Μεταρρυθμιστικές... αρρυθμίες βουλευτών και διαφοροποιήσεις με νόημα

Μπροστά στην πρόκληση της διατήρησης ενιαίας φωνής στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού, Υπουργικού Συμβουλίου και γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έρχεται το Μαξίμου με εκφρασμένη ήδη την πρόθεσή του να προωθεί τις ώριμες πρωτοβουλίες του ως σήμα «αποφασιστικής επανόδου», κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού. Ωστόσο μικρές ή μεγαλύτερες αναταράξεις - είτε αυτές αρχίζουν να βγαίνουν μπροστά είτε παραμένουν στο παρασκήνιο - εντός της ΚΟ της ΝΔ για θέματα καθημερινότητας ή τις πιο «δύσκολες» μεταρρυθμίσεις δεν περνούν απαρατήρητες από το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο προσδοκά προφανώς κοινή στήριξη στο κυβερνητικό

έργο, χωρίς η ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται ανάμεσα σε βουλευτές, υπουργούς και τεχνοκράτες συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μηνύματα δυσαρέσκειας

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις τακτικές συναντήσεις με την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και διά ζώσης επαφές με βουλευτές του, ώστε να καταγράφει τις παρατηρήσεις του κόμματος, εντοπίζοντας τις εστίες αποσυντονισμού. Είναι ενδεικτικό ότι οι τελευταίες ψηφιακές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας απέχουν από... πανηγυρικό χαρακτήρα, αντίθετα βουλευτές βάζουν συχνά στο στόχαστρο  υπουργούς που, κατά την άποψή τους, υπερπροβάλλονται ή κρατούν κλειστές πόρτες στους βουλευτές - ιδίως της περιφέρειας. Πέρα από τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα δυσαρέσκειας από μερίδα βουλευτών για κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την πανδημική περίοδο αρχίζουν και... φίλια πυρά, έστω και σε χαμηλούς τόνους που ωστόσο φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβερνητική πλειοψηφία, για μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και νομοθετήματα. Ανάμεσα σε αυτά, ζητήματα Παιδείας, τα εργασιακά αλλά και οι υπό συζήτηση αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.

Τα αγκάθια

 Δεν είναι μόνο οι πρόσφατες δημόσιες διαφοροποιήσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και της Ολγας Κεφαλογιάννη για το νομοσχέδιο που αφορά την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ανηλίκων τέκνων (και κατά πλειοψηφία - μόνο με τις ψήφους της ΝΔ - εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή) και για το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από την αρχή της συζήτησης προσπάθησε να χαράξει τη γραμμή ότι «δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι όταν στη μέση υπάρχει ένα παιδί». Ακόμη και χθες, μάλιστα, η Μαριέττα Γιαννάκου επέμεινε στις ενστάσεις της - με βολές και στον Τσιάρα ότι «κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης»... Ούτε είναι μόνο τα πρόσφατα «πυρά» του βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη προς τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Αλέξη Πατέλη για τις αναφορές του στους κατόχους διδακτορικών. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης αποτελούν συχνά πεδίο κριτικής από βουλευτές που νιώθουν να παραγκωνίζονται, ενώ το ίδιο καταγράφεται και για ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την Παιδεία. Χειρισμοί της Νίκης Κεραμέως (και η ίδια προσωπικά) μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών της γαλάζιας πτέρυγας.

Στο «μενού» μπήκε πλέον και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση να αναστείλει για φέτος το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ώστε να μη μείνουν εκτός χιλιάδες επιτυχόντες, ένα θέμα που το Μαξίμου δεν έχει δρομολογήσει προς το παρόν για την Ωρα του Πρωθυπουργού. Το θέμα φαίνεται ότι εδώ και καιρό συναντά διαφωνίες και σε νεοδημοκρατικούς κόλπους και σχετικές θέσεις έχουν φτάσει και αξιολογούνται από το πρωθυπουργικό γραφείο. Πιο πρόσφατα ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας μίλησε για «παρενέργειες» στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας από τον νόμο Κεραμέως, επιχειρώντας να αναδείξει τις συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα που απειλούνται με κατάργηση. Αλλο ένα από τα επικείμενα «δύσκολα» μέτωπα για το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που φαίνεται να προσκρούει και σε νεοδημοκράτες συνδικαλιστές (ΔΑΚΕ).

Η αντίδραση του Μαξίμου

 Από την πλευρά του Μαξίμου πάντως διαμηνύεται η ανάγκη να προχωρήσουν «οι μεγάλες αλλαγές» χωρίς οπισθοχωρήσεις, ιδίως σε ζητήματα που αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις, αν και επιχειρείται ταυτόχρονα να καλλιεργείται η εικόνα ότι καταγράφονται όλες οι θέσεις κατά τη διαβούλευση για τυχόν βελτιώσεις. Ολα δείχνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να αποσύρει προσωρινά το προσχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ ώστε να υπάρξει δίμηνος διάλογος με προτάσεις από τον σύλλογο των εργαζομένων δεν δίνει τη «γραμμή» σε ό,τι αφορά άλλες μεταρρυθμίσεις. Τέτοια περίπτωση είναι άλλωστε τα εργασιακά για τα οποία προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές χαράξει την κεντρική γραμμή («διορθώνουμε τις αδικίες του παρελθόντος» σημείωσε και χθες), με αποτέλεσμα να μην εκφράζονται προς το παρόν δημόσια οι μεμονωμένες γαλάζιες ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα