Μέγας Αλέξανδρος: Εχει βρεθεί πραγματικά ο τάφος της μητέρας του στον τύμβο του Κορινού
Εντυπώσεις και ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του καθηγητή του τμήματος «Ελληνικών Σπουδών» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας, κ. Αθανάσιου Μπίντα, πως βρήκε τον τάφο της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα ανασκαμμένο ταφικό μνημείο του Κορινού Πιερίας
Ο κ. Μπίντας στηρίζει τα συμπεράσματά του επικαλούμενος ιστορικές πηγές, κάποιες τρεις αρχαίες επιγραφές που έχουν βρεθεί στην περιοχή αλλά στα χαρακτηριστικά του τύμβου. Στοιχεία τα
Συγκεκριμένα επικαλείται σημειώσεις του Αμερικανού καθηγητή Charles Edson, το βιβλίο του Έλληνα Αρχαιολόγου Γ. Οικονόμου για τις επιτύμβιες επιγραφές της Πιερίας οι οποίες «αναφέρονται στους Αιακίδες της Πιερίας που ήταν απόγονοι της Ολυμπιάδας τής συζύγου τού, Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας» αλλά και τα ανασκαφικά συμπεράσματα του αρχαιολόγου Ματθαίου Μπέσιου ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.
Το σκεπτικό της ταυτοποίησης του ταφικού μνημείου του Κορινού με τον τάφο της Ολυμπιάδας έχει παρουσιάσει μάλιστα ο καθηγητής τόσο σε ημερίδα όσο και σε βιβλίο.
ΕπιχειρήματαΜεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί ο κ. Μπίντας για να στηρίξει την άποψή του είναι η μοναδικότητα του τάφου, τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτόν από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey, που τον ανέσκαψε τη δεκαετία του 1850, αλλά και το περιεχόμενο των επιγραφών οι οποίες αναφέρουν τα ονόματα της Ολυμπιάδας και της οικογένειάς της, των Αιακιδών.
Υπέρ των συμπερασμάτων του κ. Μπίντα έχει ταχθεί η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με τις ανασκαφές στην όαση Σίουα της Αιγύπτου όπου επιμένει, εδώ και δεκαετίες, πως βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισχυρισμοί οι οποίοι ωστόσο έχουν απορριφθεί από την διεθνή αρχαιολογική κοινότητα.
Ποια ήταν η ΟλυμπιάδαΣύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Ολυμπιάδα (373 π.Χ. – 316 π.Χ.) ήταν Ελληνίδα πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρη του Βασιλιά Νεοπτολέμου B´, σύζυγος του Βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β´ και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Μακεδόνων.
Γεννήθηκε στη Αρχαία Πασσαρώνα το έτος 373 π.Χ., και μεγάλωσε στο Αρχαίο Όρραον.
Έζησε ως σύζυγος του Φιλίππου Β´ στην Πέλλα και στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα).
Δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα του Θερμαϊκού Κόλπου με εντολή του Κασσάνδρου (στρατηγού και επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου) το έτος 316 π.Χ.
Η απροσδόκητη και θλιβερή αγγελία του θανάτου του γιου της Αλέξανδρου Γ´, το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, τη συνέτριψε. Δε θέλησε ποτέ να δεχτεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από φυσιολογικό θάνατο και θρηνούσε ακόμα που μάθαινε ότι έμενε άταφος στη Βαβυλώνα επί δύο χρόνια, εξαιτίας των άγριων αγώνων διαδοχής των στρατηγών του. Η οργή της μεγάλωσε, όταν ο Μακεδονικός στρατός της Ασίας αναγόρευσε βασιλιά τον διανοητικά καθυστερημένο γιο του Φιλίππου – από τη Φίλινα – ως Φίλιππο Αρριδαίο, τον οποίο παντρεύτηκε η φιλόδοξη κόρη της Κυνάνης, Ανταία Ευρυδίκη, για να εξυπηρετήσει τους φιλόδοξους σκοπούς της. Ο νεογέννητος γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ’, αναγορεύτηκε συμβασιλιάς. Η αχαλίνωτη φιλοδοξία της Ευρυδίκης ανησυχούσε την Ολυμπιάδα, που φοβόταν για τη ζωή του εγγονού της. Έπεισε τη Ρωξάνη να καταφύγει στην Ήπειρο. Εκεί βρήκε προστασία και η κόρη του Φιλίππου Β´ και της Νικησίπολης, η Θεσσαλονίκη, για την οποία η Ολυμπιάδα έτρεφε αγάπη και στοργή, αφού την ανάθρεψε σαν δικό της παιδί, διότι είχε μείνει ορφανή είκοσι μόλις μέρες μετά τη γέννηση της.
Ο θάνατοςΜετά τους εξοντωτικούς πολέμους των επιγόνων, ο Κάσσανδρος, υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας, έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία και ο Φίλιππος Αρριδαίος με την Ανταία Ευρυδίκη συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου. Η Ολυμπιάδα, βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ’, εγκαταλείπει την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία. Σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Ευρυδίκης και του Αρριδαίου, οι τελευταίοι αιχμαλωτίζονται από τη γηραιά βασίλισσα και θανατώνονται άγρια. Ο Κάσσανδρος, απασχολημένος την εποχή εκείνη στην Αθήνα, κατευθύνεται εναντίον της Ολυμπιάδας, η οποία καταφεύγει στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της το μικρό Αλέξανδρο Δ´, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της. Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία και αφού η κατάσταση των πολιορκημένων έγινε αφόρητη (οι εγκλωβισμένοι αναγκάσθηκαν να σφάξουν και να φάνε έναν ελέφαντα δώρο του Μ.Αλεξάνδρου), η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της. Ο Κάσσανδρος, αθετώντας την υπόσχεσή του, έβαλε τους ανθρώπους του να τη σφάξουν – κατ’ άλλους κάλεσε όλους τους εξαγριωμένους συγγενείς των δολοφονηθέντων από την Ολυμπιάδα, να τη λιθοβολήσουν, «αφήνοντας άταφο το πτώμα της να σαπίσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η προσευχή που θωρακίζει το σπίτι μας την νύχτα από τα κακά πνεύματα
- Γερμανία: Κατέρρευσαν σπίτια από σφοδρές βροχοπτώσεις - Δεκάδες αγνοούμενοι
- Για πιο υγιή καρδιά αξίζει να τρώτε τρεις μερίδες από αυτό κάθε μέρα
- Συγκέντρωση Σύνταγμα: «Τραγικές εικόνες, δεν έχουν σχέση με την εκκλησία», λέει ο Μητροπολίτης Δωδώνης
- Tα ωραιότερα πόδια της Ελλάδας
- Άλιμος: «Για μια ματιά μέσα στο λεωφορείο έγιναν όλα» λέει ο πατέρας του 14χρονου που μαχαιρώθηκε
- «Βόμβα» από τον καθηγητή Γραβάνη: «Οι ανεμβολίαστοι οδηγούν σε κλείσιμο τη χώρα - Έρχονται χρεοκοπίες»
- Ζητούν την ανάκληση μετάθεσης υπαλλήλου
- Αλεξανδορύπολη: Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία! Κομμένα μέλη στο οδόστρωμα - Δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή το ζευγάρι
- Γιάννης Κουκουράκης: Δεν έχει ακουστεί ούτε το 1/5 αυτών που συμβαίνουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μέγας Αλέξανδρος: Εχει βρεθεί πραγματικά ο τάφος της μητέρας του στον τύμβο του Κορινού
- Μπακς – Σανς 109-103 και όλα πλέον από την αρχή
- «Κλειδώνει» η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη: Τακτοποίηση οφειλών σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες
- Κοροναϊός: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
- Πώς ταξιδεύουμε με πλοίο: Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες
- Κοροναϊός: Αναποτελεσματική η αζιθρομυκίνη στην λοίμωξη από Covid-19
- Ασφάλιση: Εως 9 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη από πλασματικά έτη
- Ηχηρό μήνυμα για Ανατολική Μεσόγειο: «Σημείο αναφοράς για όλους το διεθνές δίκαιο»
- Βαρύ πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Google για τα πνευματικά δικαιώματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσο πραγματικά κοστίζει η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι μας;
- Νεκρός 23χρονος σε τροχαίο στη Χαλκιδική - Ένας τραυματίας
- Κλιματική αλλαγή: Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε την κοινή θέση με τη Μόσχα για διμερή συνεργασία
- Παγώνη: «Αν δεν έχουμε το τείχος ανοσίας μέχρι τέλος Αυγούστου, θα γυρίσουμε πάλι πίσω»
- Τέσσερα ανήλικα αδέλφια δραπέτευσαν από ίδρυμα στις Σέρρες για να βρουν τους γονείς τους! (video)
- Κοριτσάκι 2 ετών έπεσε από τον 4ο όροφο - Διακομίστηκε στη Θεσσαλονίκη
- Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακάλεσε τον διορισμό Μπουλού στη θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου
- Ο Ερντογάν ανακάλεσε τον διορισμό του Μπουλού: Τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
- Ηλιούπολη: Καταγγελίες και για άλλους αστυνομικούς