«Μαύρη» πρόβλεψη για πάνω από 800 διασωληνωμένους

Υπό τη σκιά της παραλλαγής Ομικρον και ενώ οι «σκληροί δείκτες» επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια που δείχνουν ότι οι διασωληνωμένοι στα μέσα Δεκεμβρίου ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τους 800, δεδομένου ότι ο μήνας ξεκίνησε με 700 και πλέον ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, θα εορταστούν τα Χριστούγεννα.

Παρ’ όλα αυτά, φέτος η εορταστική καθημερινότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες θα θυμίζει εποχές προ πανδημίας, καθώς εν απουσία αυστηρών περιορισμών και lockdown

έχουν εισέλθει σε μία νέα… σφαίρα κανονικότητας.

Οι επιστήμονες, εντούτοις, δεν εφησυχάζουν, γνωρίζοντας ότι ο εντοπισμός του κρούσματος «0» είναι μόνον η εισαγωγή της επέλασης της Ομικρον και στη χώρα μας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος αυστηροποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ζώνες συγχρωτισμού και εντατικών εισηγήσεων για διευρυμένο testing στην κοινότητα.

Νέες μολύνσεις

Εν τω μεταξύ, η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάνοντας ένα… άλμα στο κοντινό μέλλον, υπογραμμίζει τα εξής: «Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».

Πιο αναλυτικά, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η Ομικρον ανταγωνίζεται σε μεταδοτικότητα τη Δέλτα, για την οποία το ECDC είχε επίσης προβλέψει στις αρχές του καλοκαιριού ότι τους μήνες που θα ακολουθούσαν θα εξελισσόταν στον απόλυτο κυρίαρχο.

Οι καταιγιστικές αυτές εξελίξεις βρίσκουν τη χώρα μας σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς η σταθεροποίηση της επιδημικής καμπύλης επιτεύχθηκε μεν αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα – τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 50.000. Συνεπακόλουθα,  η υψηλή κινητικότητα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δυναμιτίζει τις προσπάθειες για την πολυπόθητη πτώση του ιικού φορτίου.

Τεστ

Υπό τις συνθήκες αυτές, τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων συστήνουν στους πολίτες να υποβάλλονται σε self test πριν από συναθροίσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα διατεθεί ένα δωρεάν self test σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό, με στόχο τη δημιουργία αναχώματος στις χριστουγεννιάτικες μεταδόσεις.

Μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για ένα ισχυρό όπλο, υπενθυμίζοντας τα οφέλη της στρατηγικής αυτής στα σχολεία. Και προειδοποίησε πως «την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των self tests, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε από αυτό». Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και στις 3-7 Ιανουαρίου.

Συνεκτιμώντας, δε, και τις προβλέψεις του ECDC ότι η Ομικρον αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη από τη Δέλτα στα τέλη Ιανουαρίου (εφόσον διαπιστωθεί στην πράξη πιο μολυσματική), γίνεται σαφές ότι η παρακολούθηση της επιδημίας με «εργαλείο» το διευρυμένο testing αποτελεί διπλό στοίχημα.

Νοσηρότητα

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα έχει συνεχώς το βλέμμα της στραμμένο σε όσα εξελίσσονται στη Νότια Αφρική. Εκεί, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη, «η επιδημία παρουσιάζει εκθετική αύξηση, σε κρούσματα και θανάτους με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Ομικρον, που δείχνει να είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ενδεικτικά, σε διάστημα μίας εβδομάδας οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν έως και 400%. Υπογραμμίζεται, εντούτοις, ότι σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μικροβιολόγος του αρμόδιου νοτιοαφρικανικού ινστιτούτου δήλωσε πως το νέο στέλεχος δείχνει να διαφεύγει από την ανοσία που προσφέρει προηγούμενη λοίμωξη: «Η προηγούμενη λοίμωξη προστάτευε έναντι της Δέλτα, τώρα όμως αυτό φαίνεται να μην ισχύει με την Ομικρον» επεσήμανε η καθηγήτρια Αν φον Γκότμπεργκ. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η λοίμωξη από Ομικρον θα είναι πιο ήπια σε όσους επαναμολύνονται ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

ΣτΕ για υποχρεωτικότητα

Σφραγίδα συνταγματικότητας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αποφάσεις της οποίας απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές που τάσσονταν κατά του μέτρου, τόσο από το προσωπικό της ΕΜΑΚ όσο και από εργαζομένους σε δομές υγείας.

Ειδικά, μάλιστα, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε από το ΣτΕ ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα