Μάριο Βίτι: Ο κορυφαίος πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων έφυγε στα 97 χρόνια του

Ο Μάριο Βίτι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο του σπουδαίο αποτελώντας μια διαρκή μαρτυρία για τις γέφυρες που δημιούργησε ανάμεσα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σε ηλικία 20 χρόνων, το 1946 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, την πατρίδα του πατέρα του και εκεί σπουδάζει φιλολογία καλλιεργώντας συστηματικά τη σχέση του με την ελληνική λογοτεχνία, σχέση που είχε ήδη αρχίσει από τα γυμνασιακά του χρόνια στη γενέτειρά του. Συναντά μεγάλους διανοητές στο Πανεπιστήμιο που τον εμπνέουν να ασχοληθεί

με τη λογοτεχνία.

Η πολύ καλή γνώση των ελληνικών τον βοηθούν στην έρευνα του. Σταδιοδρομεί στα ιταλικά πανεπιστήμια και για μεγάλα διαστήματα διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής στα πανεπιστήμια, Θεσσαλονίκης, Παρισιού και Γενεύης. Συνδέεται με τους Σεφέρη και Ελύτη ενώ η δικτακτορία αποτελεί αφορμή ώστε να γράψει το σπουδαίο έργο του «Ιστορία της νεοελληνικής γλώσσας».

Τα ελληνικά κείμενα του στη γείτονα χώραΣτην Ιταλία εξέδωσε ελληνικά κείμενα που ο ίδιος ανακάλυψε με επίμονη έρευνα, όπως το έργο Ευγένα του Θ. Μοντσελέζε (1965), έναν διάλογο του Ν. Σοφιανού (1966), έναν τόμο με κείμενα του Α. Κάλβου (A. Kalvos ei suoi scritti in italiano, 1960). Παράλληλα συστήνει για πρώτη φορά στην Ιταλία την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, το 1952 και αργότερα εκδίδει έναν τόμο ποιήματα και πεζά του κείμενα (Opere, Poesia, Prosa, 1982).

Η ανθολογία του, Poesia Greca del Novecento (1957) υπήρξε η πρώτη απόπειρα να μεταφραστεί ιταλικά, αλλά και να αξιολογηθεί η ελληνική ποίηση του 20ου αιώνα μέσα από μια ιστορική και κριτική προοπτική, έτσι όπως έγραψε αργότερα και την Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Οι εκδόσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εκδόθηκαν τα βιβλία του με την αλληλογραφία του Α. Κάλβου (Πηγές για τη Βιογραφία του Κάλβου, 1963) και οι μελέτες: Η Ιδεολογική Λειτουργία της Ελληνικής Ηθογραφίας (1974), Η Γενιά του Τριάντα, Ιδεολογία και Μορφή (1977), Ο Ελύτης, βιβλιογραφία (1977), Φθορά και Λόγος, εισαγωγή στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη (1978), Ο Ελύτης, Κριτική Μελέτη (1974), Ο Κάλβος και η Εποχή του (1995), Για τον Οδυσσέα Ελύτη (1998). Ο τόμος, Γραφείο με Θέα (2006) περιέχει άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ομιλίες και μια εκτενή εργογραφία του.

Στο τελευταίο του βιβλίο, Η Πόλη όπου Γεννήθηκα, Ιστανμπούλ, 1926-1946, καταγράφει τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του, το ιταλικό, ελληνικό, αλλά και πολυεθνικό περιβάλλον όπου μεγάλωσε, πριν αφήσει την Πόλη και αποφασίσει να γίνει Ιταλός νεοελληνιστής, στη Ρώμη.

Η αγάπη για την ‘Υδρα

Πριν λίγα χρόνια με αφορμή μια τιμητική εκδήλωση για το έργο του στην Ύδρα αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης του νησιού. Ένα αγαπημένο μέρος για εκείνον αφού εκεί γνώρισε τη σύζυγο του Αλεξάνδρα και πέρασε τα περισσότερα καλοκαίρια του φιλοξενώντας σημαντικούς ανθρώπους των τεχνών και γραμμάτων.

Η τελευταία πράξη

Η εξόδιος τελετή θα γίνει στη Ρώμη, σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ο ίδιος το θέλησε. Θα τον αποχαιρετίσουν οι δυο γιοί του, Μάσιμο και Πάολο και τα πέντε εγγόνια του, όλοι κοντά του μέχρι την τελευταία στιγμή. Χωρίς την αγαπημένη του Αλεξάνδρα, με την οποία μοιράστηκαν 70 χρόνια κοινής ζωής και την έχασε πριν από έξη μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα