Μετά την πυρκαγιά... μπαίνουν μπουλντόζες στο ΚΥΤ της Μόριας

Μετά την αποτέφρωση, οι μπουλντόζες. Εντός των προσεχών ημερών - ίσως ακόμα και τη Δευτέρα - αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες... ισοπέδωσης του ΚΥΤ της Μόριας (ή, τέλος πάντων, ό,τι έχει απομείνει από αυτό). Αυτός είναι ο επίλογος που διάλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει ένα από τα μελανότερα κεφάλαια της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας. Ενα κεφάλαιο που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις προκάλεσε αμηχανία τόσο στην ίδια (ανεξαρτήτως σύνθεσης) όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σε ρόλο Πόντιου

Πιλάτου έβλεπε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς να μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση αλλά ούτε και ουσιαστική βοήθεια.

Αναμόρφωση

Η απόφαση για την οριστική «εκρίζωση» της δομής ανήκει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναμένεται να ανάψει και το πράσινο φως για την είσοδο των εκσκαφέων στον χώρο. Στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν απομακρυνθεί από την έκταση που κάλυπτε το hotspot αλλά και τον παρακείμενο αυτοσχέδιο καταυλισμό τα απομεινάρια των κοντέινερ, των αντίσκηνων, των παραπηγμάτων και κάθε άλλης κατασκευής προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει η αναμόρφωσή της και η εκ νέου διάθεσή της για αγροτική εκμετάλλευση. Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» ανώτατες πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, προτού προχωρήσουν οι εργασίες, από την περιοχή πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν τα διάσπαρτα μέταλλα και άλλα αποτεφρωμένα αντικείμενα που ενδεχομένως θα δυσχέραιναν την αποστολή των μηχανημάτων έργου.

Μάλιστα, ανάμεσα στις υποδομές που καταστράφηκαν από τις φλόγες που τύλιξαν - κατόπιν εμπρησμού, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ. - το καμπ ήταν και η νέα υγειονομική μονάδα, των 450 τετραγωνικών μέτρων και των 62 κλινών που στις 20 Αυγούστου επισκέφτηκε η ππρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η υπερσύγχρονη μονάδα - που ήταν δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας - αναμενόταν να παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΚΥΤ κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών, ωστόσο δεν πρόλαβε καν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Επτά πυρκαγιές

Σημειώνεται ότι από το 2016 στη Μόρια έχουν καταγραφεί επτά μεγάλης εκάστης πυρκαγιές με συνολικά έξι νεκρούς - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί -, ενώ κάποιες από αυτές είχαν αφήσει πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγραφή της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2016 - 2018 στο εν λόγω ΚΥΤ είχαν καταγραφεί εννέα ανθρωποκτονίες, οκτώ απαγωγές, πέντε βιασμοί και 162 σοβαροί τραυματισμοί στη διάρκεια κυρίως συμπλοκών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε περίπου 20 μήνες συνελήφθησαν περισσότερα από 900 άτομα για διαφόρου τύπου αδικήματα.

Και μπορεί το κολαστήριο της Μόριας να αποτελεί σύντομα μία θλιβερή ανάμνηση, ιδίως για όσους στο πέρασμα του χρόνου «φιλοξενήθηκαν» εκεί, το ίδιο δεν ισχύει όμως και για την οδύσσεια όσων το βράδυ της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου την εγκατέλειψαν βιαστικά με ελάχιστα υπάρχοντα στα χέρια μόνο για να εγκατασταθούν εκ νέου σε μια άλλη - προσωρινή - δομή.

Keywords
Τυχαία Θέματα