Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς: Στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρώπης

Για δεύτερη μόλις φορά στην 70ετή ιστορία του θεσμού μια γυναίκα γίνεται γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για αυτό και όπως επισήμανε η Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς η εκλογή της δείχνει ότι ο Οργανισμός «έχει στόχο την ισότητα των φύλων».

Η Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς υπήρξε η 14η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης της Κροατίας. Η τρίτη γυναίκα που κατείχε το αξίωμα του ΥΠΕΞ –μετά

την Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς και την Βέσνα Πούσιτς– η Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς υπήρξε βουλευτής από το 2008 ως το 2011.

Η 56χρονη κροάτισσα πολιτικός εξελέγη πριν από λίγες ημέρες νέα Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης την ώρα που ο πανευρωπαϊκός οργανισμός προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας πλήττεται από μια μακρόχρονη κρίση με τη Ρωσία. Η Μπούριτς επικράτησε του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς και θα ξεκινήσει την πενταετή θητεία της την 1η Οκτωβρίου 2019.

Γεννημένη στο Μόσταρ της σημερινής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η Μπούριτς σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και πήρε υποτροφία για το μεταπτυχιακό της στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο διάσημο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου και στη Βαρσοβία. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Μετά την εκλογή της δήλωσε από το Στρασβούργο ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικός όσο σήμερα και δεσμεύτηκε να εργαστεί στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ευαίσθητων ομάδων στην κοινωνία. Είπε ότι θα εργαστεί για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις χώρες μέλη του Οργανισμού ώστε να διασφαλιστούν οι δύο στόχοι που έχουν τεθεί από ιδρύσεώς του: η ειρήνη και η ευημερία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949 ως ένας διεθνής οργανισμός με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Ο διεθνής αυτός οργανισμός, ο οποίος σήμερα αριθμεί 47 χώρες-μέλη, είπε η Μπούριτς, είχε στόχο να καλλιεργεί τον διάλογο όχι μόνο μεταξύ των οργάνων του αλλά και μεταξύ των μελών του.

«Από την θέση της Γενικής Γραμματέως θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις διακρίσεις και κυρίως εις βάρος των γυναικών και των παιδιών», λέει η ίδια και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη σημερινή κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα