Μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός

Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα; Ποιες ακόμα χρειάζονται να γίνουν;  Ισχύει το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων; Η πιο διαδεδομένη στον δημόσιο διάλογο αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λέει ότι: οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν ευδοκιμούν, το πολιτικό σύστημα δεν τις θέλει, ότι τα συμφέροντα –μικρά και μεγάλα– τις πολεμάνε και τελικά δεν προχωρούν.

Και όσες τελικά προχωρούν, προχωρούν εξαιτίας της πολιτικής βούλησης και του "θράσους" ενός μεμονωμένου,

πεφωτισμένου, "πολιτικά αυτοκτονικού" πολιτικού που θυσιάζοντας το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο σπρώχνει τη χώρα μπροστά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά παραδείγματα που ταιριάζουν σε αυτήν τη μάλλον μεσσιανική περιγραφή, όμως όπως αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από το πρόσφατο βιβλίο της διαΝΕΟσις για τις "10 Μεταρρυθμίσεις που Άλλαξαν την Ελλάδα", αυτό δεν συνιστά μια καλή αποτύπωση της γενικής πραγματικότητας.

Βέβαια εάν προσεγγίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα από την σκοπιά της πολιτικής οικονομίας, διαχρονικά παρατηρείται στην Ελλάδα, σε όλες τις κυβερνητικές θητείες μετά την μεταπολίτευση, μια γενική τάση –που έχει καταντήσει ένα είδος αξιώματος– το συντριπτικά περισσότερο μεταρρυθμιστικό έργο κάθε κυβέρνησης να εξαντλείται στο πρώτο έτος του εκλογικού της κύκλου. Μοιάζει να ισχύει η γνωστή αρχή του Pareto και στις ελληνικές κυβερνήσεις: το 80% του θεσμικού τους έργου γίνεται στο πρώτο 20% του κυβερνητικού τους κύκλου.

Συνεπώς, παρότι έχουν γίνει διάφορες μεταρρυθμιστικές τομές, με πιο πρόσφατη τον  ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό σε διάφορους τομείς, προεξάρχουσας της δικαιοσύνης, που η βραδεία απονομή της, μας κάνει πολλές φορές να μιλάμε για οιωνεί αρνησιδικία.

Τέλος, για να είμαστε ακριβείς και να δώσουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δημιουργηθεί από έναν ανεξάρτητο φορέα ένα ανοικτό παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων.

Ένα τέτοιο παρατηρητήριο θα προσφέρει μια πλήρη, συνεκτική και αντικειμενική αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και θα προάγει μεταξύ άλλων την πραγματική πολιτική αντιπαράθεση, επί προγραμμάτων, έναντι του άκρατου λαϊκισμού που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τόσο πολύ τη χώρα μας.

*Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις

Keywords
Τυχαία Θέματα