Μοιάζει με σκουλήκι αλλά θηλάζει τα μικρά του όταν κλαίνε – Τι είναι;

Αυτό το παράξενο, πρακτικά τυφλό πλάσμα από τη Βραζιλία είναι το πρώτο γνωστό αμφίβιο που ταΐζει τα μικρά του με «γάλα».

Μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science περιγράφει την ασυνήθιστη μητρική συμπεριφορά αυτού του αμφιβίου της ομάδας των γυμνοφίονων, η οποία περιλαμβάνει 200 είδη χωρίς πόδια που ζουν στους τροπικούς. Αν και μοιάζουν με σκουλήκια ή φίδια, τα γυμνοφίονα συγγενεύουν περισσότερο με τους βατράχους και τις σαλαμάνδρες.

Ορισμένα γυμνοφίονα που επωάζουν τα αβγά τους μέσα στο σώμα τους ήταν γνωστό

ότι προσφέρουν μια λευκή, λιπαρή ουσία στα μικρά τους όσο ακόμα αναπτύσσονται μέσα τους. Η νέα μελέτη αφορά το πρώτο γυμνοφίονο που «θηλάζει» τα μικρά του μετά τη γέννηση.

Πραγματικό γάλα παράγουν βέβαια μόνο τα θηλαστικά. Υπάρχει όμως μια ποικιλία άλλων ζώων, από πουλιά και ψάρια μέχρι έντομα και αράχνες, που παράγουν υγρά γεύματα για τους βλαστάρια τους.

Αυτό δεν είχε παρατηρηθεί ως τώρα στο γυμνοφίονο Siphonops annulatus που ζει στα εδάφη της Βραζιλίας και φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά.

Δεν είναι σκουλήκι, δεν είναι φίδι, είναι το γυμνοφίονο S.annulatus με τα μικρά του (Carlos Jared)

Το συγκεκριμένο είδος ανήκει σε μια ομάδα γυμνοφίονων στα οποία τα μικρά γεννιούνται με δόντια και τρώνε ένα ειδικό, θρεπτικό στρώμα από το δέρμα της μητέρας τους περίπου μια φορά ανά εβδομάδα.

Πώς μπορούν όμως να αναπτύσσονται με τόσο αραιά γεύματα;

Η απάντηση έδωσαν γυμνοφίονα που συλλέχθηκαν από φυτεία κακαόδεντρων στο Ατλαντικό Δάσος της Βραζιλίας και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο, όπου παρακολουθούνταν με κάμερες και μικρόφωνα.

Η ανάλυση 200 ωρών βίντεο αποκάλυψε ότι τα νεογέννητα γυμνοφίονα παράγουν έναν υψίσυχνο ήχο σαν «κλάμα», ο οποίος κάνει τη μητέρα να εκκρίνει ένα λευκό θρεπτικό υγρό από την κλοάκα της, το κοινό άνοιγμα όπου καταλήγουν το πεπτικό και το ουρογεννητικό σύστημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το «γάλα» παράγεται από τις σάλπιγγες της μητέρας και είναι τρεις φορές πλουσιότερο σε λίπη σε σχέση με το γάλα αγελάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα