Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν λέει ο Εξαδάκτυλος

Σε φάση σταδιακής άρσης των αυστηρών μέτρων του lockdown φαίνεται πως πρόκειται να μπει η χώρα  τις επόμενες βδομάδες.

Στόχος φαίνεται να είναι να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα από την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση δεδομένου τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 85% στην Αττική.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, με την ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό να αγγίζει το 8%.

«Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί.

Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην Covid-19. Είτε δια του εμβολιασμού είτε δια της νοσήσεως» εξήγησε χαρακτηριστικά στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο  ίδιος υποστήριξε για τη Θεσσαλονίκη ότι η αύξηση αυτή συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και «δεν είναι τέτοια ώστε να πάει στο επίπεδο της Αττικής. Δεν αισθανόμαστε ήρεμα, γιατί αν συνεχίσει έτσι μπορεί να γίνει μεγάλη αύξηση» τόνισε.

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στον Εύοσμο, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Γίνεται μάχη για να μη διασπαρεί. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση όσο τρέχει ο εμβολιασμός να έχουμε δυο ακόμη στελέχη. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι αυτή που καλύπτεται λιγότερο από τα διαθέσιμα εμβόλια».

Ερωτηθείς ποιες δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν κατά τη διάρκεια του lockdown και αν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε με νόημα:

«Λίγη υπομονή. Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. (…) Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνου είπε ότι οι μετρήσεις για τη Θεσσαλονίκη δείχνουν μια σταθερή, ήπια αύξηση 10% με 15%. «Δεν είναι μια εκθετική αύξηση. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός, σημαίνει επαγρύπνηση. Δεν είναι μόνο η συγκέντρωση στα λύματα. Είναι ο δείκτης θετικότητας, ο βαθμός μεταδοτικότητας, η εικόνα του συστήματος υγείας. Ολα αυτά συνεκτιμώνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Keywords
Τυχαία Θέματα