Με το σταγονόμετρο οι δωρεές στις δομές παιδικής προστασίας

«Είναι λογικό να νιώθει ο κόσμος ότι δεν μπορεί πραγματικά να γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στους οργανισμούς παιδικής προστασίας.

Γι’ αυτό πρέπει να δούμε τη συλλογική μας ευθύνη ως κράτος, ως κοινωνία των πολιτών αλλά και ως δωρητές, να απαιτούμε ένα σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο και διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δηλώνει στα «ΝΕΑ» η γενική διευθύντρια της Κιβωτού του Κόσμου, Μαρία Χατζηνικολάκη, αποτυπώνοντας το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί για τις δομές παιδικής προστασίας έναν χρόνο μετά το ντόμινο αποκαλύψεων για τη δράση

τού τότε επικεφαλής της συγκεκριμένης δομής, ο οποίος ελέγχεται τόσο για την οικονομική διαχείριση που επεφύλασσε σε χρηματικές και άλλες δωρεές που προορίζονταν για τα παιδιά όσο και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος ανηλίκων που βρίσκονταν υπό την προστασία του.

Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι, για κακοδιαχείριση και κακοποιήσεις εντός δομών παιδικής προστασίας, δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα σήμερα οι δωρεές σε ορισμένες δομές να είναι μηδενικές, γεγονός που απειλεί ευθέως το κατά πόσο θα μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν εστίες παιδικής προστασίας, έναν ρόλο που το κράτος – χωρίς να τις χρηματοδοτεί – ζητά να επιτελούν.

Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι τριών οργανισμών που μιλούν και γράφουν στα «ΝΕΑ», η εμπιστοσύνη των δωρητών που πριονίστηκε συθέμελα από τα όσα ακούστηκαν – και μένει να αποδειχθούν – πλήττει τα ίδια τα παιδιά καθώς, σε περίπτωση που κάποιες δομές αναγκαστούν να κλείσουν, τα παιδιά θα καταλήξουν στις εναπομείνασες δομές στριμωγμένα, μεγαλώνοντας σε συνθήκες άκρως ακατάλληλες.

«Εκποιήσαμε το 30% της ακίνητης περιουσίας»

«Οι επιπτώσεις στο κομμάτι των δωρεών μετά την Κιβωτό ήταν πτώση 35%», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Αντώνιος Αλακιώτης, προσθέτοντας: «Με συνέπεια, τον Μάιο, να βρεθούμε σε μια κατάσταση τραγική και να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας.

Ημασταν τυχεροί γιατί ο κεντρικός φορέας, της παγκόσμιας οργάνωσής μας, διαθέτει κεφάλαια υποστήριξης κι έτσι καλύφθηκε το έλλειμμα, διαφορετικά θα ήμασταν στην πολύ δυσάρεστη θέση να αναστείλουμε τη λειτουργία μας.

Στο διάστημα αυτό, έχουμε εκποιήσει το 30% περίπου της ακίνητης περιουσίας από δωρεές.

Το κόστος μισθοδοσίας για το προσωπικό μας (220 άτομα) είναι τεράστιο. Και πλέον ακόμα και οι εταιρείες προτιμούν να μας δίνουν αντί για χρήματα προϊόντα. Εμείς, όμως, για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο προσωπικό πληρώνουμε με χρήματα, δεν δίνουμε προϊόντα. Θα έλεγα ότι τα Παιδικά Χωριά SOS εκπέμπουν SOS».

Ενόψει Χριστουγέννων – μια περίοδος που παραδοσιακά οι πολίτες από το υστέρημά τους και οι εταιρείες από το ετήσιο budget προσφέρουν χρήματα σε δομές για το παιδί – η Κιβωτός του Κόσμου προσανατολίζεται σε μια ραδιοφωνική καμπάνια μέσω της οποίας θα ζητήσει να καλέσει ή να στείλει ο κόσμος SMS στο 19828, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τρόφιμα.

«Οι δωρεές του κόσμου που αποτελούν το 80%-90% των εσόδων της Κιβωτού έχουν παγώσει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα γίνει μεγαλύτερο για όλους τους φορείς», σημειώνει η Εκάβη Βαλλερά, διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανεύρεσης Πόρων της Κιβωτού, που παρουσιάζει πτώση 100% στα έσοδά της ύστερα από τις περσινές, σοκαριστικές καταγγελίες.

Να μην τιμωρηθούν τα παιδιά

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Σωματείου Eliza, Βάννα Μαρκετάκη, εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι η πίστη στον δικό τους οργανισμό (που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης μέσα από προγράμματα που υλοποιεί σε συνεργασία πάντα με εξειδικευμένους τρίτους) δεν κλονίστηκε.

Κι ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν φιλοξενεί παιδιά. Η ίδια υποδεικνύει τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης, οι οποίοι αφορούν την επιδίωξη της διαφάνειας και τη δημοσιοποίηση ελέγχων από αξιόπιστους φορείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ ταυτόχρονα τονίζει: «Δεν νιώσαμε έως τώρα δυσπιστία από τους δωρητές που μας στήριζαν.

Οι κλειστές δομές – παρότι θεωρούμε πως μπορεί να αποτελέσουν ένα «κακοποιητικό περιβάλλον» και ότι στόχος πρέπει να είναι η πλαισίωση των οικογενειών και η προαγωγή της αναδοχής – δεν μπορούν να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό είπαμε ότι και η Κιβωτός πρέπει να υποστηριχθεί γιατί τα παιδιά έμειναν μέσα. Και θα ήταν πολύ τιμωρητικό τα παιδιά να μην έχουν τα Χριστούγεννα δώρο επειδή ο επικεφαλής είναι υπό αμφισβήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα