμία του αρθρώσει έναν πιο συνεκτικό λόγο και τώρα γύρω από το ασφαλιστικό.
Και καθόλου τυχαία σε όλες τις περιπτώσεις αντιδρά με την καταφυγή στη βία και τον αυταρχισμό, είτε πρόκειται για τις βάναυσες πρακτικές της αστυνομίας – το προσωπικό της οποίας ενστερνίζεται ακροδεξιές αντιλήψεις σε εντυπωσιακό βαθμό – είτε για την καταφυγή στη βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική του άρθρου 49.3 του γαλλικού συντάγματος.
Ένας ούτως ή άλλως ηττημένος πολιτικόςΟ Εμανουέλ Μακρόν πολλές φορές διεκδίκησε – στα όρια της αλαζονείας – μια «Ολύμπια» θέση, ως εάν να μπορεί να τοποθετηθεί υπεράνω της καθημερινότητα και να δώσει το «όραμα» που λείπει και από τη Γαλλία και από την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς – ενδεικτική η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης και για το μέλλον της Ευρώπης ή η αποτυχία άρθρωσης διαφορετικής ευρωπαϊκής γραμμής για τον πόλεμο – αλλά είναι ουσιωδώς ηττημένος.
Ούτως ή άλλως, ο Μακρόν ήταν εξαρχής ένας πολιτικός μειωμένης νομιμοποίησης και περιορισμένης ηγεμονικής αποτελεσματικότητας. Αυτό αποτυπώθηκε με τον πιο εμφανή τρόπο στις περσινές εκλογές όταν αφενός πήρε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό για εν ενεργεία πρόεδρο στον πρώτο γύρο (στον δεύτερο η εκλογή του απέναντι στο φόβητρο της Μαρίν Λεπέν ήταν δεδομένη) και αφετέρου είδε το κόμμα του να μην μπορεί να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αποτυπώνεται ακόμη το μέγεθος και βάθος της αποτυχίας και της ήττας του στο ίδιο το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής δημοτικότητάς του (που αρχίζει και προσεγγίζει τις χειρότερες στιγμές του Φρανσουά Ολάντ) αλλά και στον συντριπτικό τρόπο με τον οποίο η γαλλική κοινωνία αποδοκιμάζει την ασφαλιστική του μεταρρύθμιση.
Όποια και εάν είναι η επιλογή του είναι σαφές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κλείσει τον πραγματικό πολιτικό του κύκλο.
Μια κοινωνική έκρηξη με εντυπωσιακό βάθος και διάρκειαΕίναι σαφές ότι η κοινωνική έκρηξη που συγκλονίζει τη Γαλλία δεν λαμβάνει χώρα απλώς και μόνο ως αντίδραση σε μια αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (και πάλι σε μικρότερη ηλικία από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
Το ασφαλιστικό λειτουργεί και πάλι στη Γαλλία ως μετωνυμία του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής, των πολιτικών που βάζουν ως προτεραιότητα την κοινωνική προστασία.
Απέναντι σε αυτό ξεδιπλώνεται μια πολύμορφή έκρηξη που ως αιτία (και στόχο) έχει στην πραγματικότητα όλες τις πλευρές της αυτής τη βάναυσης νεοφιλελεύθερης «κοινωνικής μηχανικής» που κατεξοχήν εκπροσωπεί ο Μακρόν.
Και αποδεικνύεται ότι το κοινωνικό βάθος αυτής της έκρηξης είναι πολύ μεγάλο, τα αποθέματα γείωσης μέσα σε σωρευμένες δεξαμενές κοινωνικής δυσαρέσκειας πλούσια, και η ικανότητα να διαμορφώνονται συμμαχίες «στο δρόμο» εντυπωσιακή.
Μια κοινωνική έκρηξη από το μέλλονΗ χρονική σύμπτωση ανάμεσα στη μεγάλη κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία, τις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα που ακολούθησαν την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και εξελίξεις όπως π.χ. οι πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις στο Ισραήλ, παρά τις μεγάλες διαφορές και τον τρόπο που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα «τοπικά» ζητήματα», δεν παύει να σηματοδοτεί και την εμφάνιση ενός νέου μεγάλου κύκλου κοινωνικών κινητοποιήσεων, που συμπίπτει με τα ανησυχητικά σημάδια μιας ενδεχόμενης οικονομικής κρίσης με αφετηρία την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Σήμερα η ανησυχία για την οικονομική κρίση (ή ο πάντα υπαρκτός φόβος για μια επικείμενη χωρίς προηγούμενο οικολογική καταστροφή) έρχεται να συναντηθεί με την ολοένα και εντεινόμενη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια για το μέλλον που αισθάνονται κοινωνικά στρώματα που έχουν δεχτεί πλήγματα το τελευταίο διάστημα.
Και αυτό διαμορφώνει το έδαφος για μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις και για κοινωνικές δυναμικές που δεν πιέζουν απλώς, αλλά στην πραγματικότητα αποδομούν τα αντίστοιχα πολιτικά συστήματα, αποσαθρώνοντας δεσμούς και σχέσεις εκπροσώπησης που ούτως ήταν χαλαροί στην εποχή μιας ιδιότυπης μηντιακής και ψηφιακής μεταδημοκρατίας.
Και είναι αυτές οι κοινωνικές εκρήξεις που υπογραμμίζουν ότι σε πείσμα μιας προσπάθειας να παρουσιαστούν μια σειρά από μέτρα ως αυτονόητα και αναπόφευκτα, οι κοινωνίες έχουν άλλη γνώμη και εξακολουθούν να υποστηρίζουν έναν πυρήνα αιτημάτων δικαιοσύνης, αναδιανομής, κοινωνικής προστασίας, δημοκρατίας.
Αυτό με τη σειρά του αποτυπώνει και την «ηγεμονική εξάντληση» ενός ολόκληρου μοντέλου πολιτικής που θεωρεί ότι το βασικό ζήτημα είναι απλώς να «επικοινωνηθεί» ένα μήνυμα ή ένα αφήγημα, παραβλέποντας ότι οι κοινωνίες δεν μπορούν να ανεχθούν ένα μέλλον επισφάλειας, ανισότητας και μειωμένων προσδοκιών, αναμένοντας ουσιαστικά τη θρυαλλίδα για μια έκφραση οργής που μπορεί να εκπλήττει επικοινωνιολόγους και «σχεδιαστές πολιτικής».
Το ερώτημα των νέων συμμαχιώνΤο μεγάλο ερώτημα βέβαια που προκύπτει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εάν και σε ποιο βαθμό αυτές οι δυναμικές μπορούν να βρουν μια πολιτική «μετάφραση». Αυτό δεν έχει να κάνει απλώς με το εάν απλώς θα εκπεμφθεί ένας λόγος που θα συσπειρώσει και θα συνενώσει αυτούς τους ανθρώπους που κινητοποιούνται, αλλά και με το εάν μπορεί να σφυραλατηθεί μια κοινωνική συμμαχία, ένα κοινωνικό «μπλοκ» όλων των στρωμάτων που αισθάνονται δυσαρεστημένα, ανασφαλή και αδικημένα και που παρότι αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας διαπερνιούνται από διάφορες διαιρετικές τομές: ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, ανάμεσα σε λαϊκά στρώματα «γηγενή» ή μεταναστευτικής καταγωγής, ανάμεσα σε παραδοσιακά και νέα εργατικά στρώματα, ανάμεσα σε μορφωμένα και μη στρώματα. Διαιρέσεις που εν μέρει αποτυπώνονται και σε διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς (π.χ. το βάρος στη Γαλλία της μετατόπισης τμημάτων της «παλαιάς» εργατικής τάξης προς την ακροδεξιά).
Ωστόσο, φαίνεται ότι η δύναμη του «δρόμου» και της κινητοποίησης είναι αυτή που επιτρέπει δυναμικές ενότητας. Αυτό εν μέρει στη Γαλλία αποτυπώθηκε στα κίτρινα γιλέκα, πολύ πιο έντονα ίσως τώρα, όπως είχε αποτυπωθεί παλαιότερα στην Ελλάδα στις «Πλατείες» (και το Δημοψήφισμα) ή τώρα στις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη. Ωστόσο, το ζήτημα της πολιτικής μετάφρασης παραμένει ανοιχτό ερώτημα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι είμαστε στην αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου στην Ευρώπη, όπου ολοένα και περισσότερο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η παρουσία του λαϊκού παράγοντα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σύνταγμα: Ανήλικα πάνω σε τεθωρακισμένα άρματα μάχης - Ένα λάθος μήνυμα
- Ζώδια – Λεφάκης: Για αυτά τα 4 ο Μάρτης φεύγει μαρτυρικά και επεισοδιακά
- Όλο και χειρότερο - «Όταν ένας πατέρας και μια μάνα χάνει το παιδί του, με μία λέξη μπορείς να το χαρακτηρίσεις: Μητσοτάκης» λέει ο Αθανασίου
- Ειρήνη Σκλήβα: Απίστευτη η ομοιότητά της με την κόρη της – Ποζάρουν μαζί και εντυπωσιάζουν
- Το μυστικό για να μην μείνει στο σπίτι η μυρωδιά από το ψάρι
- Ο Ντόντσιτς θα πληρώσει… ακριβά τη χειρονομία στους διαιτητές
- Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Δέος από την απογείωση των Rafale
- Πώς προέκυψε η πολυσυζητημένη φράση του Κολοκοτρώνη «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»
- Ρωσική πρεσβεία για την 25η Μαρτίου: Με αναφορά σε φιλέλληνα Ρώσο το μήνυμα για την ημέρα της εθνικής επετείου
- Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τσαβούσογλου: Ευχές σε Δένδια για την 25η Μαρτίου
- Μιχαήλ Άγγελος: Διευθύντρια σχολείου έδειξε τον «Δαβίδ» στους μαθητές της και έχασε τη δουλειά της
- 25η Μαρτίου: «Ήταν έγκλημα!» – Ηχηρό μήνυμα στέλνουν οι μαθητές στις παρελάσεις
- Αγγελική Κυβεριώτη: Αγνοείται ψυχολόγος από την Αθήνα – Ποια μπορεί να είναι η αιτία της εξαφάνισής της
- 25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την ημέρα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης;
- Live η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας – Ποια τμήματα θα παρελάσουν
- Τσίπρας: Δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε
- Μακρόν: To λυκόφως του γάλλου προέδρου και μια κοινωνική έκρηξη από το μέλλον
- Ελλάδα - Τουρκία: Οικονομικό «κρας τεστ» - Μισθοί, τιμές, πληθωρισμός
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μακρόν: To λυκόφως του γάλλου προέδρου και μια κοινωνική έκρηξη από το μέλλον
- Μιχαήλ Άγγελος: Διευθύντρια σχολείου έδειξε τον «Δαβίδ» στους μαθητές της και έχασε τη δουλειά της
- 25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την ημέρα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης;
- Τσίπρας: Δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε
- 25η Μαρτίου: «Ήταν έγκλημα!» – Ηχηρό μήνυμα στέλνουν οι μαθητές στις παρελάσεις
- Live η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας – Ποια τμήματα θα παρελάσουν
- Τσαβούσογλου: Ευχές σε Δένδια για την 25η Μαρτίου
- Αγγελική Κυβεριώτη: Αγνοείται ψυχολόγος από την Αθήνα – Ποια μπορεί να είναι η αιτία της εξαφάνισής της
- Ελλάδα - Τουρκία: Οικονομικό «κρας τεστ» - Μισθοί, τιμές, πληθωρισμός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tetris: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το θρυλικό παιχνίδι -Θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ
- 25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα -Marder, Rafale F-16 Viper έκλεψαν τις εντυπώσεις
- Σακελλαροπούλου: Τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας – Χρέος μας με σύμπνοια και ομόνοια να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους
- Στουρνάρας: «Καμία ανησυχία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα»
- Θερμό μήνυμα για το 1821 της πρεσβείας του Ισραήλ
- Μήνυμα Κουτσούμπα για την 25η Μαρτίου: «Το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου»
- Η πιο ντροπιαστική στιγμή για τη Σοφία Κόπολα: «Αυτή που κατέστρεψε τον Νονό»
- Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου για ώρα της γης - Ώρα για αλλαγή πολιτικών
- 25η Μαρτίου: H εντυπωσιακή στιγμή της απογείωσης των πολεμικών αεροσκαφών Rafale - Βίντεο
- Κεραμέως: Θα προχωρήσουμε σε 3.700 διορισμούς εκπαιδευτικών - Θεσμική ασέβεια αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης