Μολιέρος : Ποιος ήταν ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας που τιμά σήμερα η Google
Αφιερωμένο στον μεγάλο Μολιέρο είναι το σημερινό εκπληκτικό doodle της Google.
Ο Μολιέρος (Molière, Μολιέρ, πραγματικό όνομα: Jean-Baptiste Poquelin, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 1622 - Παρίσι, 17 Φεβρουαρίου 1673) ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία. Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ για πολλούς
Ο Μολιέρος ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός έμπορου υφασμάτων στο Παρίσι, ο οποίος έγινε το 1631 βασιλικός διακοσμητής. Έτσι, ο πατέρας του Μολιέρου τον προόριζε να γίνει θαλαμηπόλος του βασιλιά. Φοίτησε σε ένα Ιησουιτικό κολέγιο στο Παρίσι. Την πρώτη του επαφή με το θέατρο την έκανε μαζί με τον παππού του, ο οποίος αγαπούσε το θέατρο.
Στα 16 του χρόνια έφυγε να σπουδάσει νομική στην Ορλεάνη. Όταν επέστρεψε στο Παρίσι έγινε δικηγόρος. Το 1642 γνώρισε μία ηθοποιό, την Μαντλέν Μπεζάρ (Madeleine Bejart), η οποία ενίσχυσε την αγάπη του για το θέατρο. Ο πατέρας του όμως ήταν αντίθετος προς το θέατρο. Έτσι, το 1643 ο Μολιέρος αναγκάστηκε να παρατήσει το επάγγελμα του δικηγόρου και ίδρυσε μαζί με τους αδερφούς της ερωμένης του και μαζί με μερικούς άλλους κωμικούς έναν θεατρικό θίασο. Αυτός ο θίασος μετά από τις πρώτες αποτυχίες (είχε καταλήξει και σε χρεοκοπία για μια στιγμή) άρχισε να παρουσιάζει επιτυχίες στην Δυτική και στην Νότια Γαλλία. Ο Μολιέρος όμως άρχισε μόλις το 1665 να γράφει δικά του θεατρικά έργα.
Το 1658 ο Μολιέρος επέστρεψε στο Παρίσι και άρχισε να έχει επαφές με τον αδερφό του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄. Προσκλήθηκε να παρουσιάσει μερικά έργα στην βασιλική αυλή. Την ίδια περίοδο άρχισε να γίνεται σιγά σιγά διάσημος. Το 1659 εμφανίστηκε το έργο του "Οι γελοίες κομψές κυρίες", το οποίο έκανε θραύση και κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του βασιλιά.
Η επόμενη πολύ μεγάλη επιτυχία ήταν το 1662 το θεατρικό έργο "Το σχολείο των γυναικών". Ο βασιλιάς, βλέποντας την μεγάλη επιτυχία του Μολιέρου, άρχισε να τον ενισχύει οικονομικά. Σε προσωπικό επίπεδο η ζωή του Μολιέρου ήταν πολύ καλή και απέκτησε μαζί με την μνηστή του και παιδί, το οποίο όμως πέθανε σε μικρή ηλικία.
Τα δύσκολα χρόνια 1664-1669(Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα)
Τον Μάιο του 1664 ο Μολιέρος, που είχε γίνει διευθυντής του θεατρικού θιάσου του βασιλιά, διοργάνωσε μια φαντασμαγορική γιορτή στους κήπους των Βερσαλλιών, όπου παρουσίασε 4 νέα θεατρικά κομμάτια: την Πριγκίπισσα της Ελίδας (La Princesse d'Élide), τον Γάμο με το στανιό, τους Εκνευριστικούς και τον Ταρτούφο (Le Tartuffe). Η τελευταία αυτή κωμωδία, ο Ταρτούφος, είχε ήδη αρχίσει να προκαλεί την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις μερικών ευγενών της Αυλής πριν ακόμη γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση.
Ο Μολιέρος γράφει τον Ταρτούφο το 1664, σε ηλικία 43 χρονών. Προτού τον τελειώσει, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ τον επιστρατεύει για να συνεργαστεί με τον συνθέτη Ζαν Μπατίστ Λυλί και τον σκηνογράφο Βιγκαρίνι σε μια φαντασμαγορική φιέστα στις Βερσαλλίες. Ο ίδιος ο Μολιέρος υποδύεται το θεό Πάνα, σκαρφαλωμένος σ΄ ένα τεράστιο μαγικό βουνό. Τη στερνή μέρα της γιορτής παρουσιάζει, σαν επίλογο, τις τρεις πρώτες πράξεις από τον Ταρτούφο. Ο βασιλιάς τον έχει ωστόσο προειδοποιήσει: «Μην τα βάζεις με τους θρησκόληπτους. Θα σε φάνε». Η κωμωδία είχε ως βασικό πρωταγωνιστή έναν επιφανειακά πολύ θρησκομανή άνθρωπο, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα ήταν ένας απατεώνας που επιδίωκε δύναμη.
Μετά την παρουσίαση ξέσπασε μεγάλη αγανάκτηση στην "παλαιά αυλή", στους ευγενείς δηλαδή που ήταν μεγάλη σε ηλικία και αναπολούσαν τις μέρες πριν το 1661, πριν αναλάβει την εξουσία ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, τότε δηλαδή που είχαν πολιτική δύναμη. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, αν και κατηγορηματικός απέναντι στην στάση των ευγενών αυτών, κάτω από την μεγάλη πίεση τους αναγκάστηκε να απαγορεύσει επίσημα κάθε παρουσίαση του θεατρικού αυτού έργου.
Τα επόμενα χρόνια του Μολιέρου πέρασαν με τον διαρκή και επίμονο αγώνα του για τον Ταρτούφο. Παρ' όλα αυτά ο βασιλιάς συνέχισε να υποστηρίζει τον Μολιέρο και μάλιστα το καλοκαίρι του 1665 αύξησε το επίδομα του προς αυτόν από τις 1000 στις 6000 λίβρες, ενώ ο θεατρικός θίασος του οποίου ηγούνταν ο Μολιέρος μετονομάστηκε στον επίσημο θεατρικό θίασο του βασιλιά.
Αυτά τα δύο ευχάριστα γεγονότα συνέβησαν αμέσως μετά την γέννηση της κόρης του, η οποία έμελλε να είναι η μόνη που θα επιζούσε από τα παιδιά του Μολιέρου.
Το καλοκαίρι του 1667 ο Μολιέρος ανέλαβε μια επεξεργασμένη έκδοση του Ταρτούφου, την οποία μετονόμασε Ο Απατεώνας. Όμως, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Παρισιού αντέδρασε άμεσα με μία απαγόρευση του κομματιού, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού απείλησε τον Μολιέρο ακόμη και με αφορισμό. Ο βασιλιάς όμως επέτρεψε να γίνει η παρουσίαση του θεατρικού έργου ιδιωτικά από τον αδελφό του.
Μόλις στις 5 Φεβρουαρίου 1669, όταν η "παλιά Αυλή" είχε αποδυναμωθεί τελείως και ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ κρατούσε στα χέρια του γερά τα ηνία της γαλλικής κυβέρνησης, μπόρεσε ο Μολιέρος χωρίς κανένα πρόβλημα πλέον και χωρίς αντιδράσεις, κριτικές και αφορισμούς, να παρουσιάσει επίσημα την θεατρική κωμωδία Ταρτούφος ή ο απατεώνας(Tartuffe, ou l'Imposteur), με τεράστια επιτυχία.
Εν τω μεταξύ ασχολήθηκε πάλι με το θέμα της υποκρισίας: στα τέλη του 1664,μετά την πρώτη απαγόρευση του Ταρτούφου, συνέγραψε τον Δον Ζουάν, μία κωμωδία με θέμα έναν αριστοκράτη απατεώνα γυναικών, που στο τέλος καταλήγει στην κόλαση. Τον Ιούνιο του 1666 ο Μολιέρος εξέδωσε την κωμωδία Ο Μισάνθρωπος (Le Misanthrope), μία σάτιρα σχετικά με την υποκριτική ευγένεια και την ανέντιμη κολακεία στην βασιλική αυλή αλλά και στα σαλόνια του Παρισιού. Η ασυνήθιστα έντονα αυτοβιογραφικά αποτυπωμένη φιγούρα του Άλκεστου, του πρωταγωνιστή του Μισάνθρωπου, αντικατοπτρίζει την απέχθεια του Μολιέρου και την μη θέληση του να ενταχθεί στη ζωή της βασιλικής αυλής, όπου κυριαρχούσε το ψεύδος, η υποκρισία, οι ίντριγκες και η κολακεία.
Το 1668, μετά την δεύτερη απαγόρευση του Ταρτούφου, ο Μολιέρος για πρώτη φορά εξέφρασε ήπια κριτική στον προστάτη του και μαικήνα του θεάτρου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄, στο έργο του Αμφιτρύωνας (Amphitryon).
ΘάνατοςΜια από τις πιο γνωστές στιγμές της ζωής του Μολιέρου είναι και η τελευταία του η οποία έγινε θρύλος. Ο Μολιέρος δεν πέθανε, όπως πιστεύεται, πάνω στη σκηνή. Κατά τη διάρκεια στης παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» κατέρρευσε στην σκηνή βήχοντας και αιμορραγώντας και παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Ύστερα από αυτό κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερη αιμορραγία αυτή τη φορά και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του. Ενταφιάστηκε χωρίς χριστιανική κηδεία και όντας ηθοποιός απαγορευόταν εκ νόμου να ταφεί στο ιερό χώμα ενός νεκροταφείου. Η σύζυγός του ζήτησε από το βασιλιά Λουδοβίκο XIV να επιτρέψει μια απλή τελετή αργά τη νύχτα. Εκείνος δέχτηκε και ο Μολιέρος τοποθετήθηκε στο μέρος του νεκροταφείου που προοριζόταν για τα αβάπτιστα βρέφη. Σε εκείνη την μυστική κηδεία παραβρέθηκαν πάνω από 800 άτομα. Το 1792 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μουσείο μνημείων της Γαλλίας και το 1817 μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Le Père Lachaise. Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε, ο Μολιέρος φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θοδωρής Ρουσόπουλους: Συνελήφθη κι έμεινε στα κρατητήρια για 24 ώρες -Η άγνωστη περιπέτεια
- Βόλος: Ο 70χρονος πλήρωσε ακριβά το ραντεβού με την 32χρονη – Η λάθος κίνηση που θα θυμάται για καιρό
- Σε κακή κατάσταση ο Νίκος Μουτσινάς - Ακυρώθηκαν όλες οι παραστάσεις για το Σαββατοκύριακο
- Προ των πυλών νέα κακοκαιρία με πολικό ψύχος διαρκείας
- Δημοσκόπηση – χαστούκι για Νοτοπούλου στο δήμο Θεσσαλονίκης
- Νεκρός 33χρονος στη Ρόδο που νοσηλευόταν με υψηλό πυρετό
- Απασφάλισε ο Καμμένος: «Εμαθα στον Τσίπρα τα πουράκια κι αυτός το γύρισε στα Cohiba»
- Επική πεθερά άλλαξε το όνομα του εγγονού ενώ η νύφη… κοιμόταν!
- Δύσκολες ώρες για τον Ρονάλντο
- Παναθηναϊκός: «Επίθεση» παίκτη σε Πιτίνο! «Άνθρωπέ μου φέρσου ανάλογα» [pic]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αποκάλυψη: «Οχι» Πέλκα σε συμβόλαιο 700.000 €
- Δημοσκόπηση - χαστούκι για την Κατερίνα Νοτοπούλου
- Μολιέρος : Ποιος ήταν ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας που τιμά σήμερα η Google
- Το «Survivor» παίζει… επικίνδυνα παιχνίδια
- Οριστικό: Θλάση ο Λοτζέσκι, χάνει το ματς με Ολυμπιακό
- Μεξικό: Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ
- ΠΑΣάς ο Κλάους, ΠΑΣάς και ο… Κομίνης
- Αμβρόσιος: Ζήτησα από την Παναγία να μου πει αν πρέπει να παραιτηθώ
- Editorial: Paying the piper
- Σκάουτερ απ’ όλη την Ευρώπη στην Τούμπα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μολιέρος : Ποιος ήταν ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας που τιμά σήμερα η Google
- Οριστικό: Θλάση ο Λοτζέσκι, χάνει το ματς με Ολυμπιακό
- Μεξικό: Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ
- Μπακς: Χωρίς Γιάννη απέναντι στους Μάτζικ (pic)
- Αμβρόσιος: Ζήτησα από την Παναγία να μου πει αν πρέπει να παραιτηθώ
- Ο Κλάους στο 1-0 του ΠΑΣ κόντρα στον Παναθηναϊκό (vid)
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο της Ιονίας Οδού
- Δώνης: «Δεν είχαμε πάθος και διάθεση»
- Editorial: Paying the piper
- Αντίστροφη μέτρηση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις για τη «Βόρεια Μακεδονία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 11677 - Μοναχός Τρύφων Ξενοφωντινός (1990 - 10 Φεβρουαρίου 1978)
- Οι περιοχές της Ακαρνανίας που θα "υποδεχθούν" την Κινητή Αστυνομική Μονάδα
- 11676 - Ο Μοναχός Βασίλειος Καρυώτης (1906 - 1980) και ο υποτακτικός του Μοναχός Γρηγόριος (1904 - 10 Φεβρουαρίου 1981)
- Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία προειδοποιεί τους Ευρωπαίους για τις κυρώσεις στο Ιράν
- Tsirigoti Vs Andrikopoulos - κείμενο αναγνώστη
- Πετροπόλεμος και φωτιές στο Τορίνο
- Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθεί
- Ο Γιώργος Καπουτζίδης γράφει και σκηνοθετεί το πρώτο του θεατρικό έργο!
- Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Σαμπάνη - Τι συνέβη;
- Έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο το παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Χαλάστρας