Μητσοτάκης : Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis - Ανοικτό παράθυρο για συνάντηση με Ερντογάν

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια,  να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές  επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο

αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε  στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι  να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Αυτό που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, είπε,  παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα με ευθύνη της Άγκυρας.

«Μακριά από εμάς όποια ρητορική για μυστική διπλωματία. Απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε καλώντας ειδικά την  αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.

Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην αποχώρηση του Oruc Reis, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση θετικό βήμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση ήταν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δε ότι απαγορεύονται οι έρευνες με βάση το διεθνές δίκαιο σε μη οριοθετημένες περιοχές και κατά συνέπεια εφόσον η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη Ειρήνης , ενώ επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα είναι διπλωματικά πιο ενισχυμένη.

Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι για να αντιμετωπίσουμε το κύριο, το βασικό το μόνο πρόβλημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή η επιθυμία μου και βούλησή μου και εναπόκειται στην άλλη πλευρά η ευθύνη πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκτός από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας αφορά και στις σχέσεις με την Ευρώπη για την οποία όπως τόνισε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα».

Στο «τραπέζι» η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει άσχετα αν κάποιοι το υπονομεύουν. Δεν υπάρχει στρατηγική διαφοροποίηση στις επιλογές μας με την Αντιπολίτευση» είπε ερωτηθείς για ένα πιθανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Ενδέχεται να το χρησιμοποιήσω όταν πρέπει να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Εφόσον κρίνω ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, θα το κάνω» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα