Με χρονόμετρο οι αγορές στα καταστήματα για να μπει φρένο στον συνωστισμό - Μέσω του e-katanalotis

Προβληματισμός επικρατεί σε ειδικούς και κυβέρνηση για τις εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο.

Η εικόνα με πλήθος κόσμου να έχει ξεχυθεί στα καταστήματα χωρίς την απαραίτητη τήρηση των αποστάσεων χτύπησε «καμπανάκι».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ετοιμάζονται για δυναμική επανεμφάνιση.

Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πυκνών ελέγχων από κλιμάκια δημόσιων Αρχών απέφερε καρπούς τις γιορτές.

Πρώτιστος στόχος είναι να μείνει χαμηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά και να αποφευχθούν

τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης.

Οι ατέλειωτες ουρές έξω από τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο θορύβησαν τους λοιμοξιολόγους οι οποίοι τονίζουν ότι αν αυξηθούν τα χρήματα η εισήγηση θα είναι κλείσιμο των καταστημάτων.

Τα σενάρια

Η χρονική διάρκεια δύο ωρών που δίνεται στους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους αποδεικνύεται στην πράξη μικρή, οδηγώντας τους σε καταστρατήγηση του μέτρου.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μπει φρένο στην απειθαρχία των πολιτών που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού και ένα καταστροφικό πισωγύρισμα για το λιανεμπόριο.

Στο τραπέζι μπαίνει εφαρμογή μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα κάνουν τα ψώνια σε μαγαζιά με το χρονόμετρο, παράλληλα με τη μετακίνηση μέσω κωδικού SMS στο 13033. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για χρονικό περιορισμό στους πολίτες για να κάνουν τις αγορές τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κλείσει το λιανεμπόριο, σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο μοντέλο που περιλαμβάνει εφαρμογή στο κινητό, SNS, αλλά και έγγραφη βεβαίωση για τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μία φορά την ημέρα και θα πρέπει μέσα στο χρονικό περιθώριο των δύο ωρών να προβούν όλες τις αγορές τους.

Ο καταναλωτής είτε θα «κατεβάζει» από το κινητό του την εφαρμογή e-katanalotis, η οποία θα έχει το σχετικό χρονόμετρο είτε θα μπορεί να στέλνει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να του αποστέλλεται link με το χρονόμετρο. Το χρονόμετρο θα ενεργοποιείται με το πάτημα του link και θα μετρά αντίστροφα τις δύο ώρες ενώ θα επιτρέπεται μία φορά την ημέρα η ενεργοποίησή του.

«Όχι» σε κόφτη στα SMS

Tα περί… κόφτη στα SMS διέψευσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να μπει στα γραπτά μηνύματα, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού.

«Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει», επισήμανε.

Ανοικτά τα μαγαζιά και την επόμενη Κυριακή

Για τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, το λιανεμπόριο καθώς και τα κομμωτήρια (υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ.) υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:00.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Βαθιά ενοχλημένος από τις εικόνες κοσμοπλημύρας ήταν και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» δήλωσε ο κ. Σύψας, ενώ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία αν και εξήγησε πως δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, επισήμανε πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο» και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες του αγοραστικού συνωστισμού».

Ανήσυχος διπλά εμφανίστηκε με τη σειρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε αφενός την ανησυχία του για την μετάλλαξη του ιού και αφετέρου για τις σκηνές αγοραστικής μανίας, περιγράφοντας στον Θέμα 104, 6 πως ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου», καθώς σημείωσε πως «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα