Μέση Ανατολή: «Oι επιθέσεις είναι μόνο η αρχή»

«Οι επιθέσεις εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία είναι η αρχή, όχι το τέλος, της αμερικανικής απάντησης» δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στα κύματα επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ, στη διάρκεια των οποίων επλήγησαν στόχοι των Φρουρών της Επανάστασης και ομάδες που συνεργάζονται μαζί τους στις δύο χώρες, με δεκάδες νεκρούς. Το Σάββατο, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη βοήθεια των Βρετανών, έπληξαν εκ νέου οργανώσεις φίλα προσκείμενες προς το Ιράν στην

ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της απάντησης για τον θάνατο τριών και τον τραυματισμό δεκάδων αμερικανών στρατιωτών σε βάση στο έδαφος της Ιορδανίας.

Αυτή τη φορά, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, στο στόχαστρο βρέθηκαν 36 εγκαταστάσεις των Χούθι σε 13 διαφορετικές περιοχές της Υεμένης – ανάμεσά τους υπόγειες αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων και drones, καθώς και κέντρα διοίκησης. Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να μη βγαίνει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, με άμεση εμπλοκή και του Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου από χθες στη Μέση Ανατολή.

Αντίδραση στις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις υπήρξε τόσο από το Ιράν όσο και από τη Χαμάς, που κατηγόρησαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο για κλιμάκωση του πολέμου. Ιδιαιτέρως τεταμένη είναι η κατάσταση και εντός του Ιράκ, όπου η Τεχεράνη διατηρεί (για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους) σημαντική επιρροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της χώρας συναντήθηκε με ανώτατο αξιωματούχο των Χούθι, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σπρώχνουν την περιοχή στο «χείλος της αβύσσου» – ενώ την ίδια στιγμή εκπρόσωπος άλλης φιλοϊρανικής οργάνωσης, της συμμαχίας Χεσέντ αλ Σάμπι, ζήτησε την άμεση αποχώρηση όλων των Αμερικανών στρατιωτών από το έδαφος του Ιράκ. Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο υπεύθυνος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς η ΕΕ προετοιμάζει τη δική της ναυτική αποστολή στην περιοχή, με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων – όχι, όμως, την ανάληψη επιθετικής δράσης.

Περιοδεία Μπάιντεν

Αυτό είναι το φόντο στο οποίο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί τη νέα περιοδεία του στην περιοχή, όπου βρίσκεται και ο γάλλος συνάδελφός του, Στεφάν Σεζουρνέ. Στο πρόγραμμα του

Μπλίνκεν περιλαμβάνονται επισκέψεις και συναντήσεις σε Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Κατάρ, Ισραήλ και Δυτική Οχθη, με την προσπάθειά του να επικεντρώνεται στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και τη Χαμάς. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια δύσκολη αποστολή, η οποία μάλιστα έχει αντανάκλαση και στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του NBC, μόλις το 29% των Αμερικανών εγκρίνει τη στάση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στη συγκεκριμένη κρίση – ποσοστό χαμηλότερο κατά 5% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, το οποίο υποχωρεί στο 15% στους νέους κάτω των 35 ετών.

Τεταμένη κατάσταση

Η κατάσταση είναι τεταμένη και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Εκτός των νέων μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, με αίτημα τη συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων και την παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κλίμα είναι βαρύ και εντός της κυβέρνησης. Απόδειξη, η παρέμβαση του πρωθυπουργού, πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς στη νέα πρόταση που συζητείται, ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί «οποιαδήποτε συμφωνία και με κάθε τίμημα» για την απελευθέρωση των ομήρων.

Εντύπωση προκαλούν και οι νέες δηλώσεις που έκανε μιλώντας στη «Wall Street Journal» ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν, αντί να μας προσφέρει την πλήρη στήριξή της, είναι απασχολημένη με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα, που καταλήγουν στη Χαμάς» – ενώ φέρεται ότι πήρε εμμέσως το μέρος του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «εάν ήταν στην εξουσία τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για το Ισραήλ».

Keywords
Τυχαία Θέματα