Μέση Ανατολή: Μπαράζ βομβαρδισμών του Ισραήλ – Η απάντηση στο Ιράν έχει ήδη ξεκινήσει

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν την Τετάρτη (17/4) πως εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο. Ειδικότερα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στα περίχωρα της Μπάαλμπεκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

«Νωρίτερα απόψε, μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) έπληξαν σημαντικές υποδομές της Χεζμπολάχ στις οποίες υπήρχαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της τρομοκρατικής οργάνωσης, στο βόρειο τμήμα της Μπάαλμπεκ», αναφέρεται στην

ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF την Τετάρτη. Είχε προηγηθεί επίθεση της Χεζμπολάχ με πυραύλους και drones στο βόρειο Ισραήλ, που προκάλεσε τον τραυματισμό 14 ισραηλινών στρατιωτών.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον που επισκέφθηκε την Τετάρτη το Ισραήλ και είχε συναντήσεις με τον  Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, δήλωσε ότι πράγματι το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν.

Παράλληλα, πέντε ισραηλινές και αμερικανικές πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα Axios ότι το Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας αλλά αποφάσισε να το αναβάλει.

Το δημοσίευμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν στην ιστοσελίδα ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο άλλαξε γνώμη για στρατιωτική δράση «για επιχειρησιακούς λόγους».

Αμερικανικές πηγές δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν βεβαιότητα για την κλίμακα της σχεδιαζόμενης απάντησης του Ισραήλ, αλλά θεωρούσαν πιθανό να προκαλέσει το Ιράν σε κλιμάκωση.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι και οι άλλοι πρώην στρατηγοί του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και οι υπουργοί Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Αιζενκοτ πίεζαν περισσότερο για μια στρατιωτική απάντηση. Αντίθετα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, Αριέχ Ντέρι φέρονται να ήταν «πιο προσεκτικοί», κατά τις ίδιες πηγές.

Πυρηνική απειλή

Την ίδια στιγμή ο πρώην διευθυντής πληροφοριών της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ λέει ότι η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν είναι μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ο Zohar Palti μίλησε στο «The World» του SkyNews με την Yalda Hakim στην Ιερουσαλήμ για τις πιθανές απαντήσεις μετά την εκτόξευση περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ερωτηθείς αν όλα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο κ. Palti είπε: «Χωρίς αμφιβολία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή». Ερωτηθείς για το αν αυτό περιελάμβανε και πυρηνικές εγκαταστάσεις, είπε: «Συμπεριλαμβανομένων των πάντων».

Προειδοποίηση Ραΐσι

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί «άγρια» και «αυστηρά». Η «παραμικρή» επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα αντιμετωπιστεί «με σφοδρότητα και αυστηρότητα», ανέφερε ο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο πρόεδρος του Ιράν μιλούσε κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη, όπου η τοποθεσία άλλαξε από το σημείο όπου συνήθως πραγματοποιείται, κοντά στο μαυσωλείο του Ρουχολάχ Χομεϊνί, σε ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη βορειοανατολική Τεχεράνη.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ ήταν «περιορισμένη και τιμωρητική», ενώ υπογράμμισε ότι αν το Ιράν είχε «πραγματοποιήσει μια ισχυρότερη επιχείρηση, τότε τίποτα δεν θα είχε μείνει από το Ισραήλ».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη και εγκαθιδρύουν την κυριαρχία σε ολόκληρη την περιοχή και είναι απολύτως αξιόπιστες», πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με κύριο θέμα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε: «Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.

Εξάλλου, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλυσαν την κρίση στη Μέση Ανατολή πάνω σε βασικούς άξονες: Την κρίση Ιράν – Ισραήλ μετά τις ιρανικές επιθέσεις, αλλά και τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά την κρίση Ιράν – Ισραήλ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον ισραηλινό λαό και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι «27» ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Ιράν και τους «δορυφόρους» του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις. Οι «27» προτρέπουν, επίσης, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τους πυραύλους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα