Μετά την Ιταλία, έρχεται η σειρά για Ισπανία και ΗΠΑ

Ο κοροναϊός συνεχίζει τη διασπορά του στον πλανήτη, με πάνω από 438.000 κρούσματα και περισσότερους από 19.600 θανάτους.

Το επίκεντρο του φονικού ιού είναι πλέον η Ευρώπη, με πρώτο «θύμα» του την Ιταλία. Αν και ο απολογισμός των νεκρών στη γειτονική χώρα παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στις επόμενες χώρες όπου θα επιτεθεί ο «αόρατος εχθρός». Και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία

και τα μαθηματικά μοντέλα, ξέρουμε ήδη ποιες θα είναι οι χώρες αυτές: η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Η Ισπανία την Τετάρτη ξεπέρασε τον απολογισμό των θανάτων στην Κίνα, καθώς πλέον σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τον Covid-19.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ έπεσαν θύμα της απροθυμίας του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυστηρά μέτρα από νωρίς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η χώρα είναι πλέον τρίτη στον κόσμο σε κρούσματα, με 55.568 ασθενείς με κοροναϊό.

Νέα Υόρκη και Μαδρίτη θα «πληρώσουν» – Από κοντά Λονδίνο και Παρίσι

Από ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία, στη Δύση τουλάχιστον ο κοροναϊός προτιμά μεγαλουπόλεις όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Εκεί, εξάλλου, είναι και πιο δύσκολο να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία των Financial Times είναι αποκαλυπτικά. Η Λομβαρδία έχει ξεπεράσει πλέον την Ουχάν και είναι η πιο πληγείσα από τον κοροναϊό περιοχή στον κόσμο.

Ωστόσο, σε πορεία που ξεφεύγει και κοντεύει να ξεπεράσει τη Λομβαρδία βρίσκονται η Νέα Υόρκη και η Μαδρίτη.

Την Τρίτη, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας σημειώθηκαν 272 θάνατοι – περισσότεροι από οποιαδήποτε μέρα στην Ουχάν.

Η καμπύλη για τη Νέα Υόρκη, αν και είναι ακόμα στην αρχή της, έχει μια απίστευτη αυξητική τάση. Στη Νέα Υόρκη μόνο έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 192 θάνατοι.

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοίνωσε το δέκατό της θάνατο.

Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Ουάσινγκτον και η Καλιφόρνια. Εξάλλου, κάθε πολιτεία πήρε διαφορετικά μέτρα για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Δυσοίωνη είναι εξάλλου η πρόβλεψη ότι οι θάνατοι δεν έχουν κορυφωθεί ακόμα στις ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να φτάσουν στην αιχμή τους τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σε εξίσου… κακό δρόμο βρίσκονται και το Λονδίνο όπως και το Παρίσι. Το Λονδίνο, συγκεκριμένα, έχει ακριβώς ίδια πορεία με αυτήν της Λομβαρδίας.

Τα κρούσματα

Όσον αφορά στα κρούσματα, οι περισσότερες χώρες της Δύσης φαίνεται – δυστυχώς – να ακολουθούν την ίδια πορεία με αυτήν της Ιταλίας.

Η πιο αυξητική τάση παρατηρείται στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που επικρίθηκαν για τα ελλειπή ή καθυστερημένα μέτρα που πήραν.

Η Τουρκία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι έχει αποκρύψει κρούσματα, βρίσκεται και αυτή σε ανοδική τροχιά.

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοίνωσε το εκατοστό της κρούσμα.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση βρίσκονται για άλλη μία φορά η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία, όπου εφαρμόστηκαν έγκαιρα καραντίνα, αυστηρά μέτρα προστασίας και μεγάλου εύρους εξετάσεις στον πληθυσμό.

Η σύγκριση των χωρών μεταξύ τους – Η θέση της Ελλάδας

Σε μεγαλύτερη εικόνα που περιλαμβάνει περισσότερες χώρες, απομονώνεται κάθε χώρα σε σχέση με το παραπάνω γράφημα.

Όσο πιο ανηφορική είναι η γραμμή της κάθε χώρας, τόσο πιο ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του ιού.

Πολλές χώρες είναι σε τροχιά Ιταλίας, με την Ελλάδα να εμφανίζει μία σταθεροποιητική τάση. Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα