«Μετάλλιο χρειάζεται και αυτός που προσπαθεί όχι όποιος είναι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου βρέθηκε στο πλατό του Mega για μια όμορφη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Ο πρώην μπασκετμπολίστας μίλησε τόσο για την πορεία της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όσο και για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι – 11:11» και την ιστορία πίσω από αυτό.

«Μπορείς να κατηγορήσεις έναν αθλητή ή μία ομάδα για έλλειψη προσπάθειας. […] θέλει λίγη τύχη

ο αθλητισμός, είναι και οι συγκυρίες. Η Εθνική έπεσε και σε έναν όμιλο – φωτιά χωρίς κανένα ματς να είναι πιο ‘εύκολο’. Το άθλημα είναι ομαδικό, δεν μπορεί να παίρνει ένας την νίκη ή την ήττα στην πλάτη του. Η κάθε ομάδα έχει και τον σταρ της. Εμάς είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο δικός μας σταρ», είπε αρχικά ερωτώμενος για το πώς είδε την πορεία της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην συνέχεια μίλησε για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι – 11:11», και για την συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό.

«Το 11:11 ήταν οι 4 αριθμοί που βλέπαμε με την σύζυγό μου όταν η κόρη μας διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού. Το βιβλίο πάει πολύ καλά. Εξηγεί θέματα και για τον αυτισμό αλλά έχει μέσα και αθλητισμό. Ανήκει στην κατηγορία της αυτοβελτίωσης», εξήγησε σχετικά με το βιβλίο.

Συμπερίληψη

«Τα δικαιώματά μας τελειώνουν εκεί που αρχίζουν των αλλωνών. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε επιθετικά ανάμεσα στους πολλούς, πρέπει να πηγαίνουμε με επιχειρήματα και με επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν έχουμε να κάνουμε με μόδα ή κάποιο πάρτι. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δέχονται λεκτικό —και όχι μόνο— bullying, και χρειάζονται τον σεβασμό μας», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που με κινητοποίησε ήταν η απόρριψη από την κόρη μου που δεχθήκαμε πολλές φορές και είχε πάρα πολύ άσχημα αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε ό,τι πόρτα κλειστή υπήρχε να την κάνουμε να βρεθεί μια καλύτερη ανοιχτή και ό,τι δεν υπήρχε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Φτιάξαμε και μία Ακαδημία για άτομα με αυτισμό με πρεσβευτές τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Αντετοκούνμπο. Έχουμε 60 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού».

«Να μην ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους, να μην βάζουμε ταμπέλες και ετικέτες, οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους και οι ετικέτες για τα ρούχα. Δεν θέλουμε παραπάνω δικαιώματα, θέλουμε ίσα δικαιώματα. Δεν προσπαθούμε να παράγουμε τελειότητα αλλά να βελτιωνόμαστε. Μετάλλιο χρειάζεται και αυτός που προσπαθεί όχι απαραίτητα όποιος είναι πρώτος -δεύτερος ή τρίτος», κατέληξε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Δείτε τη συνέντευξη:
Keywords
Τυχαία Θέματα