Μεταρρυθμίσεις και τουρισμός

Οι μεταρρυθμίσεις είναι βασικά συμφωνημένες, αλλά προσκρούουν σε προσωπικά συμφέροντα και σε ισχυρές ομάδες πίεσης. Επιπρόσθετα οι μεταρρυθμίσεις ακυρώνονται από το διχαστικό φανατισμό, την πολιτική πόλωση, το φόβο για την αλήθεια και την προεκλογική ρητορική.

Τελικά η δημόσια συζήτηση καταλήγει να είναι εκτός θέματος. Είναι σημαντική η ανάγκη για την έγκαιρη και παραγωγική αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, που να κινείται από τη γνώση και την καινοτομία και να συμβάλει στην διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Είναι

σημαντική η δημιουργία ανεξάρτητου και αξιόπιστου Παρατηρητηρίου μεταρρυθμίσεων.

Ο τουρισμός αποτελεί αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.  Επιπρόσθετα -και ιδιαίτερα την περίοδο 2021-2022- ο τουρισμός στον άξονα ασφάλεια-ελευθερία, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αναδείχθηκε και ως βασικός εκπρόσωπος της «ελευθερίας» και μόνο έτσι εξηγείται η έντονη τάση για ταξίδια πριν καλά-καλά περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας.

Είναι απαραίτητη η συνεχής αναβάθμιση για ποιοτική παροχή υπηρεσιών, η ουσιαστική βιωματική εμπειρία, η ενσωμάτωση των παγκόσμιων τάσεων του τουρισμού και η μετάβαση στην αειφορία και σ’ ένα ολικό βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη του τουρισμού, ακόμα και πριν το τέλος της πανδημίας, ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν τόσο τον ελληνικό όσο και το διεθνή τουρισμό -αλλά και συνολικά την οικονομία- όπως τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και τον κίνδυνο για οικονομική επιβράδυνση.

Είναι σημαντική η αξιόπιστη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες θα επιδιώκουν να μπουν στον αναπτυξιακό νόμο.  Στο χώρο του yachting, η αγορά ναυλώσεων σκαφών αναψυχής καταγράφει σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

*Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, πρώην πρόεδρος της ΟΚΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα