Μαυρωτάς: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ποντάρει στο Ποτάμι για ψήφο εμπιστοσύνης

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ούτε να την εξιδανικεύουμε, ούτε να την δαιμονοποιούμε, απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς.

«Τα θετικά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι περισσότερα από τα αρνητικά της μη ψήφισης κατά δική μας άποψη» ανέφερε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», διευκρινίζοντας πως η στάση του Ποταμιού θα καθοριστεί «αφού δούμε και τις τελικές διατυπώσεις της συνταγματικής αναθεώρησης,

που ξεκινάει σήμερα στα Σκόπια, αν δηλαδή έχουν μπει και οι διατυπώσεις που ουσιαστικά ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών». Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του κόμματος, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Αμυρά, οι οποίοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις έναντι της συμφωνίας, σημείωσε πως δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Άλλωστε», σημείωσε, «αυτή η διαφορά που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα αντικατοπτρίζεται και στη βάση του κόμματος, δεν είναι όλοι αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας -όπως και σε όλα τα κόμματα φαντάζομαι- και με αυτό το σκεπτικό νομίζω ότι θα περιμένουμε πότε θα έλθει στην ελληνική βουλή, να συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα, για να καταλήξουμε στις αποφάσεις».

Σχετικά με τη στάση που προτίθεται να τηρήσει το Ποτάμι, εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο κ.Μαυρωτάς ανέφερε: «Υπάρχουν κάποια θεσμικά κλειδιά στη συγκεκριμένη διαδικασία. Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, αν φύγουν οι ΑΝΕΛ τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία, είτε να γίνει μία πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές είναι οι θεσμικές διαδικασίες που μπορούν να γίνουν. Και στις δυο έχουμε πει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ποντάρει στο Ποτάμι για την εμπιστοσύνη, θα καταψηφίσουμε και μια ψήφο εμπιστοσύνης και θα υπερψηφίσουμε μία πρόταση δυσπιστίας, μια πρόταση μομφής».

«Κατά τη γνώμη μου», συνέχισε, «θα πρέπει να υπάρξει μία ομαλότητα και η ομαλότητα αυτή μεταφράζεται στο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, για να δείξει ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», καθώς, «προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να έχει σκιές ότι ψηφίστηκε από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, πρέπει να υπάρχει μία καθαρή στάση». Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών ο βουλευτής του Ποταμιού δήλωσε «κατά 80% σίγουρος ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis, ο κ.Μαυρωτάς επισήμανε: «Θεωρώ ότι ένας μάρτυρας δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος a la carte, δηλαδή τη μία φορά ως Αναστασίου να λέει κάποια πράγματα και την άλλη φορά να έρχεται και να λέει κάποια άλλα. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, να μην εργαλειοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, προκειμένου κάποιοι πολιτικοί να κρεμαστούν στα μανταλάκια, αλλά να προχωρά την έρευνα εις βάθος και όσο γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί τότε είναι αποτελεσματική. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει ούτε η εκτελεστική εξουσία στη Δικαιοσύνη, όπως κάνει ο κ. Πολάκης πολλές φορές και έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια της γραφικότητας και είναι σαν να εκφράζει μία κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι έχει λειτουργούς, οι οποίοι μπορούν αντικειμενικά να κάνουν τη δουλειά τους».

Αναφερόμενος, τέλος, στην συνταγματική αναθεώρηση τη χαρακτήρισε «μία κατεξοχήν συναινετική κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί ακριβώς εκτείνεται σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους» και παρατήρησε ότι «θα έπρεπε να είχε βάλει και η κυβέρνηση περισσότερο νερό στο κρασί της, παραδείγματος χάρη όταν όλα τα κόμματα λέμε -εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή- ότι θα πρέπει και το άρθρο 16 να αναθεωρηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα