Μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Μία δόση είτε του Oxford / AstraZeneca είτε του εμβολίου Pfizer / BioNTech δημιουργεί μια μεγάλη απόκριση προστατευτικών αντισωμάτων κατά του κοροναϊού σε άτομα 80 και άνω, σύμφωνα με ερευνητές.

Μελέτη και αποτελέσματα

Η πρώτη μελέτη που εξέτασε τη συγκριτική απόδοση των δύο εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν

στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες, δείχνει ότι το 93% των ανθρώπων αναπτύσσει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδων του κοραναϊού κατά πέντε έως έξι εβδομάδες μετά από μία μόνο δόση Pfizer και 87 % μετά από μία AstraZeneca.

Όμως, οι ερευνητές βρήκαν μια διαφορά όσον αφορά την κυτταρική απόκριση που προκαλείται από τα εμβόλια. Αυτή είναι η δημιουργία Τ-κυττάρων που βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού.

Το εμβόλιο AstraZeneca είχε μεγαλύτερη επίδραση – με το 31% των ανθρώπων να αναπτύσσουν Τ-κύτταρα κατά της πρωτεΐνης των ακίδων σε σύγκριση με το 12% αυτών που είχαν το Pfizer.

Οι άνθρωποι που είχαν κάνει τη δόση της AstraZeneca, είχαν επίσης ισχυρότερη κυτταρική απόκριση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για αναμονή 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων είναι ασφαλής, καθώς η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα αναπτύσσει μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια πολύ πριν από τη δεύτερη καθυστερημένη δόση.

Λένε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί εάν η διαφορά στην κυτταρική απόκριση είναι σημαντική. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η ανοσοαπόκριση που δημιουργείται από τα εμβόλια Covid-19 ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την καθυστέρηση μεταξύ των δόσεων και τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται», δήλωσε ο Paul Moss, καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ο κύριος ερευνητής της κοινοπραξίας.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που συγκρίνει τόσο τις αποκρίσεις αντισωμάτων όσο και των κυττάρων Τ μετά από μία δόση είτε του εμβολίου Pfizer είτε του AstraZeneca σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα. Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά επειδή πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, επέλεξαν να καθυστερήσουν τη χορήγηση δεύτερων δόσεων».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 76 άτομα, ηλικίας 80 έως 99 ετών, τα οποία είχαν μία δόση του Pfizer και 89 ετών που είχαν μία δόση από το εμβόλιο AstraZeneca.

Η ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους

Η Δρ. Helen Parry, ακαδημαϊκή κλινική λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και η πρώτη συγγραφέας της εφημερίδας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μελετηθεί τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων μετά τον εμβολιασμό.

«Η απόκριση που δημιουργήθηκε από το εμβόλιο Covid σε ηλικιωμένους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, επειδή γνωρίζουμε ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνεται με την ηλικία. Δεν ανταποκρίνεται κανείς πάντα τόσο αποτελεσματικά στα εμβόλια όσο ο νεότερος πληθυσμός, αλλά και τα ηλικιωμένα άτομα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid», είπε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες επέλεξαν να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση, προκειμένου να επιταχύνουν την κάλυψη του πληθυσμού. Έτσι, σε αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου για τον Covid-19, πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά σημαντικό να μελετήσουμε τις ανοσολογικές αντιδράσεις στις διάφορες πλατφόρμες εμβολίων, αλλά και στα διαφορετικά προγράμματα που προχωρούν».

Δημοσιεύτηκε από The Guardian στις Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα