Μέτωπο με το ΝΑΤΟ ανοίγει η Τουρκία με όχημα την Ελλάδα

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στο ΝΑΤΟ το οποίο κατηγορεί για μεροληπτική στάση υπέρ της Αθήνας. Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείρει εκ νέου το ζήτημα των εξοπλισμών, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στα οπλικά συστήματα που διαθέτει ή «απαγορεύει» στην Τουρκία

και στην Ελλάδα.

Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να θέλει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ αρχεία για την υποτιθέμενη παρενόχληση από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ίδια αρχεία αναμένεται να τα παραδώσει και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών – μελών της συμμαχίας.

Η διάψευση της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε πλήρη διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών. Την περασμένη Κυριακή, ελληνικές στρατιωτικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε «εγκλωβισμός από τους S-300». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «την αναχαίτιση την εκτελούν τα μαχητικά αεροσκάφη μας σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική». Ωστόσο, φαίνεται πως ο Ερντογάν θέλει να πιέσει τις ΗΠΑ για τα F-16, υπόθεση που έχει μείνει στη μέση, και έτσι επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους.

Ο εθνικισμός όπλο για επίθεση στην Ελλάδα

Σε αυτό το κλίμα αξιοποίησε τη «Συναυλία της 30ης Αυγούστου για την Ημέρα της Νίκης» για να επιτεθεί στην Ελλάδα με αναφορές στο «ένδοξο» παρελθόν που η Τουρκία κατάφερε να συντρίψει τους Έλληνες που λειτουργούσαν ως πιόνι των Μεγάλων Δυνάμεων και παραλληλισμούς με το σήμερα που σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο οι ΗΠΑ λίγο πολύ χαϊδεύουν την Ελλάδα η οποία αρπάζει την ευκαιρία και προχωρά σε εχθρικές ενέργειες, απέναντι σε έναν γείτονα σαφώς ισχυρότερο και ανεξάρτητο.

Αυτό είναι το αφήγημα που προσπαθεί να στήσει ο Ερντογάν παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως ένα κράτος που είναι απειλή για όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ.  Την ίδια στιγμή επιτίθεται στις ΗΠΑ που δεν έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16 «με πρόσχημα τους S-400» από τη Ρωσία, και ζητά να πάρουν θέση για τους S-300 της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες 100 χρόνια πριν έτρεχαν για να σωθούν»

«Εκείνοι που διαπίστωσαν ότι η διατήρηση των εδαφών της Ανατολίας θα ήταν δαπανηρή προχώρησαν σε έναν πόλεμο δια αντιπροσώπου. Τέτοιες μέρες, κάποιοι, χαϊδεύοντας την πλάτη των Ελλήνων, όρισαν την οχυρωματική γραμμή στο Αφιόν λέγοντας πως ‘Οι Τούρκοι δεν μπορούν να την περάσουν ούτε σε 5-6 μήνες. Ενώ λοιπόν οι δικοί μας διοικητές διεξήγαγαν τον πόλεμο στο μέτωπο, ο ελληνικός στρατός προσπαθούσε να πάρει διαταγές από τη Σμύρνη, 338 χλμ. μακριά.

Όσοι κατάφεραν να σώσουν τη ζωή τους, εκείνοι που ονειρευόντουσαν να κυριαρχήσουν ξανά στην Ανατολία μετά από χίλια χρόνια, μόλις και μετά βίας σκαρφάλωσαν στα πλοία που έφευγαν από τη Σμύρνη έπειτα από μόλις δύο εβδομάδες», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί, που κατέστρεψαν το όνομά τους και τη χώρα τους πριν από έναν αιώνα, επιμένουν στο ίδιο λάθος και σήμερα. Όπως λέμε πάντα, η Ελλάδα δεν είναι ισάξια και δεν είναι συνομιλητής μας ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά. Όπως ακριβώς και πριν από έναν αιώνα, γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις όσων προσπαθούν να σπαταλήσουν τον χρόνο και την ενέργεια της χώρας μας χρησιμοποιώντας την Ελλάδα σήμερα.

Η γκρίνια για τα F-16

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν αυτό το γεγονός σε όλους με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια. Όπως είναι γνωστό, τα αεροσκάφη μας F-16, που εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ στον Διεθνή Εναέριο Χώρο στο Αιγαίο, εγκλωβίστηκαν μέσω ραντάρ από τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-300 που έχει αναπτύξει η Ελλάδα στο νησί της Κρήτης. Το να εγκλωβίσεις με ραντάρ ένα αεροπλάνο άλλης χώρας είναι εχθρική συμπεριφορά. Επιπλέον, εάν αυτό το αεροσκάφος εκτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ, η εχθρική αυτή ενέργεια στρέφεται απευθείας εναντίον του ΝΑΤΟ με όλα τα μέλη του.

Η Ελλάδα προκάλεσε στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους, όχι εμάς, εντείνοντας την εχθρική της στάση, η οποία ξεκίνησε με την παραβίαση του εναέριου χώρου μας και την παρενόχληση των αεροσκαφών μας, φτάνοντας μέχρι τον εγκλωβισμό με τα ραντάρ των S-300. Αν έχει αυτή την ικανότητα και τη δύναμη… Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ. Είδε την αγορά των συστημάτων S-400 από την Τουρκία ως απειλή για τα δικά της αεροπλάνα, ενώ η Τουρκία δήλωσε επανειλημμένα ότι (σ.σ. η αγορά αυτή) είναι καθαρά για τις δικές της ανάγκες ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν

Αυτό το βήμα μας αντιμετωπίστηκε με ενέργειες που κυμάνθηκαν από το να μην παραδοθούν τα αεροπλάνα F-35 για τα οποία πληρώσαμε προκαταβολή, μέχρι την επιβολή εμπάργκο η οποία υπερβαίνει τα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας σε κάθε τομέα και πέρα από αυτόν. Τώρα αναμένουμε με ανυπομονησία πώς θα απαντήσει η ίδια η Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300 από την Ελλάδα εναντίον μιας αεροπορικής δύναμης μέλους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, με την προσφορά των F35 στην Ελλάδα, τα οποία δεν έδωσε σε εμάς, η Αμερική άνοιξε τον δρόμο ώστε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να μπουν στο ίδιο πεδίο με αυτά τα αεροπλάνα, το οποίο υποτίθεται επεδίωκε να αποφύγει. Εμείς, ποτέ μα ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαμε τα F-35 και τους S-400 στο ίδιο σύστημα, όπως άλλωστε υποσχεθήκαμε στην προμηθεύτρια χώρα. Κανείς όμως δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει όρια νομικά και ηθικά ή ανθρωπιστικές αξίες, θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία.

Η Τουρκία έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι της αρμόζει. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εγκαθιστά δυνάμεις στα νησιά δεν θα έχει ποτέ νόημα για την Τουρκία. Αυτοί που θα πρέπει να το σκεφτούν είναι όσοι έδωσαν τόση στήριξη στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ που σε δηλώσεις του στο κανάλι youtube του φιλοκυβερνητικό CNN Türk υποστηρίζει: «Ειδικά το θέμα των S-300 δείχνει πολύ καθαρά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το γεγονός ότι όσοι κάνουν πολεμική για τους S-400 της Τουρκίας, δεν έχουν βγάλει άχνα για τους εκεί S-300 εδώ και χρόνια, και μάλιστα για την τελευταία παρενόχληση αεροσκαφών που τώρα υπηρετούν στο πλαίσιο των αποστολών του ΝΑΤΟ, είναι το πιο ακραίο σημείο. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά το γεγονός ότι δεν υψώνεται καμία φωνή. Αλλά φυσικά, η Δημοκρατία της Τουρκίας θα κυνηγήσει αυτό το θέμα ενώπιον του ΝΑΤΟ. Η εικόνα είναι πολύ ξεκάθαρη για εμάς».

Τι θέλει να πετύχει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν είναι ενοχλημένος ιδιαίτερα από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν η Άγκυρα αποφάσιζε για τη συμπαραγωγή F-35 με τις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καν στα σχέδιά της την αγορά Rafale, Belhara, πυραυλικών συστημάτων και F-35.

Η μόνη ανακοίνωση που είχε γίνει τότε από την Ελλάδα ήταν ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η Τουρκία έχει μείνει εκτός και η Ελλάδα προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες.

Με σαφή στόχευση, η Τουρκία και ο Ερντογάν ισχυρίζονται ότι τουρκικά μαχητικά «κλειδώθηκαν» από τους ελληνικούς S-300 και συνεπώς πρόκειται για μα εχθρική ενέργεια κατά νατοϊκής χώρας, άρα η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο. Η Άγκυρα επιδιώκει είτε να χρησιμοποιήσει κι εκείνη το ρωσικό σύστημα S-400 είτε να καταφέρει να πείσει της ΗΠΑ για τα F-35.

Η ενόχληση της Τουρκίας

Ωστόσο, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον δεν είναι θετικά για την Τουρκία και γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για την Ουάσιγκτον. «Λένε πως δεν θα μας δώσουν τα F-35, λένε πως αντιδρούν στα εναλλακτικά οπλικά συστήματα που προμηθευόμαστε. Λένε πως εφαρμόζουν εμπάργκο για ζητήματα που αγγίζουν την ανοησία. Ξεκάθαρα δεν μας νοιάζει και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά!» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση η ενόχληση Ερντογάν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και τώρα επιχειρεί να αποσπάσει κέρδη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για εκείνον, με τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα επίπεδα και τις εκλογές να πλησιάζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα