Μητσοτάκης για «μπλόκο» σε Κασιδιάρη: Θωρακίζουμε τη Δημοκρατία από τους εχθρούς της - Να ψηφιστεί κι από τους 300 βουλευτές

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αναφορά στους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, την ελληνική βοήθεια προς τη γείτονα χώρα, αλλά και την επικοινωνία που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η ΠτΔ Κατερίνα

Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή. Ήδη το πρώτο C-130 έχει φθάσει στην Τουρκία, είναι σίγουρο όμως πως θα απαιτηθεί μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα πως «κάθε τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει πως ως πολιτεία πρέπει να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβαση του αναφερόμενος στους αντιπτέραρχους που πέθαναν «τιμώντας την πατρίδα» όπως είπε, τους οποίους αποχαιρετίσαμε ενωτικά σε δυο τελετές γεμάτες θλίψη και αξιοπρέπεια. «Το σύνολο των Ελλήνων ενωθήκαμε σε ένα περήφανο πένθος» ανέφερε.

Θα ήταν πολύ σημαντικό αν το ίδιο κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει και τη σημερινή συζήτηση, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε και στον χαμό των δυο πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας με το μοιραίο Φάντομ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συζητιέται στη σκιά αυτού του θλιβερού δυστυχήματος τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις». «Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» συμπλήρωσε.

Επίδομα ειδικών αποστολών

Το επίδομα ειδικών αποστολών θα αποδοθεί, κλιμακωτά, στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλων σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν έχουν δει αύξηση στις αποδοχές τους εδώ και χρόνια, ενώ αποδεδειγμένα έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η υλοποίηση αυτού του επιδόματος αποτελεί την ικανοποίηση μιας υπόσχεσης της Πολιτείας από το μακρινό 2020, όταν η Τουρκία είχε δοκιμάσει τις αντοχές του στόλου μας με την κρίση του Ορούτς Ρεις και ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ευρύτερα, δεν αφήνει από το ραντάρ του τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αύριο συνεδριάζει με ευρεία ατζέντα, όπως είναι προγραμματισμένο, το ΚΥΣΕΑ, ενώ το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να βρεθεί στα ναυπηγεία του Λοριάν, για να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών για την ελληνική φρεγάτα.

Μεταξύ άλλων καταργούνται οι μειώσεις του 2012 ενώ συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας που θα καλύπτουν δαπάνες περίθαλψης.

«Φανερώνεται ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις και αντιφάσεις που ταλαιπωρούσαν την εσωτερική ζωή του στρατεύματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο

Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ότι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζονται χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας και προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

«Ο λαός δεν ψήφισε απεργούς»

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Κύριε Τσίπρα καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε.

»Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η απόφασή σας σηματοδοτεί και μία πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι».

Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία της «προστασίας δημοκρατίας από τρομοκρατικές οργανώσεις έχοντας των μανδύα πολιτικών κομμάτων».

«Το σύνταγμα μας δεν επιτρέπει την απαγόρευση κομμάτων επιτάσσει όμως την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και την διαφύλαξη της ποιότητας της. Αυτή η λειτουργία επιχειρεί να ενισχύσει τη ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να καταχρώνται τις κοινές ελευθέριες και να τις στερούνται από άλλους. Κι αυτος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση κατάθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει αυτή η διάταξη να ψηφιστεί αν είναι αυτό εφικτό και από 300 βουλευτές του κοινοβουλίου. Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» συνέχισε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας τις προϋποθέσεις ίδρυση κάποιου κόμματος:

το κόμμα να εχει ιδρυθεί νόμιμα,τα μέλη του επιτελείου να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της Πολιτείαςη δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργεία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η μόνη αρμόδια να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη και το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα